Studiu: Taxele de administrare in anumite centrele comerciale din Bucuresti sunt mai mari decat in orasele Europei de Est
In centrele comerciale din Capitala, taxele de administrare se situeaza intre 4 euro si 11 euro pe metru patrat, conform studiului “Service Charges in Shopping Centers”, realizat de Colliers.
Rezultatele studiului au plasat Romania aproximativ pe acelasi nivel cu celelalte tari est europene analizate, precum si cu Marea Britanie, cu o singura exceptie - Bucuresti, unde in unele centre comerciale moderne, taxele de administrare ajung pana la 11 euro/mp, mai mult decat in celelalte tari analizate.
In Romania, contrar situatiei din alte tari, proprietarii isi amortizeaza impozitul pe proprietate prin includerea acestuia in tariful pentru serviciile de intretinere, ceea ce contribuie la aceasta diferentiere, se arata in studiul citat.
Valoarea taxelor de administrare urmeaza un trend crescator in tara noastra. Astfel, la semnarea contractului taxele sunt estimate la 5 euro - 6 euro/mp, iar dupa primele sase luni de la deschidere acestea sunt stabilite pe baza costurilor de operare reale pe care le presupune centrul comercial respectiv, caz in care uneori ajung sa depaseasca 11 euro/mp (in Bucuresti).
Pentru piata din Romania, au fost analizate doua tipuri de proiecte moderne de retail, amplasate in orase cu peste 150.000 de locuitori, si anume centre comerciale cu suprafete inchiriabile de peste 15.000 mp si parcuri de retail (galerii comerciale in hypermarket-uri si magazine de tip big box), se arata in studiul citat.
In orasele cu peste 300.000 de locuitori, taxa de administrare se incadreaza intre 4 euro - 5 euro/mp in parcurile de retail si intre 4,5 euro - 8,5 euro/mp in centrele comerciale. Iar in orasele cu 150.000 - 300.000 de locuitori, nivelul taxei este de 3,5 euro - 5 euro/mp si, respectiv, 4,5 euro - 8 euro/mp pentru aceleasi categorii.
Potrivit studiului citat, taxele de administrare vor inregistra o crestere constanta in tarile Europei Centrale si de Est, in urmatorii doi ani, din cauza scumpirilor anuntate la utilitati. Dintre toate, electricitatea are ponderea cea mai mare in cheltuielile unui mall. In 2008, tarile din regiune s-au confruntat cu cresteri cuprinse intre 4% si 18% pentru electricitate, costuri care s-au regasit mai departe in cresterea taxelor de administrare.
Pentru 2009 si 2010 sunt estimate cresteri de pana la 15% la pretul electricitatii in Europa de Est, ceea ce va determina o crestere cu pana la 5% a cheltuielilor cu centrele comerciale.
La nivelul tarii noastre, costurile cu electricitatea se ridica la 0,153 euro/kwh, cele cu gazul la 0,0458 euro/kwh, iar cu apa la 0,8 euro/metru cub.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.