Conform lui Olti Agoston, Director la OTP Consulting Romania, acest tip de problema va aparea in urmatorii doi - trei ani.
“Atunci, anumite firme nu vor avea capacitatea de a implementa proiectul si vor renunta la finantare, pentru ca nu au background managerial. Vor renunta la contracte mai ales start-up-urile”, a adaugat Olti Agoston, in cadrul unei intalniri cu presa.
In prezent, IMM-urile acceseaza finantari de 200.000 de euro - 300.000 de euro, prin fondurile europene. Potrivit lui Olti Agoston, IMM-urile pot aplica si pentru sume mai mari, de 1 milion de euro - 2 milioane de euro, insa nu vor sa fie in situatia de nu putea returna banii. Autoritatile acceseaza in medie fonduri cu o valoare de 2 milioane de euro.
In plus, reprezentantul OTP Consulting mai spune ca in prezent multe IMM-uri s-au rafinat in ceea ce priveste realizarea proiectele si includ in dosar, pe langa informatiile obligatorii (precum cifra de afaceri), aspecte care le pot creste punctajul.
Gabriel Cretu, Directorul Retail Banking Division Distribution Sales Channels & Branch Network Management Directorate la OTP Bank, subliniaza ca in prezent, in afara de calitatea business-ului, calitatea managementului este principalul criteriu luat in calcul in general de banca atunci cand vrea sa acorde finantare unei companii.
Radu Dorcioman, Adviser in cadrul Retail Banking Division la OTP Bank, spune ca alta problema a IMM-urilor este ca nu au prefinantare. Alte probleme pentru IMM-uri in accesarea fondurilor europene sunt reprezentate de perioada mare de analiza a unui dosar, de 90 de zile, si durata mare de acordare a sumelor, care in prezent este de 60 de zile.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.