Piata spatiilor industriale din Bucuresti continua sa fie afectata de criza economica
Potrivit Colliers, dezvoltatorii au probleme din cauza ca firmele amana decizia de inchiriere, pe fondul incertitudinii din piata.
Timpul mediu de semnare a unei tranzactii a crescut de cel putin doua ori in comparatie cu anii trecuti, se arata in comunicatul de presa al companiei de consultanta imobiliara.
Totusi, interesul pentru spatii industriale se afla acum in crestere, iar reprezentantii Colliers spera ca acest fapt sa se concretizeze in marirea volumului tranzactiilor in cea de-a doua parte a anului.
Rata de neocupare a spatiilor industriale, care in decembrie 2008 se ridica la 4%, a ajuns la sfarsitul lunii iunie sa depaseasca 10%. Orice utilizator cu o cerere medie de spatiu poate influenta decisiv oferta disponibila, care este extrem de limitata, in conditiile in care nu vom asista la livrari noi in urmatoarele luni, mai adauga reprezentantii Colliers.
Constructia de spatii industriale a incetinit vizibil in prima jumatate a anului 2009, una dintre cauze fiind reprezentata de cercul vicios format de relatia banci-dezvoltatori-chiriasi.
Fata de anii trecuti, dezvoltatorii nu mai construiesc cu scop speculativ. Desi majoritatea au deja in proprietate terenurile pe care sa demareze constructia, acestia nu au inceput lucrarile din lipsa finantarii. Bancile, la randul lor, au inasprit conditiile de creditare, cerand un grad foarte mare de preinchiriere, greu de atins din cauza dorintei chiriasilor de a se muta in spatii deja existente. Aceasta reprezinta o schimbare majora pe o piata obisnuita cu un nivel foarte ridicat al preinchirierilor, mai precizeaza oficialii Colliers.
Procesul de constructie in sine nu este insa o problema pentru ca, spre deosebire de alte sectoare, oferta este foarte adaptabila cererii si durata este mult mai scazuta decat pe segmentul cladirilor de birouri, retail sau rezidential.
In primul semestru al anului, s-au livrat in Capitala doar 40.000 mp, in comparatie cu perioada similara din 2008 cand s-au livrat 350.000 mp. Astfel, stocul total a ajuns la 920.000 mp de spatiu industrial, iar in semestrul al doilea al anului reprezentantii Colliers se asteapta la o mentinere a stocului la acelasi nivel.
In ciuda ratei de neocupare destul de ridicate, chiriile au ramas nemodificate, desi presiunile chiriasilor de a micsora aceste costuri sunt din ce in ce mai mari. Totusi exista si exceptii, desi acestea sunt destul de izolate.
“Pe termen scurt, cerintele mici isi vor gasi solutii in spatiile existente, spre deosebire de jucatorii mari care vor gasi solutii doar in spatii ce vor fi livrate ulterior, spatiile disponibile in acest moment fiind relativ mici si dispersate“, spune Marius Stefanescu, Senior Broker in cadrul Departamentului Industrial al Colliers International.
Reprezentantii companiei estimeaza ca materializarea acestor cereri va duce pe termen scurt la o depasire a intregii suprafete vacante. Cererea vine in special din partea firmelor de logistica, a celor din domeniul FMCG si din industria farmaceutica.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.