In ciuda faptului ca pe piata din Capitala au fost livrate sau anuntate mai multe proiecte, rata de neocupare a spatiilor livrate era la sfarsitul anului trecut intre 3% si 1%.
Nivelul ofertei de spatii de birouri din Bucuresti este inca relativ redus fata de alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta, se arata intr-un raport al agentiei imobiliare DTZ Echinox.
La sfarsitul anului trecut, in Bucuresti erau 1.150.000 mp de spatii moderne de birouri, clasa A si B, conform sursei citate. Stocul de spatii de birouri moderne din Capitala a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 mp, in 2008.
Chiar daca oferta de spatii clasa A din piata a fost una limitata, cererea a continuat sa creasca, ajungand ca la sfarsitul anului sa fie cu 14,3 puncte procentuale mai mare fata de nivelul inregistrat in 2007.
Cele mai multe proiecte livrate anul trecut in Bucuresti s-au aflat in zona de nord (43%). Insa, a inceput sa devina interesanta si zona de vest si centru-vest a orasului. De exemplu, 13,6% din oferta totala a spatiilor de birouri livrata in 2008 se afla in zona de centru-vest.
Rata de neocupare s-a aflat la un nivel de sub 1% in centrul Bucurestiului, chiar daca pe piata au fost anuntate multe proiecte ce urmau sa fie livrate in 2008. In zona de nord, rata de neocupare a fost de aproximativ 3%. Conform DTZ Echinox, unul dintre motive este intarzierea termenelor de livrare anuntate de dezvoltatori.
In contextul economic din prezent, reprezentantii DTZ Echinox atrag atentia asupra catorva riscuri cu care se pot confrunta dezvoltatorii si chiriasii. De exemplu, in cazul chiriasilor este posibila cresterea taxelor de proprietate, intarzierea termenelor de livrare, cresterea costurilor operative (service charge), cat si modificari ale indexarii (in special in contractele de tip “triple net”). Din cauza aceesului limitat la finantarile bancare, dezvoltatorii pot ajunge sa isi suspende activitatea.
Anul trecut, nivelul chiriilor din Bucuresti a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani - 26 de euro/luna, pentru spatiile din zonele ultracentrale. Chiriile pentru spatiile de parcare au ajuns la 120 de euro/luna - 150 de euro/luna (pentru spatiile subterane) si 90 de euro/luna - 110 euro/luna (pentru spatiile exterioare).
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.