Piata agentiilor organizatoare de nunti din Romania si-a injumatatit valoarea fata de 2008 si a ajuns la aproximativ 500 de milioane de euro. Cele mai afectate sunt agentiile care targeteaza nunti de top. Agentiile mici si medii, care detin peste 95% din piata mai au insa o solutie: oferirea de servicii de nisa.
“Daca anul trecut nivelul pietei se situa in jurul valorii de 1 miliard de euro, in prezent este in scadere, in ritmul crizei economice cu care ne confruntam. Pana acum, piata a scazut la circa 50% din valoarea lui 2008, din estimarile noastre, dar continua sa scada”, pentru startups.ro Alin Caraman, presedinte K Group - Bon Mariage.
Caraman spune ca in acest moment agentiile care targetau nuntile de top trec prin dificultati interne. Cota de piata a acestora este sub 5% din total, fiind in continua scadere.
Georgiana Chiroaba, Event managerul agentiei Wedding Land, considera ca printre problemele pietei actuale se afla concurenta intre agentii pe partea financiara, nu pe cea artistica si creatoare.
“Sunt agentii care promoveaza kitsch-ul, cu preturi foarte mici, astfel incat persoanele care nu au un statut financiar foarte bun sunt tentate sa accepte chilipiruri de pret”, spune pentru startups.ro Georgiana Chiroaba.
In perioada urmatoare, Alin Caraman considera ca antreprenorii care si-au amortizat deja investitiile initiale si au si alte activitati in extrasezonul nuntilor au sanse sa treaca peste criza din prezent.
Obstacole in lansarea afacerii
“Ca orice piata, acest domeniu se confrunta cu diverse probleme dintre care se distinge concurenta neloiala. Sfatul pe care il dau celor interesati de acest business este ca trebuie sa realizeze ca nu vor obtine rezultate daca nu detin toate resursele necesare si daca nu sunt dispusi sa se implice major si sa faca anumite sacrificii”, spune pentru startups.ro Anca Constantin, events manager la sotsisotie.ro.
Ea mentioneaza printre probleme faptul ca nu exista o consecventa a importului de produse si apar neplaceri cauzate de imposibilitatea onorarii comenzilor. Un alt obstacol este concurenta din partea restaurantelor.
“Acestea colaboreaza cu diverse agentii pentru decorul salii, contra comision, sau au propriile firme care presteaza aceste servicii. La semnarea contractului pentru locatie, impun clientilor colaborarea exclusiva cu aceste agentii, la preturi neconcurentiale”, mai spune Constantin.
Avantajul niselor de piata
“Nisele libere in domeniul nuntilor sunt serviciile noi precum cascadele de ciocolata si sampanie, artificiile de fluturi, marturiile personalizate si tip cadou, dar si nuntile in aer liber”, spune Alin Caraman.
Una dintre pietele cu potential este cea a evenimentelor in aer liber. Potrivit Mariei Ninca, coordonatorul proiectului e-corturi.ro (n.red. - detinut tot de K Group), 50% din totalul evenimentelor care au loc in aer liber, sunt nuntile.
“In Romania, piata este libera sa absoarba investitii din ce in ce mai mari si mai diversificate, fiind loc pentru multi alti jucatori interesati sa activeze intr-un domeniu placut si profitabil”, precizeaza Ninca.
Ea spune insa ca investitia initiala poate constitui un obstacol pentru cei nepregatiti, aceasta fiind urmata de concurenta din partea firmelor de profil din Europa de Vest si SUA, care au know-how pe acest segment.
“Pentru domeniul corturilor si al evenimentelor in aer liber, cuvantul de ordine ramane, fara indoiala, investitia si prin asta intelegem monetizarea serviciilor oferite, achizitii, imbunatatiri, dezoltare”, adauga Ninca.
Investitia initiala pentru lansarea afacerii e-corturi.ro a fost de 150.000 euro, iar amortizarea este prevazuta pentru maxim doi ani din momentul initierii afacerii. In cazul unui astfel de business, se cumpara de la cort/corturi, podea, mocheta, candelabre, toalete, pana la mese, scaune, tunuri de caldura si accesorii.
