Cum sa iti faci magazin online


Cei care vor sa inceapa o afacere in domeniu pot avea o rata mare de succes oferind servicii premium, in zonele de nisa. Valoarea pietei romanesti de comert electronic este de 250 de milioane de euro, iar rata de crestere este de 50% pe an, potrivit unui studiu comandat de ANC si realizat de publicatia Link 2 eCommerce, la sfarsitul lui 2008.

 

Carmen Sebe, CEO la Gecad ePayment, spune ca in acest moment, exista aproximativ 2.000 de magazine online in Romania (inclusiv cele care nu inregistreaza tranzactii), dintre care in jur de 1.200 au implementat un sistem de plata online prin card (dar nu toate efectueaza tranzactii online).

Potrivit studiului citat, doar 900 de magazine online sunt active (inregistreaza tranzactii). Iar conform estimarilor Link 2 eCommerce, din totalul magazinelor online din Romania, maxim 30 au un rulaj semnificativ.


Primii pasi pentru lansarea afacerii
Un magazin online nu este un website care functioneaza de la sine iar inceperea unei afaceri in domeniu este simliara cu procedura din offline. Primul pas este conceperea planului de afaceri. Urmeaza stabilirea contactelor cu frunizorii, angajarea oamenilor pentru comenzi, achizitionarea platformei, promovarea si inceperea activitatii. Inainte de a lansa business-ul, este importanta studierea pietei.

Ca in orice afacere, se pleaca de la un plan si un nivel de investitii si costuri pe care antreprenorul este dispus sa le suporte, cel putin in primul an de functionare. Ulterior se trece la executia site-ului, folosind ca termen de comparatie magazinele concurentilor”, spune pentru startups.ro Madalin Durca, director de marketing la Pcfun.ro.

Insa, reprezentantul Pcfun.ro spune ca nu este recomandat sa-i copiezi pe concurenti, pentru ca, desi aparent este mai simplu, in realitate ajungi sa iti suprimi sansa de a fi o alternativa interesanta pentru clienti.

Liviu Taloi, consultant in domeniul eCommerce, considera ca un antreprenor ar trebui sa intre pe segmentul pe care il stie cel mai bine sau sa se inconjoare de specialisti din acel domeniu si, de asemenea, sa tina cont de marje sau adaosuri si sa pastreze o relatie buna cu furnizorii locali.

Daca marja nu-i permite o dezvoltare sanatoasa, atunci sa aleaga alt domeniu. Nimeni nu face un magazin online pentru alt motiv in afara de a castiga bani”, mai spune Liviu Taloi.

Consultantul considera ca in prezent nicio nisa nu este acoperita in intregime. El spune ca domeniul IT&C este putin aglomerat, insa cel mai performant sector este cel al turismului.

Investitia initiala intr-un magazin online depinde de nisa abordata, dar si de experienta intreprinzatorului, de nivelul lui de cunostinte, de relatia pe care o are cu furnizorii de produse si servicii.

“Un magazin online poate sa coste de la 3.000 de euro pana la cateva sute de mii de euro, in functie de infrastructura din spatele lui si de cerintele carora trebuie sa le faca fata”, spune Mircea Scarlatescu, proprietarul magazinului online FloriLaBucuresti.ro.

Liviu Taloi spune ca recuperarea investitiei poate fi facuta chiar si intr-un an, insa exista magazine online care nici dupa doi ani de activitate nu au intrat pe profit.


Realizarea site-ului
Din punct de vedere tehnic, antreprenorii au de ales intre utilizarea gratuita sau achizitia unei platforme existente de magazin online sau realizarea acesteia de la zero. Madalin Durca spune ca riscurile sunt mai mari daca antreprenorul nu detine o experienta anterioara in domeniu si externalizeaza realizarea platformei catre o firma specializata.

Si Liviu Taloi, spune ca cel mai bine este sa pornesti de la ceva deja creat, ce functioneaza. El considera ca unul dintre punctele cheie de urmarit in lansarea unui start-up in domeniu, pe langa finantare, este momentul lansarii. 

Cu cat astepti mai mult sa lansezi ceva, cu atat ai sansa sa pierzi trenul. De aceea, cumpararea unei platforme iti ofera avantajul de a fi primul pe un anumit domeniu”, explica Taloi.

In plus, realizarea de la zero a unei platforme dedicate este mai scumpa decat achizitia si costurile de personalizare ale unei platforme existente.

Madalin Durca spune ca investitia tehnica depinde de suma pe care antreprenorul este dispus sa o investeasca - intre cateva sute de euro pentru cumpararea unei platforme cu functionalitati simple, pana la cateva mii sau chiar zeci de mii de euro, pentru platformele mai avansate.

