Antreprenorii care isi conduc afacerea isi asuma mult mai multe riscuri decat managerii de profesie. Iau mai repede deciziile si sunt mai implicati in afacere. Insa, managerii de cariera tind sa fie mai bine pregatiti din punct de vedere teoretic. Cei care conduc un start-up trebuie sa aiba o viziune clara si capacitatea sa o transmita oamenilor din echipa.
“Managementul unui start-up este o activitate destul de delicata. Pentru ca, pe de o parte, managerul are de pus pe picioare o afacere, dar in acelasi timp trebuie sa angajeze niste oameni profesionisti pentru a pune pe roate compania”, spune pentru startups.ro Daniela Necefor, Managing Partner la Total Business Solutions.
Specialistii in resurse umane considera ca un start-up are nevoie de un manager care sa ia decizii rapide si rationale, sa sesizeze oportunitatile de piata si sa aiba curajul sa treaca la actiune pentru a nu le rata. De obicei, managerii de start-up sunt mai deschisi fata de risc, nu le lipseste simtul antreprenorial si simtul urgentei.
“Sunt persoane care ar trebui sa fie carismatice, cu excelente relatii, cu putere de a ii motiva pe ceilalti, cu deschidere spre a fi creativi si mai putin procedurali”, spune pentru startups.ro Madalina Balan, Managing Partner la Hart Human Resource Consulting.
Gestionarea activitatii
Un manager trebuie sa fie foarte ordonat, sa se organizeze pe etape, sa bifeze prioritati, sa aiba o capacitate mare de distributie, organizare si analiza.
“In cazul unui start-up, este nevoie de o viziune clara si de o capacitate de a o transmite si catre echipa. De asemenea, simtul cifrelor, aplecarea spre controlul costurilor si eficientizarea resurselor, precum si abilitatile de marketing si vanzare sunt competente esentiale atunci cand te gandesti sa conduci o afacere aflata la inceput”, spune Madalina Balan.
Un atu pentru managerul de start-up este experienta anterioara intr-un domeniu sau business similar. In contextul actual, al unei competitii accentuate, piata are nevoie de manageri cu profile puternice, cu simt al raspunderii, creativi si cu initiativa.
“Va fi nevoie de persoane cu sange rece, care sa poata sa isi mentina focusul pe obiective, cu viziune si flexibilitate. Este si va fi nevoie de manageri care sa poata motiva si energiza echipele si sa insufle seriozitate si profesionalism”, mai spune Balan.
Organizarea echipei
Un bun manager trebuie sa aiba abilitati de a-si organiza echipa. In plus, el nu trebuie doar sa transmita obiectivele de indeplinit, ci sa aiba aptitudini in a-i motiva pe oameni in atingerea scopului. Mai ales la inceputul afacerii, managerul trebuie sa stie cum sa isi gestioneze angajatii, deoarece aceasta echipa initiala trebuie in acelasi timp sa fie dispusa sa faca multe concesii. In primele luni, se poate aplica un stil prietenos de management, dar apoi trebuie impus un stil profesionist.
“Managerul trebuie sa fie atent la trecerea de etapa initiala: daca la schimbarea organigramei angajatii initiali, care au fost dispusi sa faca concesii, nu vor fi avansati pe masura muncii lor, vor pleca foarte repede. Daca vor fi avansati, acestia isi vor da seama de importanta lor in companie si vor ramane”, precizeaza Necefor.
Manageri de cariera versus antreprenori
Atat antreprenorii care isi conduc compania, cat si managerii de profesie au un stil de conducere influentat de personalitatea fiecaruia.
“Antreprenorii isi asuma mult mai multe riscuri decat managerii. Ei iau mai repede deciziile si sunt mult mai implicati in afaceri. Managerii sunt mai bine pregatiti din punct de vedere teoretic, au un nivel informational mai ridicat”, spune pentru startups.ro Rodica Obancea, Executive&Team Coach, care a facut coaching cu reprezentanti ai ambelor categorii.
Ea spune ca managerii au si avantajul ca, uneori, au mai repede acces la informatie si tehnica de ultima generatie. Insa, antreprenorii sunt mult mai focusati pe atingerea de obiective financiare, pe cand managerii sunt concentrati si pe calitatea serviciilor.
In ceea ce priveste asemanarile, consultantul spune ca atat managerii, cat si antreprenorii sunt centrati pe a avea control. Unii vor sa controleze intreaga afacere, altii doar o parte din ea, insa antreprenorii invata mai greu sa delege.
Intr-o companie mica este nevoie de mai multe stiluri de management: vizionar, in perioada de cladire a afacerii, afiliativ, echilibrat si calm in perioada emergenta, democratic, pentru a fideliza angajatii, dar si ferm, atunci cand este cazul.
“Cred ca antreprenorul poate aplica o combinatie de mai multe stiluri, cu conditia sa aiba suficienta incredere in fortele proprii”, mai spune Rodica Obancea.
