Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

"Termenul de cinci ani in care o marca devine vulnerabila si ar putea fi decazuta pentru neuz si in care titularul unei marci ar putea intreprinde toate demersurile necesare lansarii marcii pe piata incepe, conform legii astfel modificate, de la data la care acesta afla cu certitudine ca marca sa a fost inregistrata, asa cum este si echitabil, si nu de la data de depozit, cand dreptul sau asupra marcii este unul conditionat de acceptarea la inregistrare a acesteia si orice investitii in promovarea marcii sunt facute sub riscul respingerii de inregistrare a marcii", adauga Delia Belciu.

Reducerea perioadei in care pot fi contestate deciziile OSIM privind cererile de inregistrare a marcilor (de la comunicare sau de la publicare) este alta modificare din noua lege. Aceasta perioada este acum de 30 de zile, fata de trei luni, cat era inainte.

"Solutia pronuntata de  Comisia de Contestatii se comunica partilor si poate fi contestata la Tribunal in termen de 15 zile de la comunicare. Anterior, aceste decizii puteau fi atacate in termen de 30 de zile de la comunicare", mai spune Anca Burca.

De asemenea, valoarea amenzilor pentru incalcarea legii a crescut de la 1.500 de lei la 50.000 de lei - 150.000 de lei.

In noua lege de marcilor a crescut si numarul motivelor pentru care se poate refuza inregistrarea unei marci sau pentru care aceasta poate fi declarata nula. (Citeste aici mai multe despre aceasta modificare.)

De cand si de ce s-a modificat legea
Noua lege (66/2010) modifica vechea lege (84/1998). Aceasta noua lege a fost publicata in Monitorul Oficial din 9 aprilie, intrand in vigoare in 30 de zile de la aceasta data.

Radu Bozocea spune ca legea se aplica de la data de 10 mai a acestui an.

Noua forma a legii a aparut pentru a se armoniza protectia oferita marcii comunitare de legislatia romana ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

"Prin Legea nr. 66/2010 au fost transpuse prevederile Directivei nr. 95/2008 a Parlamentului European si a Consiliului de apropriere a legislatilor statelor membre cu privire la marci, motiv pentru care o principala modificare se refera la introducerea unor prevederi legale exprese cu privire la: definitia marcii comunitare, protectia marcii comunitare pe teritoriul Romaniei, procedura de inregistrare a unei marci comunitare prin intermediul OSIM si competenta Tribunalului Bucuresti de solutionare a litigiilor avand ca obiect marcile comunitare", adauga Anca Burca.

Elena Grecu mentioneaza ca in actuala legislatie se prevede posibilitatea depunerii cererii de inregistrare a marcii comunitare la OSIM pentru ca acest oficiu sa transmita cererea la OHIM (Office for Harmonization in the Internal Market - Trade Marks and Designs).

"Nimeni nu este obligat sa isi inregistreze marca la nivel comunitar. Insa, pentru protectie impotriva concurentilor neloiali este mai mult decat necesar ca toti cei care exporta bunuri sau care presteaza servicii in tari din Uniunea Europeana sa isi protejeze marcile la nivel comunitar", spune Elena Grecu.

Costuri
Ca urmare a modificarii legii, titularii marcilor inregistrate au costuri suplimentare pentru protejarea acestora. Acestia trebuie sa monitorizeze permanent cererile de inregistrare a marcilor publicate de OSIM, saptamanal, pe internet. Sunt companii care ofera astfel de servicii, iar costurile sunt de cateva zeci de euro, unele servicii fiind disponibile si online.

"Titularii de marci inregistrate vor trebui sa verifice personal Buletinul de Proprietate Industriala sau sa angajeze un consilier de proprietate intelectuala pentru a se putea opune la timp la inregistrarea unor marci identice sau similare care le-ar incalca drepturile", adauga Elena Grecu.

Anca Burca spune ca cei care se opun inregistrarii unei marci care le-ar putea aduce atingere drepturilor lor asupra marcii trebuie sa achite o taxa de 216 lei pentru o cerere de inregistrare care se refera la o singura clasa de produse sau servicii, iar cand cererea este pentru mai multe clase de produse sau servicii achita, suplimentar, 108 lei pentru fiecare clasa de produse sau servicii.

De asemenea, daca titularul unei marci inregistrate nu este multumit de decizia OSIM fata de opozitia formulata, acesta poate face contestatie, pentru care va trebui sa achite 900 de lei.

Pe langa costul taxelor de opozitie si contestare, titularii vor achita si onorariile avocatilor sau/si consultantilor in domeniu, in cazul in care colaboreaza cu acestia. Daca solicitantii sunt din Uniunea Europeana, vor putea sa se reprezinte si singuri in cadrul procedurii de inregistrare a marcii.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Noua lege privind marcile si indicatiile geografice a intrat in vigoare in luna mai, anula cesta.
Modificarile au fost facute pentru a se armoniza protectia oferita marcii comunitare de legislatia romana, ca urmare a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.
Acum, firmele cu marci inregistrate sau depuse la inregistrare trebuie sa monitorizeze singure daca o alta firma inregistreaza marci nationale identice sau asemanatoare cu ale lor.
In maximum sapte zile de la data la care cererea de inregistrare a marcii este depusa la OSIM, aceasta este publicata in format Electronic, pentru ca persoanele interesate sa poata formula opozitii.
Conform noii legi, in conditii normale, procedura de inregistrare a marcilor dureaza maximum noua luni si sapte zile de la depunerea cererii.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.