In 2004, cand a lansat firma AppleNet si magazinul online aferent, Sebastian Cochinescu, directorul mar.ro, a folosit o platforma gratuita. Din cauza ca aceasta s-a stricat si pentru ca nici el nu avea suficient timp, antreprenorul a abandonat ideea unui magazin online pana anul acesta, cand a ales sa foloseaca o platforma comerciala.

Insa, de multe ori, cei care lanseaza magazine online au deja experienta in dezvoltarea software si pot sa realizeze singuri platforma de care au nevoie. De exemplu, asa a fost in cazul FloriLaBucuresti.ro, unde solutia necesara a fost creata in-house, firma care il detine, FYB, dezvoltans solutii eCommerce pentru clientii sai.


Relatia cu furnizorii
Specialistii in domeniu spun ca relatia buna cu furnizorii este primordiala. In cazul in care exista un buget disponibil, ideal este ca antreprenorul sa lucreze cu produse pe stoc, sa plateasca rapid furnizorii si sa incaseze la fel de rapid banii de la clienti. Perioada pentru care se pot face stocuri depinde insa de politica de vanzari, de natura produselor sau de termenele de plata impuse.

Totusi, in contextul perioadei de criza, o analiza de piata este utila pentru a nu ramane cu produsele blocate. Pentru ca vanzarea online are o dispersie foarte mare, asigurarea stocurilor potrivite este dificila.

Multi jucatori online care lucreaza pe stoc au pierderi mari din cauza produselor nevandabile din stoc”, precizeaza Madalin Durca.

Liviu Taloi considera ca reducerea cheltuielilor, un avantaj din principiu al magazinelor online, se poate obtine printr-o logistica buna, prin rulajul stocului furnizorilor.

De asemenea, exista si situatii cand clientii ar fi dispusi sa accepte termene de livrare mai mari.

In ceea ce priveste comisioanele, “acestea se platesc pe baza unor contracte cu furnizorii si firmele de transport. Clientul nu trebuie sa plateasca aceste comisioane”, spune Cochinescu.


Alegerea niselor de piata
Reprezentantii companiilor din domeniu spun ca focalizarea pe un anumit segment de piata ramane varianta ideala in acest moment, insa profitabilitatea nu este neaparat garantata.

Madalin Durca spune ca nu este o idee buna sa iti setezi ca obiectv sa vinzi de toate. Exista segmente care cer o atentie speciala iar un magazin cu foarte multe categorii de produse fara legatura intre ele va avea si o structura de costuri ceva mai mare. Acesta este si motivul pentru care Sebastian Cochinescu s-a rezumat la comercializarea de produse Apple.

Noi am mizat pe o piata de nisa. Cred ca acest lucru ne va face sa rezistam”, explica antreprenorul.

Si FloriLaBucuresti.ro a fost gandit ca un magazin de nisa. Mircea Scarlatescu spune ca volumele de vanzare ale unui start-up de nisa sunt mici, deci rata de profit trebuie sa fie mai mare, ceea ce inseamna ca lupta pentru pretul cel mai mic este pierduta de la inceput. De accea, cofondatorul FYB recomanda oferirea de servicii de calitate, chiar la un pret mai mare.


Avantaje si probleme
Experienta este un avantaj, iar practica preturilor mici ne-a demonstrat recent ca nu este o strategie castigatoare. Conteaza foarte mult relatia clientilor cu magazinul. Ei sunt cei care te vor promova sau descalifica”, spune Durca.

Liviu Taloi apreciza ca important intr-un asemenea business este “sa stii sa fii lider si sa aduni in jurul tau oameni la fel de pasionati ca si tine sau chiar mai pasionati”.

Directorul de marketing al Pcfun.ro spune ca sunt foarte importante preturile practicate, gama de produse si serviciile oferite. Iar pentru atragerea potentialilor clienti nu conteaza design-ul site-ului, ci functionalitatea si uzabilitatea acestuia. Este important si sa livrezi produsele in ziua in care ai promis.

Serviciile de calitate si follow-up-ul comenzilor sunt foarte importante pentru fidelizarea clientilor si atragerea altora noi prin referinte. Promovarea trebuie facuta cu atentie, iar calitatea serviciilor sa fie la nivelul promisiunilor promotiilor”, spune si Mircea Scarlatescu.

Problemele unui start-up in domeniu sunt legate de concurentii mai vechi pe piata care au deja experienta cu furnizorii si clientii. De asemenea, multe dintre magazinele online nu au o strategie corecta de construire a imaginii si de promovare online. Potrivit reprezentantei Gecad ePayment, aceasta strategie trebuie sa acopere trei etape principale.

