Cum se face transferul de proprietate intelectuala


Transferurile de acest tip se folosesc in special la fuziuni si achizitii, transferuri de intreprinderi, reorganizari, infiintari de noi firme, inceperea de noi activitati sau semnarea de noi contracte. Se pot transfera opere artistice, proiecte de arhitectura, inventii, desene si modele industriale, marci, patente etc.

 

Transferul de tehnologie se face atunci cand consideri ca este mai bine sa apelezi la experienta altuia, sa aplici tehnici si metode ale caror rezultate se cunosc deja”, spune pentru startups.ro Marioara Faighenov, Directorulul Agentiei de Proprietate Intelectuala si Transfer de Tehnologie.

Solutia este folosita pentru ca daca ai face singur cercetarile respective ai avea nevoie de timp si de investitii, iar rezultatul s-ar putea sa nu fie cel dorit.

Negocierea incepe in general de la suma cheltuielilor alocate si poate sa mearga in sus, cand investitiile sunt foarte mici si previzionarile favorabile sau poate sa mearga in jos sau egale, cand investitiile sunt foarte mari. Uneori, cineva care a investit in cercetare si nu are posibilitatea sa aplice rezultatele prefera sa vanda numai pentru a-si recupera total sau partial cheltuielile, si uneori chiar din orgoliu, pentru ca <din punct de vedere moral> el va fi mereu autorul”, adauga Marioara Faighenov.


Ce se transfera
De obicei, transferul de proprietate intelectuala se foloseste pentru licentele de exploatare a programelor de calculator, drepturile de publicare si distributie a lucrarilor literare (contract de editare), drepturile de folosinta asupra marcilor, know-how-ului si a modelelor industriale (contracte de franciza sau outsourcing).
 

Probabil cel mai cunoscut drept de proprietate intelectuala si cel care si-a pus cel mai mult amprenta asupra mediului de afaceri este cel care apara drepturile asupra marcilor folosite in comert. Din perspectiva activitatilor comerciale, ceea ce se transmite de cele mai multe ori nu este dreptul in sine, ci un drept de folosinta, reprezentat de o licenta (in cazul marcilor, brevetelor de inventie sau modelelor industriale) sau de un contract de inchiriere (in cazul drepturilor de autor)”, spune pentru startups.ro Alexandru Mocanescu, Junior Associate la casa de avocatura Bulboaca & Asociatii.

In cazul contractelor de distributie, de regula se transfera drepturi de folosinta temporara a unei marci, know-how sau modele industriale. Pentru unele contracte de antrepriza, de exemplu, pentru proiectarea unei constructii, se transfera drepturile de autor ale antreprenorului asupra designului si proiectului.

In acest mod, beneficiarii au certitudinea unicitatii constructiei sau oricarui alt obiect dobandit in urma contractului de antrepriza”, mai spune Alexandru Mocanescu.

De mentionat ca marcile, brevetele de inventie si brandul pot fi aduse ca aport la capitalul social al unei firme.

In sens foarte larg, drepturile de proprietate intelectuala, rezultand dintr-o activitate creativa in domeniul industrial, stiintific, literar ori artistic, sunt recunoscute de lege creatorilor originali sau, dupa caz, subdobanditorilor lor (adesea companii sau antreprenori), pentru a le permite acestora sa le exploateze comercial si sa obtina astfel un avantaj competitiv, fie prin valoarea adaugata in activitatea specifica (salturi sau optimizari in procesele tehnologice, detinerea drepturilor patrimoniale de autor asupra unor opere noi, pe care publicul vrea sa le cunoasca), fie prin asigurarea vizibilitatii publice si promovarea mai clara a produselor, serviciilor sau imaginii unui titular de astfel de drepturi”, spune pentru startups.ro Anamaria Corbescu, Associate la biroul de avocatura Salans.  


Cum se procedeaza
Transferul de proprietate intelectuala se face printr-un contract, care poate fi sub forma de licenta (inchiriere), cesionare (contract de vanzare-cumparare), concesionare (imprumut sau o dobandire temporara a unor drepturi de utilizare) sau franchinsing.

In functie de obiectul protectiei intelectuale (marca, brevet de inventie sau know-how), acest contract poate fi supus unor formalitati de publicitate prin intermediul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sau Oficiul Roman pentru Drepturi de  Autor (ORDA).

Pe langa aceste tipuri de contracte, in practica se intalnesc si operatiuni mai complexe, structurate la baza pe o cesiune sau o licenta.

Vorbim de aportarea de drepturi de proprietate intelectuala la formarea unei societati comerciale, de achizitii de know-how, ca atare, de acorduri complexe de achizitie de tehnologie care inmagazineaza drepturi de proprietate intelectuala ori de acorduri de cercetare-dezvoltare, de franciza, de distributie, de consultanta sau de antrepriza <la cheie>. La aceste operatiuni de transfer mai complexe este posibil sa devina incidente si prevederi din legislatia comerciala sau civila generala (privind societatile comerciale, concurenta neloiala, elementele contracuale etc.), uneori chiar penala”, completeaza Anamaria Corbescu. 

Contractele de cesiune sau de licenta pot fi limitate in timp, teritorial si din punct de vedere al obiectului (cesiuni sau licente totale sau partiale, exclusive sau neexclusive). Acestea pot privi toate componentele patrimoniale ale drepturilor vizate sau doar pe unele dintre acestea.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Se pot transfera opere artistice, proiecte de arhitectura, inventii, desene si modele industriale, marci, patente etc.
Cel mai cunoscut drept de proprietate intelectuala si cel care si-a pus cel mai mult amprenta asupra mediului de afaceri este cel care apara drepturile asupra marcilor folosite in comert.
Transferul de proprietate intelectuala se face printr-un contract, care poate fi sub forma de licenta (inchiriere), cesionare (contract de vanzare-cumparare), concesionare (imprumut sau o dobandire temporara a unor drepturi de utilizare) sau franchinsing.
Contractul prin care se face transferul de proprietate intelectuala poate fi supus unor formalitati de publicitate prin intermediul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) sau Oficiul Roman pentru Drepturi de  Autor (ORDA).
Transferul de proprietate intelectuala intre partile contractante are loc in momentul semnarii contractului, daca transferul nu este supus unor termene, sau se asteapta sa fie publicat sau sa treaca termenele de atac.
Costurile finale alte transferului de proprietate depind de valoarea drepturilor achizitionate pentru cele doua parti si rezulta in urma unei evaluari comerciale.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii