Suprafata livrata anul trecut in Romania a fost de circa 721.342 mp de centre comerciale, in crestere cu aproximativ 65%, fata de stocul livrat in 2007, potrivit Cushman & Wakefield.
La capitolul centre comerciale nou deschise in 2008, Romania a fost surclasata de Rusia, Turcia, Marea Britanie si Spania, se arata in raportul “Shopping Centre Development Report - Europe, April 2009”, realizat de Cushman & Wakefield.
“In 2008, piata centrelor comerciale din Romania a inregistrat cea mai buna evolutie de dupa 1989. Au fost finalizate 25 de noi centre comerciale, in timp ce alte 12 centre existente au fost extinse", spune Florian Gheorghe, Departament Research Cushman & Wakefield Romania.
La sfarsitul anului trecut, suprafata inchiriabila din Romania pe acest segment s-a situat la 1,8 milioane mp, in crestere cu 62% fata de stocul disponibil la finele lui 2007, potrivit raportului “Romania Real Estate Marketbeat Spring 2009”, realizat de aceeasi companie.
In 2008, densitatea de centre comerciale pe piata romaneasca a fost de 87 mp/1.000 locuitori, reprezentand 42% din media europeana - de 27 mp/1.000 locuitori.
Florian Gheorghe mai spune ca, pentru perioada 2009 - 2010, este estimata livrarea pe piata din Romania a 800.000 mp - 1.000.000 mp suprafata inchiriabila in centre comerciale. In 2009, pana in aceasta luna, au fost livrati 137.000 mp, dintre care aproximativ 50% in Bucuresti.
Piata romaneasca de retail in contextul actual
”Anul 2009 a adus pe piata de retail din Romania, pe langa efectele inerente ale crizei, deschiderea primelor unitati ale unor retaileri internationali de renume", spune Cristina Dumitrache, senior negociator in cadrul Departamentui International Retail al Cushman & Wakefield Romania.
Cristina Dumitrache enumara marcile C&A si Dechatlon, care, dupa deschiderea primelor magazine, intentioneaza sa-si continue extinderea pe piata romaneasca, acordand insa o mai mare atentie amplasarii viitoarelor unitati. Ea mentioneaza si expansiunea vizibila a retailerilor de tip discount Takko, Deichmann, New Yorker, atat in Bucuresti, cat si in celelalte orase din tara.
"Cu siguranta ca centrele comerciale de buna calitate, cu locatii in interiorul orasului, cu accesibilitate buna, vor continua sa atraga jucatori importanti atat locali, cat si internationali. Retail park-urile amplasate in zone cu infrastructura dezvoltata vor fi de asemenea un pol de atractie mai ales pentru discounteri - mai ales pentru cei care opereaza <stand-alone box>", adauga Dumitrache.
Dupa cum reiese din cel de-al doilea raport citat, cei mai afectati de criza financiara actuala au fost retailerii locali si cei care au in administrare francize, deoarece acestia sunt dependenti de sistemul local de finantare.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.