Acestea sunt atragerea traficului, prin instrumente precum optimizarea pentru motoarele de cautare, cresterea ratei de conversie, prin utilizabilitate, teste cu utilizatori reali sau analytics, precum si mentinerea imaginii printr-un management al reputatiei online corect”, precizeaza Carmen Sebe.

Ea considera ca punctul sensibil al magazinelor online romanesti este uzabilitatea, dar o parte dintre magazinele online care au deja experienta in acest domeniu si-au optimizat site-ul astfel incat clientul sa gaseasca rapid toate informatiile de care are nevoie si sa creasca rata de conversie.


Alegerea modalitatii de plata

Plata ramburs este inca cea mai folosita modalitate de plata printre utilizatorii de comert electronic din Romania, iar plata online continua sa ocupe o pondere scazuta (10% - 15%) intre tranzactiile pe acest segment.

In mare parte, cauza este o educatie destul de modesta privind plata cu cardul. In plus, exista un numar mare de magazine care nu accepta plata cu cardul direct pe internet”, spune Madalin Durca.

Insa, pentru a-si creste sansele de reusita, antreprenorii trebuie sa inlesneasca clientilor accesul la toate modalitatile de plata.

Ca proprietar de magazin online, incearca sa nu ignori nicio modalitate de plata. Pune pe site si plata cu cardul (daca poti suporta de la inceput comisionul), si plata ramburs, si plata prin ordin de plata, si plata prin SMS. Nu obliga clientii sa foloseasca doar un singur mod de plata al produselor si serviciilor comercializate”, explica Liviu Taloi.

Alegerea de a plati cu cardul depinde de tipul achizitiei. In cazul produselor IT, ponderea platii online prin card este redusa, in jur de 5%, pentru ca este vorba despre produse pe care multi dintre cumparatori vor sa le vada, inainte de a le achizitiona.

Situatia se schimba in cazul biletelor de avion, unde nu este nimic de vazut, iar livrarea se face electronic. In acest caz, probabil ca 90% dintre plati sunt efectuate cu cardul, pe internet. Acesta este si cazul altor produse cu livrare electronica sau al serviciilor, precum asigurarile online sau plata facturilor”, precizeaza Carmen Sebe.


Avantajele si dezavantajele sistemului de plata prin card
Nu toti antreprenorii utilizeaza toate modalitatile de plata. De exemplu, Sebastian Cochinescu spune ca pentru inceput apeleaza la ramburs si la ordinul de plata, iar plata cu cardul o va implementa in functie de cerintele clientilor. Dimpotriva, in cazul FloriLaBucuresti.ro, rata de plata prin card depaseste 80%.

Evident este mai usor pentru clienti si rapid pentru noi sa fim platiti prin card, desi comisioanele retinute de procesatori sunt inca prea mari”, spune Mircea Scarlatescu.

Chiar daca plata prin card ar trebui implementata pentru a nu pierde segmentul de clienti care prefera aceasta modalitate, sistemul are si dezavantaje.

Din pacate, multe magazine se plang de nivelul ridicat al comisioanelor de procesare, drept pentru care ignora implementarea unui sistem de plata online si prefera modalitatea ramburs. Pe de o parte, castigi din marja de adaos, avand in vedere ca nu mai platesti comision catre procesator, pe de alta parte, pierzi un segment de clienti”, spune pentru startups.ro Andrei Radu, Director General Link 2 eCommerce si Presedinte ANEC.

El spune ca avantajul platii prin card este legat de siguranta vanzarii.

Multe magazine s-au lovit de faptul ca au livrat produsul la domiciliul clientului, dar acesta l-a refuzat pe motiv ca l-a gasit in alta parte. Acest lucru se traduce prin pierderi la nivel de magazin, fapt care nu se intampla in cazul unei tranzactii online cu cardul, in urma careia, de cele mai multe ori clientul nu se mai razgandeste”, adauga Andrei Radu.

Reprezentantii RomCard spun ca solutia de plata online prin card este avantajoasa pentru toate tipurile de magazine si, in contextul economic actual, tot mai multi comercianti isi vor indrepta atentia catre mediul online.

Daca esti magazin online si nu accepti plati online cu cardul inseamna ca esti in urma evenimentelor. Acesta ar putea sa fie <colacul de salvare> al afacerii. In aceste conditii, speram sa avem o crestere de cel putin 30% a magazinelor online care vor accepta plati online cu cardul”, afirma Valentin Costache, Team Leader e-Commerce Department la RomCard.

Potrivit unei cercetari RomCard, citate de Link2Ecommerce, tranzactiile online din luna ianuarie 2009 urmeaza un trend ascendent. Daca in decembrie 2008 s-au inregistrat aproximativ 68.000 de tranzactii, ianuarie 2009 s-a incheiat cu aproape 78.000 de tranzactii.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii