Cum faci rost de bani pentru un start-up

 

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

El a precizat ca anul acesta nu a finantat niciun start-up, asa ca ar face asta, daca s-ar ivi oportunitati de investitii. Radu Tudorache spune ca este interesat sa investeasca in afacerile conduse de o echipa, unde sunt mai multi parteneri, dar acest lucru depinde si de tipul afacerii.

Radu Tudorache a mai spus ca antreprenorii din Romania trebuie sa se gandeasca la faptul ca afacerile lor sunt amplasate intr-un cadru global, resursele investitorilor fiind alocate global, astfel ca merg in tari si pentru afaceri care pot genera profit. De altfel, omul de afaceri a investit in afaceri in alte tari tocmai din acest motiv.

Referitor la momentul potrivit pentru exit-ul dintr-o afacere, Radu Tudorache a spus ca a invatat ca daca vrei sa vinzi o firma, trebuie sa  vinzi atunci cand nu vrei. Pentru ca atunci cand vrei tu sa o vinzi s-ar putea sa nu mai vrea nimeni sa cumpere.

Ca sfat pentru antreprenori, omul de afaceri le recomanda acestora sa isi ivesteasca banii in ceea ce stiu si sa munceasca mai mult.

In Romania nu s-a constientizat ca este bine sa fie multe afaceri mici, in cera fiecare sa fie implicat in ceea ce face si munceste mai mult”, a spus Radu Tudorache.

Ce cauta fondurile de investitii
"Diferenta dintre o banca si un fond de investiti este aceea ca in momentul in care investeste in afacere fondul devine partener, iar compania va mai avea un asociat, in baza procentului detinut in companie. Participarea fondului poate fi privita ca o <casatorie> pe o perioada determinata", a spus Aurelian Trifa, partener si investment director la fondul de investitii Kerten, unul dintre partenerii programului Start&Grow.

Perioada de timp a parteneriatului este determinata pentru ca la un moment dat fondul de investiti trebuie sa iasa din afacere. Acesta este modalitatea prin care fondurile castiga bani - nu sunt interesate neparat de dividende, ci de suma obtinuta la vanzarea actiunilor din firma.

In general, fondurile de investitii raman intr-o companie in jur de trei - cinci ani. Daca perioada de timp creste, castigul pe care il poate obtine fondul de investitii scade. In general randamentul cautat este de 25% pe an.

La exit, partea detinuta de fond poate sa fie cumparata de un alt investitor, poate sa fie rascumparata de fondatorul afacerii sau fondatorul si fondul de investitii pot sa vanda firma impreuna.

Dupa vanzare, fondatorii pot ramane in continuare in companie alaturi de noul investitor.

Scopul unui fond de investii este sa creeze profit pentru actionari, asa ca sunt finantate doar afacerile care pot genera un profit optim. Start-up-urile cautate sunt cele cu potential de crestere, scalabile si care se pot multiplica.

"Pentru fondurile de investitii start-up-urile sunt riscante pentru ca nu stii daca afacerea decoleaza sau pica si pierzi banii", a spus Aurelian Trifa.

Alt aspect important este ca antreprenorul sa aiba un plan clar cu ceea ce vrea sa faca, indiferent daca este sub forma unui plan de afaceri sau nu. Planul ar trebui sa prezinte piata, concurenta, produsul, tehnologia, prezentarea afacerii, proiectiile financiare, managementul, avantajele competitive ale companiei si sansele de reusita fata de restul pietei. Din acest plan trebuie sa reiasa ceea ce cumpara fondul de investitii si care este finantarea necesara.

"Important este ca antreprenorul sa aiba o idee clara materializata, intr-un fel sau altul, printr-un plan de afaceri sau niste proiectii financiare. Orice fisier Word trebuie transformat intr-un Excel, in cifre. Si dumneavoastra (n.red. - antreprenorii) ar trebui sa priviti business-ul din punct de vedere al generarii de profit", a spus Aurelian Trifa.

Anda Racsa, manager general la ABC Training Consulting si unul dintre partenerii Start&Grow, a spus ca in momentul in care se face o tranzactie se stabilesc niste reguli de convietuire dintre start-up si fondul de investitii.

"Finantarea start-up-ului este in functie de individ. Daca exista oportunitati de finantare pentru start-up-uri, nu trebuie sa existe bariere de orgoliu din partea voastra (n.red. - a antreprenorilor)", a precizat Anda Racsa.

Inainte de a deveni partener intr-o companie, afacerea este evaluata de fondul de investitii, pentru a vedea care sunt nevoile financiare si strategice in urmatorii trei – cinci ani.

Idei de afaceri sunt multe, dar de la un anumit punct de plecare multe idei se pierd pe drum, pentru ca nu toata lumea are puterea de a le sustine”, a spus Aurelian Trifa.

Pentru a mari sansele de succes ale afacerii, dupa investitie, sunt situatii in care sunt adusi in companie manageri care se ocupa de diverse aspecte.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Indiferent de alte surse de finantare la care apeleaza un antreprenor pentru a incepe o afacere, in prima etapa trebuie sa se bazeze si pe propriile resurse.
Pentru investitorii privati, primul criteriu de selectie este antreprenorul, abia apoi planul de afaceri.
Daca vrei sa vinzi o firma, trebuie sa  vinzi atunci cand nu vrei. Pentru ca atunci cand vrei tu sa o vinzi s-ar putea sa nu mai vrea nimeni sa cumpere.
Diferenta dintre o banca si un fond de investitii este aceea ca in momentul in care investeste in afacere fondul devine partener, iar compania va mai avea un asociat.
In general, fondurile de investitii raman intr-o companie in jur de trei - cinci ani.
Start-up-urile cautate sunt cele cu potential de crestere, scalabile si care se pot multiplica.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.