Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Forma actuala a Ghidului Solicitantului s-ar putea modifica pentru operatiunile “Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare” (1.1.c) si “Sprijin Financiar Acordat pentru Implementarea Standardelor Internationale in IMM-uri” (1.1.b) (Citeste aici mai multe despre acest program.) din POS CCE. Motivul este legat de informatiile primite de la solicitanti, precum si de problemele rezultate pe parcursul evaluarii proiectelor depuse in cadrul apelurilor de anul trecut, dupa cum precizeaza pentru startups.ro Adrian Potorac, seful serviciului Programare, Asistenta Tehnica, Informare si Comunicare din Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM (Organism Intermediar pentru Axa prioritara 1) din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Reprezentantii Organismului Intermediar pentru Axa prioritara 3 spun pentru startups.ro ca Ghidurile Solicitantului pot fi luate drept reper in conceperea unui proiect, mentionand ca trebuie sa se respecte precizarile din Ghidul final al solicitantului, care este afisat in momentul deschiderii unui noi apel de proiecte.

Programul National de Dezvoltare Rurala
Prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cei din turism se pot finanta prin axa “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale”, masura 313, "Incurajarea activitatilor turistice".

Cine este eligibil
Printre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un solicitant, se numara acelea de a fi o companie legal constituita in Romania, de a nu fi in dificultate financiara (nu este in reorganizare judiciara sau faliment, cifra de afaceri nu este in scadere, nu are pierderi si datorii, iar fluxul de numerar nu este in scade). De asemenea, reprezentantii firmei nu trebuie sa fi suferit niciun fel de condamnari. (Citeste aici mai multe despre primii pasi pentru obtinerea unei finantari europene). 

Cand depun cererea de finantare, solicitantii trebuie sa aiba deja inscris in actul constitutiv domeniul de activitate eligibil in care vor sa realizeze investitia, indiferent daca aceasta este activitatea principala sau cea secundara.

Solicitantul trebuie sa fi desfasurat timp de cel putin un an activitatea pentru care cere finantare si trebuie sa fi obtinut profit din exploatare in anul fiscal precedent datei de depunere a cererii de finantare.

Firmele cu proiecte de constructii sunt obligate sa detina dreptul de proprietate asupra imobilului si dreptul de executie a lucrarilor de constructii asupra imobilului care face obiectul proiectului.

In cadrul proiectelor finantate de POS DRU, pot solicita finantari furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca si cei de servicii de calificare si recalificare a fortei de munca. Acestia trebuie sa fie autorizati sau acreditati.

Pe langa acestia, in cadrul “Promovarii culturii antreprenoriale” (3.1 POS DRU) mai poate solicita finantare orice fel de companie, indiferent de natura capitalului si forma de organizare.

Daca proiectul este propus de un grup de organizatii partenere, solicitantul este organizatia sau institutia promotoare care formuleaza cererea de finantare. Partenerii sunt firme similare cu beneficiari eligibili si care desfasoara activitati relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreaza ca in obiectul de activitate al institutiei pe care o reprezinta se afla si cea sau cele din cadrul proiectului pentru care sunt parteneri.

Partenerii transnationali pot fi organizatii din statele membre ale Uniunii Europene, care sunt legal constituite in tara de origine.

Pe langa firme, la masura 313 din PNDR pot depune solicitari si persoanele fizice neinregistrate ca agenti economici care se angajeaza ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere. Toti cei care cer finantare trebuie sa se fi inregistrat si sa-si desfasoare activitatea propusa prin proiect in spatiul rural si sa desfasoare o activitate agricola in momentul aplicarii.

Beneficiarul sau responsabilul legal de proiect trebuie sa faca dovada detinerii de aptitudini manageriale/de marketing sau in acord cu activitatea propusa prin proiect (experienta/cursuri de formare profesionala absolvite - cel putin nivel de initiere, cursuri de calificare etc.) sau sa le dobandeasca pana la efectuarea ultimei plati", mentioneaza (referindu-se la masura 313) Calin Nutu, Directorului Directiei de Relatii Publice al al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), cea care coordoneaza PNDR.

Prin 5.2 din POR pot solicita finantare IMM-urile din turism si activitati conexe: hoteluri si restaurante (cu exceptia catering-ului pentru evenimente si alte servicii de alimentatie) si activitati de spectacole, culturale si recreative.

Conditiile finantarilor
Conform Ghidurilor solicitantului, proiectele prin POS DRU vor avea un singur buget si un singur cont special.

Cei care solicita finantare prin “Incurajarea activitatilor turistice” (313 PNDR) pot cere un avans din suma la data depunerii proiectului sau pana depun la Autoritatea Contractanta primul dosarul al cererii de plata.

Suma alocata prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru aceasta masura, pentru perioada 2007 - 2013 este de 544.222.774 euro. Pana la 3 decembrie 2009, au fost depuse 613 de cereri de finantare, in valoare totala de 109,32 milioane de euro”, spune pentru startups.ro Calin Nutu.

In cadrul schemelor de finantare din POS CCE “Sprijin Financiar Acordat pentru Implementarea Standardelor Internationale in Intreprinderile Mici si Mijlocii” (1.1.b) si ”Sprijin pentru consultanta acordat IMM” (1.3.b), un beneficiar poate depune mai multe cereri de finantare, daca sunt justificate, sustinute si respecta conditia ajutorului de minimis.

In cadrul schemelor de finantare din operatiunea “Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile” (1.3.3) o firma poate depune un singur proiect. In plus, prin acestea se finanteaza maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru servicii de consultanta specifica si instruire specializata, dar nu mai mult de 10% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Proiectele finantate din POR si POS CCE isi pot completa sursele prin ajutoarele de minimis, unde suma maxima obtinuta este de 200.000 de euro, cu exceptia celor din transporturi, unde este de 100.000 euro, pe o perioada de trei ani. Sumele trebuie sa fie echivalente in lei, neputand fi cumulate, adica sa depaseasca suma maxima admisa in cei trei ani, chiar daca se solicita finantare prin mai multe programe operationale. (Citeste aici mai multe despre ajutoarele financiare de la stat).

Proiectele finantate prin POR si prin axa 1 a POS CCE pot solicita prefinantari. In cadrul axei 1 POS CCE, prefinantarea poate fi de maxim 35% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil. Solicitantul poate opta pentru prefinantare si pentru valoarea sumei o singura data, indiferent de cuantumul acesteia.

Pentru toate axele, proiectele din regiunea Bucuresti si judetul Ilfov primesc finantari prin ajutoarele de minimis cu 10% mai putin decat in celelalte judete din tara.

Activitatile finantate trebuie sa vizeze doar domeniul de activiate al solicitantului, domeniu care face obiectul proiectului. Eligibilitatea unei activitati nu este echivalenta cu eligibilitatea cheltuielilor efectuate pentru realizarea acelei activitati.

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Cei din turism isi pot finanta afacerile din fonduri europene prin 15 operatiuni din cadrul a patru Programele Operationale.
Sumele pe care le pot primi cei din turism pornesc de la 7.000 lei si ajung pana la 85 milioane lei.
Reprezentantii Autoritatilor de Management spun ca ghidurile solicitantului publictate pe site-urile acestora sunt valabile, insa trebuie consultate de fiecare data cand se lanseaza un apel de depunere a proiectelor.
In cazul unora dintre operatiuni, solicitantul poate cere o prefinantare sau un avans si poate beneficia si de ajutorul de stat.
Pe langa firme, la masura 313 din PNDR pot depune solicitari si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici, care se angajeaza ca pana la data semnarii contractului de finantare sa se autorizeze cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca microintreprindere.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.