Stiluri diferite de management
Cei care decid sa lanseze o afacere sunt in general personalitati aparte ca profil managerial. Sunt persoane curajoase, care prefera actiunea, implicarea directa in companie si abilitatea de a urmari implementarea strategiilor. De asemenea, flexibilitatea, mai ales la inceputul afacerii este esentiala.
“Daca vorbim de un start-up, este important sa fie condus de un manager care sa aiba viziune, abilitatea de a imbratisa usor si eficient schimbarile, de a lucra intr-un mediu mult mai putin structurat, de o persoana care sa stie sa pozitioneze business-ul in sensul diferentierii de concurenta”, spune Madalina Balan.
Ca tip de management, in cazul in care startup-ul este romanesc, stilul lejer aplicat la inceput va functiona fara probleme. Situatia este functionala si daca este vorba despre un start-up strain al carui director este roman. Insa, lucrurile se schimba in cazul in care start-up-ul este romanesc, dar directorul este expat.
“Aceasta varianta nu prea functioneaza, pentru ca managerul expat va incerca sa tina sub control totul, va da dovada de suspiciune in legatura cu multe aspecte ale afacerii, mai ales legislativ. Daca in schimb, afacerea este condusa de un director roman care are si experienta in strainatate, se poate lucra pe un stil lejer”, spune Daniela Necefor.
Potrivit consultantului, in cazul afacerilor autohtone se practica stilul democrat - participativ, adica situatia in care se urmareste obiectivul companiei, dar se acorda atentie si angajatilor, prin delegarea autoritatii si responsabilizare.
“Tot in acest caz, se da dovada de foarte mult tact managerial si de atasament din partea subordonatilor”, mai spune Necefor.
In cazul multinationalelor se aplica stilul participativ - autoritar: managerul este preocupat mai mult de dezvoltarea firmei, de atingerea obiectivelor si mai putin de problemele angajatilor. Situatie ce poate fi rezumata prin sintagma “libertate controlata”.
Stilul autocrat este cel practicat de managerul care nu deleaga usor si vrea sa aiba control excesiv. Potrivit lui Necefor, acesta este cazul unui expat care vine in Romania si nu cunoaste foarte multe despre tara noastra. Situatia insa nu se mai aplica in prezent decat in situatii izolate, incepand sa dispara.
Exemple de management antreprenorial
Andrei Rosca, fondatorul bookblog.ro, spune ca, cel putin in aparenta, managementul tipic corporatist este singurul care poate sa ofere certitudinea unui sistem ce nu da gres.
“Sigur ca eficienta, economica sau de alta natura, este de multe ori rezultatul unor proceduri bine puse la punct si al unor decizii trecute prin cat mai multe filtre”, spune pentru startups.ro Andrei Rosca.
Insa, el adauga si faptul ca nivelurile ierarhice si procedurile nu isi prea gasesc locul intr-o organizatie, daca vrei sa pastrezi spiritul antreprenorial.
“Antreprenorii pur sange sunt caracterizati mai degraba prin faptul ca si-au permis sa greseasca mai repede si mai des decat altii”, mai spune Rosca.
Potrivit acestuia, managementul unei organizatii cu spirit antreprenorial ar trebui sa fie caracterizat prin curaj. Este vorba despre “curajul de a avea incredere in oameni, curajul de a delega sarcini ce par imposibil de realizat, curajul de a lua decizii uneori la 180 de grade, pe baza unui <gut-feeling> si in ciuda tuturor manualelor de management traditionale”.
Fondatorul bookblog.ro considera ca un manager de cariera poate creste o afacere cu 5%, 10% sau 15% pe an, insa pentru cresteri de 200% sau chiar mai mari, este nevoie de un antreprenor.
“Spre deosebire de manager care <stie> ca o crestere atat de mare este imposibila, antreprenorul a invatat deja ca daca nimeni nu a reusit sa faca asta pana acum, acest lucru nu spune nimic despre el sau despre organizatia sa, ci spune ceva doar despre competentele celor care nu au reusit pana atunci”, explica Andrei Rosca.
Tot pe principii inspirate din modul de functionare al unei multinationale si-a construit si Sorin Stoica firma pe care o conduce acum, Eturia. Dupa ce a lansat, construit si vandut Dasimpex, unul dintre principalii retaileri de telefonie mobila din tara, Stoica a revenit la conducerea unui start-up.
“Am incercat de la bun inceput sa setez afacerea noua in asa fel incat sa simt ca eu conduc o multinationala”, spune pentru startups.ro Sorin Stoica, directorul executiv al Eturia.
Insa, chiar daca a preluat modelul de management folosit in corporatii, nu a preluat si birocratia din multinationale si s-a ferit de rigorile presatabilite, preferand sa ofere flexibilitate echipei.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.