Sub ce forma se pot extinde companiile


Cei care vor sa isi extinda activitatea si in alte zone geografice pot alege intre filiala si diferite tipuri de sedii secundare - sucursala, reprezentanta, agent dependent, punct de lucru si agentie. Spre deosebire de sediile secundare, filiala este o firma independenta, cu sediu propriu, dar sub controlul companiei mama.

 

Companiile aleg sa se dezvolte in zone noi prin filiala sau reprezentanta, in functie de mai multi factori. Marea majoritate a cazurilor incepe prin reprezentanta. Daca zona se dezvolta in ritmul asteptarilor, compania mama deschide filiala locala, iar in multe cazuri fosta reprezentanta devine actionara in actuala filiala”, detaliaza pentru startups.ro Marian Manolache, Managing Director la compania de consultanta Skill Team.

Potrivit legislatiei, la infiintare, actul constitutiv al companiei mama trebuie sa cuprinda sediile secundare (sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica) sau conditiile pentru infiintarea ulterioara a acestora.

Firmele straine si cele romanesti pot infiinta in tara noastra filiale, sucursale, agentii si puncte de lucru. In plus, firmele straine pot fi prezente in Romania prin reprezentanta si agent dependent.

In general, atunci cand o companie doreste sa intre intr-o alta tara exista un crescendo de strategii internationalizare, cu riscuri si costuri asociate. In ordinea cresterii costurilor, dar si riscurilor asociate, principalele etape de internationalizare ar putea fi: colaborari/clienti/contracte pentru import (cu una sau mai multe companii care sa distribuie produsele exportatorului), vanzarea licentei (de vanzare si/sau de fabricatie), joint venture (investire intr-un actor local pentru a-l ajuta sa se dezvolte, bineinteles cu impartirea beneficilor), reprezentanta, investitie directa (de la zero)”, spune pentru startups.ro Adrian Bucica, consultant in cadrul companiei de consultanta Compass Consulting.


Filiala
Filiala este o companie de sine statatoare, care functioneaza independent si autonom, avand propriul sediu social si fiind infiintata pe o durata nelimitata. (Citeste aici mai multe despre cum sa iti infiintezei o firma).

Filiala are personalitate juridica proprie inca din momentul constituirii.

Personalitatea juridica reprezinta capacitatea unui subiect de drept de a fi titular de drepturi si obligatii avand in acest sens o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu, afectat realizarii unui anume scop”, explica pentru startups.ro Mihai Suler, avocat asociat la societatii de avocatura Cosma & Asociatii.

O asemenea firma este constituita de compania mama care detine, de obicei, majoritatea capitalului. Astfel, filiala este dependenta economic de societatea - mama.

Filiala poseda un patrimoniu propriu, delimitat in ansamblul patrimoniului societatii mama si incheie contracte cu tertii in nume propriu si pe propria socoteala, fiind si titulara unuia sau mai multor conturi bancare proprii”, spune pentru startups.ro Mihai Per, acovat colaborator la firma de avocatura Schoenherr.

Filiala este obligata sa se inmatriculeze la Oficiul Registrului Comertului in locul unde are sediul.

Mihai Per mentioneaza ca filiala are un scop si un obiect de activitate bine determinate si nu neaparat identice cu cele al companiei mame, dar infiintarea, modificarea si incetarea activitatii acesteia sunt stabilite de compania mama.

Din punct de vedere fiscal, filiala este tratata ca o persoana distincta, de drept roman, iar gestiunea este proprie, distincta de cea a companiei mama.

In Uniunea Europeana, dividendele primite de compania mana de la o filiala a sa dintr-un alt stat membru sunt neimpozabile. Pentru acest lucru compania mama trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

Cum ar fi spre exemplu, in Romania, societatea-mama sa detina 10% din capitalul social al filialei, sa platesca impozit pe profit in Romania si la data inregistrarii venitului din dividente sa detina 10% din capitalul social al filialei pe o perioada neintrerupta de cel putin doi ani”, spune Mihai Per.

Costurile pentru infiintarea filialelei variaza in functie de capitalul social si de tipul de firma sub care este inregistrata.

In sens larg, compania devenita filiala are avantaje date de brand, precum si intreg setul de proceduri si sisteme de lucru pe care compania mama le-a perfectionat si si-au dovedit avantajele in folosire”, mentioneaza Marian Manolache.


Sucursala
Spre deosebire de filiala, sucursala nu are persoana juridica distincta, facand parte din structura organica a companiei mama si fiind dependenta de aceasta din punct de vedere economic.

Sucursala este o subunitate dotata de compania mama cu bunuri, astfel incat sa desfasoare o activitate ce intra in obiectul de activitate al companiei mama.

Sucursala se inregistreaza la Registrul Comertului, are un act constitutiv propriu, nu trebuie sa aibe un capital minim si are un administrator desemnat la Registrul Comertului”, adauga Mihai Per.

Mihai Suler subliniaza ca in cazul in care sucursala se infiinteaza intr-o localitate din acelasi judet sau din aceeasi localitate cu societatea fondatoare, ea va fi inregistrata in acelasi Registru al Comertului, insa distinct, ca inregistrare separata.

Sucursala este supusa legii nationale a companiei straine care a infiintat-o si este identificata prin raportare la sediul social al acesteia din urma.

Mihai Per precizeaza ca, din punct de vedere juridic, sucursala trebuie sa fie tratata ca un simplu dezmembramant, exogen din punct de vedere teritorial, al companiei mama, si ca in cazul dizolvarii societatii mama, se dizolva si sucursala.

Sucursala incheie contractele cu terte persoane pe socoteala patronului fondator, astfel incat nu poate avea nici creditori si nici debitori proprii.

Sucursala poate participa ca parte in contracte, deoarece, desi nu are personalitate juridica proprie, are o personalitate juridica a societatii fondatoare. Astfel, un act juridic incheiat de catre sucursala este un act juridic al societatii fondatoare”, explica Mihai Suler.

In aceste conditii, in cazul unui proces, in Romania sucursala nu se poate prezenta singura in fata unei instante.

Practica instantelor de judecata este totusi neunitara inca cu privire la acest ultim aspect, existand si cazuri in care instantele de judecata au considerat contrariul. Unele instante au considerat ca sucursala poate, totusi, sta singura ca subiect de drept in fata instantelor judecatoresti romane, cu scopul de a-si apara drepturile si obligatiile, atata timp cat societatea mama ii confera aceste puteri”, mai spune Mihai Per.

In practica, sucursala ca extindere a companiei mama este cel mai frecvent intalnita in domeniul bancar.

 

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Filiala si sediile secundare (sucursala, reprezentanta, agent dependent, punctul de lucru si agentia) sunt entitati economice sub care o companie se poate extinde.
Reprezentanta si agentul dependent sunt sedii secundare pentru care, in Romania, poate opta numai o firma straina.
Filiala este o companie de sine statatoare, care functioneaza independent si autonom, avand propriul sediu social.
Sucursala, spre deosebire de filiala, nu are persoana juridica distincta, facand parte din structura organica a companiei mame.
Reprezentanta, asemenea sucursalei, este o entitate juridico-economica fara personalitate juridica si nu are capital social propriu, insa, spre deosebire de sucursala nu este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului.
O autorizatie eliberata de Ministerul Economiei si Comertului este temeiul sub care functioneaza reprezentanta.
Mihai Per mentioneaza ca, in practica, se creeaza unele confuzii intre reprezentante si agentii dependentii.


Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii