Conform unui studiu, in 2009 si 2010, oferta, cererea si valoarea chiriilor pentru birourile si spatiile industriale din Bucuresti vor scadea si la fel se va intampla pentru spatiile comerciale din tara.
Pe segmentul de birouri din Bucuresti, va fi livrata in urmatori doi ani, o suprafata cu 71,5% mai mica decat cea anuntata. Astfel, vor fi gata 500.000 mp, fata de cei 700.000 mp estimati, se arata intr-un studiu de piata al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Din suprafata prognozata, 350.000 mp vor fi finalizati in acest an si 150.000 mp anul viitor.
“O asemenea diferenta semnificativa intre proiectele planificate si cele livrate este neobisnuita pentru piata birourilor, dar nu surprinzatoare tinand cont de scaderea preinchirierilor si dificultatilor in securitizarea finantarii”, se arata in studiu.
In prezent, a fost preinchiriata 40% - 60% din suprafata care va fi finalizata, fata de 70% - 80%, in anii anteriori.
“Intrucat orice nou proiect necesita cel putin doi ani pentru a fi dezvoltat, daca facem exceptie de proiectele care au primit deja finantare, nu vor fi livrate proiecte noi pe piata pana cel mai devreme la inceputul lui 2012”, se mai arata in studiu.
Pe segmenul birourilor, oferta a crescut cu 25%, ajungand la 825.000 mp in 2008, fata de anul anterior.
Pe retail, Colliers estimeaza ca anul acesta in Romania vor fi gata in jur de 33% din cei 825.600 mp anuntati, reprezentand in jur de 24 de proiecte imobiliare. La sfarsitul anului trecut, suprafata de spatii comerciale noi din tara noastra a crescut cu 56%, ajungand la 964.300 mp. In aceste conditii, potrivit estimarilor, suprafata comerciala din Romania ar trebui sa fie de aproape 1,24 milioane mp, la sfarsitul lui 2009.
"Acest lucru va duce la o selectie pe piata centrelor comerciale, lasand retailerii sa aleaga din proiecte mai putine, insa mult mai puternice. Retailerii vor continua sa fie precauti cu planurile de expansiune", se mai arata in studiu.
Pe industrial, in Capitala se asteapta livrarea a 30% dintre cei aproape 176.500 mp anuntati. In ultimul semestru din 2008, numarul tranzactiilor s-a redus foarte mult fata de perioada similara din 2007, ajungand la 4, fata de 53.
Chiriile
Alta tendinta este scaderea chiriilor, care se va resimti mai mult in zonele mai putin reprezentative pentru fiecare segment. Pe birouri, reducerea cea mai mare a chiriilor se va resimti in zonele periferice ale localitatilor. La sfarsitul anului trecut, chiria medie era de 24,4 euro/mp/luna in zona centrala din Bucuresti, de 18,6 euro/mp/luna in ariile semicentrale si de 14,8 euro/mp/luna in zonele periferice, potrivit Colliers.
Pe retail, chiria medie pentru 100 mp este de 60 - 80 euro/mp/luna in Bucuresti, 35 - 45 euro/mp/luna in orasele secundare si 25 - 35 euro/mp/luna in orasele de categoria a treia. In Bucuresti, tendinta este de stabilitate, iar in provincie de scadere.
Spre deosebire de birouri si retail, pe industrial chiria poate sa creasca usor ca urmare a livrarii mai scazute de spatii. Pe acest segment, la sfarsitul lui 2008, chiriile din Capitala erau de 3,85 - 4,25 euro/mp/luna pentru suprafetele de peste 10.000 mp, de 4,25 - 4,85 euro/mp/luna pentru cele intre 3.000 si 10.000 mp si de 5 - 5,5 euro/mp/luna pentru cele de sub 3.000 mp.
"Scaderea semnificativa a stocului nou (n.r. - pe industrial) ar putea contrabalansa cu scaderea abrupta a cererii, mentinand chiriile la un nivel constant", se mai spune in studiu.
In plus, pe toate cele trei segmente, companiile sunt interesate sa renegocieze chiriile sau sa obtina alte facilitati, precum amenajarea spatiului pe retail.
Valoarea chiriei a inceput sa fie influentata de subinchiriere, care devine o practica tot mai intalnita pe piata. Horia Moldovan, borker in departamentul Birouri al Colliers spune ca firmele care au inchiriat mai mult de 1.000 - 1.500 mp ofera in jur de 10% - 15% spre subinchiriere. De asemenea, au aparut si pe segmentul industrial companii care ofera o astfel de varianta si pun la dispozitie suprafete intre 5.000 si 10.000 mp, potrivit lui Gabriel Chimisliu, directorul Industrial Divison, Colliers.
Cererea
Anul acesta si in 2010, va creste rata de neocupare, astfel ca tot mai multe spatii vor ramane goale. Pe birouri, rata de neocupare va ajunge la 3% in zonele centrale si semicentrale. In Bucuresti, zona unde vor ramane cele mai multe spatii goale este Pipera, cu o rata de neocupare de pana la 10% - 15%, la sfarsitului acestui an.
Pe industrial, rata de neocupare este asteptata sa creasca, la sfarsitul anului trecut fiind de 4%.
"Cererea va fi redusa semnificativ in 2009, insa dezvoltatorii cu experienta se vor adapta rapid la schimbari majore ale pietei, incercand prin diferite parghii sa se protejeze impotriva scaderii cererii. Prin urmare, este foarte probabil ca rata de neocupare sa ramana in continuare scazuta. O parte din noua cerere va fi absorbita de catre spatiile disponibile pentru sub-inchiriere ce vor rezulta ca urmare a deciziei unor chiriasi de a-si ajusta operatiunile", se mai arata in studiu.
Pe toate segmentele, companiile sunt interesate de proiecte cu data de finalizare la sfarsitul lui 2009, cel mult la inceputul anului viitor.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.