Cele mai multe microcredite sunt acordate in mediul rural
Conform microcreditorilor, motivele sunt legate de concurenta mai redusa din partea bancilor si de cererea de servicii financiare a grupului tinta.
"Un intreprinzator persoana juridica sau fizica autorizata, fermier sau orice alta persoana care desfasoara activitati liberale, poate obtine microcredite pentru urmatoarele destinatii: inceperea unei afaceri, dezvoltarea celei existente, achizitia de materie prima si materiale, plata furnizorilor sau alte nevoi curente, cofinantarea proiectelor contractate cu fonduri europene, agricultura, precum si alte destinatii legate de activitatea curenta a firmei", spune pentru startups.ro Laviniu Chis, director general al Microimo.
Bogdan Merfea, director general la microcreditorul Patria Credit, spune ca microcreditorii sunt complementari sistemului bancar.
"Potrivit statisticilor, in Romania, 30% - 35% dintre cei din mediul rural n-au nicio relatie cu bancile. In doi - trei ani, ii putem ajuta sa devina bancabili, sa poata aplica la o banca pentru un credit, daca isi dezvolta afacerile, ceea ce contribuie la dezvoltarea economica, bancara si asa mai departe. Unii chiar in patru - cinci ani pot deveni clienti mari", mai spune Bogdan Merfea.
Pentru ce sunt folositi banii
Fata de acum trei ani, in prezent, cei mai multi microcreditori au acordat finantari pentru capitalul de lucru, nu pentru investitii, din cauza deficitului de lichiditati, a scaderii veniturilor si a problemelor din piata. Din totalul microcreditelor, in acest scop sunt acordate aproximativ 60% la Express Finance, iar Microimo si ProCredit Bank urmeaza aceeasi tendinta.
In cazul Microimo, din trimestrul al treilea al anului trecut, apetitul pentru investitii a inceput sa revina.
"Intreprinzatorii au redus la minim cheltuielile de exploatare, au optimizat activitatea, au reechilibrat fluxul de numerar, iar acum sunt dispusi sa continue dezvoltarea activitatii si acapararea de noi cote de piata, ca urmare a potentialului pe care aceasta il ofera in acest moment", detaliaza Laviniu Chis.
Ionut Cornian, Head of Very Small Business Department la ProCredit, spune pentru startups.ro ca, tinand cont de perioada traversata, in multe cazuri, investitiile au stat la baza consolidarii pozitiei din piata.
"In mod regulat, microintreprinderile apeleaza la credite pentru finantarea nevoilor curente, suma medie crescand fata de 2009 prin prisma diversificarii acestor nevoi. In cazul creditelor pentru investitii, acestea sunt mult mai bine dimensionate, in stransa legatura cu reducerea imediata a costurilor si dezvoltarii afacerii", mai spune Ionut Cornian.
Spre deosebire de ceilalti microcreditori, good.bee Credit si Patria Credit au acordat cele mai multe finantari pentru investitii. Cu acest scop este folosit circa 80% din portofoliul good.bee.
Patria Credit a acordat 44% din microcredite pentru investitii, 22% pentru capital de lucru si 33% mixt, atat capital de lucru, cat si investitii.
"In mediul urban, ponderea este mult mai mare in investitii, pe cand producatorii agricoli au o pondere mai mare in capital de lucru", mai spune Bogdan Merfea.
De anul trecut, Patria Credit a inceput finanteze si fermele mai mari decat obisnuiau, adica cele cu suprafete intre 50 ha si 100 ha, pe care bancile nu le finanteaza.
Bogdan Merfea mentioneaza ca bancile nu agreeaza sa finanteze ferme cu suprafete mai mici de 200 ha - 250 ha.
In cazul Romcom, in perioada 2009 - 2011, microcreditele acordate pentru activitati agricole au scazut, in conditiile in care creditele acordate clientilor IMM s-au pastrat la aproximativ acelasi nivel.
(Citeste aici mai multe despre microcreditele acordate in ultimii doi ani.)
Un material startups.ro.Toate drepturile rezervate.