Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Cat priveste completarea online si expedierea catre Registrul Comertului a formularelor de inregistrare si a documentelor depuse in sustinerea acestora, sunt aceleasi ca si in cazul celor depuse la ghiseu, numai ca trebuie semnate electronic. Asadar, utilizatorul trebuie sa fie client PKI, cu certificat digital calificat. ONRC accepta toate certificatele digitale calificate emise de firmele de profil acreditate de MCSI (Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale)", adauga Adriana Iacob.

Pentru inregistrarea activitatii comerciale se parcurg opt etape: cerere, solicitant, solicitare, anexe si declaratii, documente, comunicare, generare si semnatura.

Pentru etapele anexe si declaratii, precum si pentru semnatura este nevoie de certificatul digital calificat.

Indiferent de forma juridica a activitatii comerciale, pentru cererile depuse online este respectata aceeasi procedura ca atunci cand acestea sunt depuse la ghiseu: pot fi completate si depuse sau expediate de titular sau de imputernicitul solicitantului, care dovedeste calitatea de reprezentant.

Pentru a inregistra o activitatea comerciala, este nevoie de aceleasi autorizatii pe proprie raspundere ca la depunerea la ghiseu. Acestea trebuie obtinute de la Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului si Padurilor, Garda Nationala de Mediu, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Inspectia Muncii, Inspectia Sociala si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

La inregistrarea unei cereri online este selectat Oficiul Registrului Comertului Teritorial catre care este trimisa cererea sau/si subtipul cererii, precum si forma de organizare pentru care se face cererea de inregistrare.

Costurile de inregistrare prin portal sunt comunicate solicitantului in contul acestuia din portal, la sectiunea “Cererile mele”. Valoarea taxelor este aceeasi ca atunci cand se depun solicitarile la ghiseu.

Plata se poate face la casieria oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunal, prin ordin de plata (OP) sau online.

"Plata online se poate face pentru toate operatiunile solicitate prin portalul dedicat dupa cum urmeaza: fiecare formular online are un pas in completarea sa in care se solicita plata. Daca utilizatorul opteaza pentru plata online, apasa butonul <Plata online>, este redirectionat spre pagina operatorului de carduri bancare unde completeaza datele solicitate de procesator. Dupa ce s-a efectuat plata cu succes, se poate trece la pasii urmatori din completarea formularului", mentioneaza Adriana Iacob.

Pana joi 23 februarie, prin portalul de inregistrare  fusesera transmise in aplicatiile din back-office 101 de solicitari (cereri completare dosar/observatii, cereri de depunere si/sau mentionare acte, cereri de verificare disponibilitate si rezervare emblema, cereri verificare disponibilitate si rezervare firma, cereri inregistrare si autorizare etc.).

Avantajele noii platforme
Miruna Alexandru si Marian Manolache enumera printre avantajele portalului de inregistrare reducerea timpului pentru infiintarea unei societati comerciale.

"Noul portal este construit pe principiul eficientizarii resurselor de timp si bani. Completarea online a cererilor, precum si depunerea, in aceleasi conditii, a documentelor necesare infiintarii inlatura disconfortul drumurilor la Registrul Comertului si la Administratia Finantelor Publice, precum si a orelor alocate verificarii la ghiseu a dosarului de inmatriculare a unei societati comerciale. Implementarea noii proceduri de infiintare a firmei este de natura sa vina si in intampinarea lucratorilor de la Registrul Comertului, ajungand in acest fel la eficientizarea timpului acestora si la o sporire a numarului de inregistrari", completeaza Miruna Alexandru.

Avocata de la cabinetul Elenei Grecu mai spune ca inregistrarea unei firme prin noul portal pare sa fi trezit interesul persoanelor cu un program de lucru incarcat si pentru care munca in fata calculatorului face parte din rutina zilnica.

"In acest context, completarea online a formularelor vizand infiintarea unei noi firme vine in intampinarea lor. Astfel, cei care apeleaza la aceste servicii sunt fie persoane aflate in alte localitati decat cele in care se afla Registrul Comertului la care urmeaza sa depuna documentele, fie pur si simplu persoane din variate domenii de activitate care doresc sa isi valorifice in mod practic activitatile profesionale", detaliaza Miruna Alexandru. 

Marian Manolache considera ca dorinta guvernului de a se infiinta mai multe firme este indreptatita, pentru ca doua treimi din PIB este realizat in firmele private.

Pentru asta insa, Guvernul trebuie sa lucreze la increderea care trebuie data potentialului antreprenor. Trebuie sa mai lucreze la respectul datorat antreprenorului - generatorul de bunastare. Trebuie sa lucreze la grija pentru cresterea si mentinerea firmelor deja create. Trebuie sa lucreze chiar si la a elabora de proceduri mai facile de inchidere a unei firme, pentru ca nu totul poate fi succes", explica Marian Manolache.

Problemele sistemului
Miruna Alexandru mentioneaza, pe de o parte, printre problemele sistemului intarzierile in afisarea informatiilor furnizate sau in procesarea informatiilor completate in cuprinsul cererilor.

"Pe de alta parte, anumite date nu sunt actualizate in timp util. Cu toate acestea, un lucru este cert: inconvenientele sunt remediabile", mai spune Miruna Alexandru.

Marian Manolache semnaleaza printre problemele sistemului faptul ca semnatura electonica nu este inca atat de populara printre utilizatori pe cat ar fi nevoie.

"Sper ca numele firmelor vor putea fi mai bine alese, statul in fata tastaurii sa creeze mai putina tensiune decat la ghiseul de inregistrari de nume de firma, unde cel mai frecvent se aude: <Numele acesta este ocupat. Spuneti altul, va rog>", mai spune Marian Manolache.

Managing Director-ul Skill Team completeaza ca din acest motiv majoritatea firmelor se diferentiaza prin prezenta in nume a unui "com-impex", a unui "2006" sau a unui "group”.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Incepand cu 6 februarie 2012, activitatile comerciale se pot inregistra in trei zile, online.
Primul pas pentru a inregistra o activitate comerciala este crearea un cont de utilizator al portalului.
Pentru inregistrarea activitatii comerciale se parcurg opt etape: cerere, solicitant, solicitare, anexe si declaratii, documente, comunicare, generare si semnatura.
Printre problemele sistemului se numara intarzierile in afisarea informatiilor furnizate sau in procesarea informatiilor completate in cuprinsul cererilor.
O alta problema este ca semnatura electonica nu este inca atat de populara printre utilizatori pe cat ar fi nevoie.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.