Banii sunt castigati din inchiriere si servicii. Succesul pe acest segment este asigurat de plus-valoare si de calitatea serviciilor.
“Accesoriile, de exemplu, drapajele, zona tip lounge, toaletele, aranjamentele si, nu in ultimul rand, organizarea de exceptie, fac diferenta si acorda premiul castigator ofertantului”, mai spune managerul e-corturi.ro.
Etapele inceperii afacerii
“Prima etapa in dezvoltarea unei agentii este informarea, urmata de investitia in sediu, logistica, angajati, publicitate, produse informative, stocuri”, spune Anca Constantin.
Foarte importanta este si alegerea furnizorilor, reprezentantii companiilor din domeniu spunand ca este recomandabil ca multe dintre serviciile oferite de agentie sa fie acoperite de furnizori de incredere.
“Alegerea furnizorilor se face pe princiul pretului si al calitatii, dar mai ales al seriozitatii. Orice servicu ratat la o nunta devine o catastrofa!”, puncteaza Alin Caraman.
In cazul Wedding Land, Georgiana Chiroaba spune ca, in limita posibilului, s-au ales furnizorii din afara tarii, “pentru ca pe piata noastra nu gasim calitate si originalitate”.
Ea spune ca pentru a lansa o afacere in domeniu trebuie sa ai foarte multa rabdare, sa fii o persoana organizata, sa ai imaginatie si o prezenta placuta. Pa langa profesionalismul obligatoriu recomandat, ingredientul care asigura succesul unei agentii il reprezinta oamenii de vanzari.
“Un om de vanzari bun este secretul reusitei unei agentii”, spune Georgiana Chiroaba.
Investitii si amortizare
Jucatorii din piata apreciaza ca investitia initiala intr-o afacere de profil este intre 20.000 de euro si 100.000 euro. Pentru a intra pe segmentul de top, investitia poate ajunge si la cateva milioane. Exista insa si varianta preluarii unei francize in domeniu. De exemplu, in cazul francizei Bon Mariage, investitia initiala incepe de la 10.000 de euro.
Potrivit reprezentantului Bon Mariage, exista o perioada cand investitia se putea amortiza intr-un an, pe anumite segmente. Acum insa, investitia se poate recupera in cativa ani.
“Depinde unde vrei sa ajungi, daca tu ai target mediu, atunci incasarile vor fi medii”, spune Chiroaba.
Investitiile realizate pe parcurs depind de dezvoltarea agentiei. In prima etapa, banii merg catre obiecte decorative, masini, personal, si promovare. In opinia managerului Wedding Land, cea mai eficienta promovare este cea realizata online si cea prin recomandari. De asemenea, un canal ieftin de promovare este realizarea unui portal de nunti.
“Investitia initiala reprezinta locul de desfasurare a activitatii, cel putin un autoturism, cel putin trei angajati, logistica”, spune Anca Constantin.
Numarul de angajati poate creste in functie de gradul de dezvoltare a afacerii. O alta strategie este aceea ca in etapa de inceput sa se investeasca semnificativ intr-un serviciu nou sau intr-un serviciu care sa se constituie ca atu al agentiei. Acesta poate fi un fotograf de exceptie.
“Este loc pentru toata lumea, insa este nevoie in primul rand de persoane care inteleg ca pe aceasta piata, daca nu ai bun gust si stil, nu poti reusi sa obtii bugete mari din partea clientilor. Partea de management de eveniment inca mai are nevoie de sustinatori”, spune event managerul Wedding Land.
In functie de modelul de business al fiecareia, agentiile incaseaza bani fie de la clienti, fie de la furnizori, aplicand un comision. In cazul Bon Mariage, banii provin de la clienti, dar castigul este generat de comisionul provenit de la furnizorii de servicii.
Si pentru Wedding Land plata vine de la furnizor, dar se mai practica si pretul pe proiect: la bugetul real se adauga o taxa de management de eveniment, care poate fi in jur de 1.000 - 2.000 euro sau 10% din buget.
Cele mai vandute servicii
Organizatorii de nunti spun ca cel mai profitabil sezon este vara-toamna, iar cele mai vandute servicii sunt decorurile si amenajarea spatiului.
Presedintele K-Group - Bon Mariage spune ca in cazul companiei sale, cele mai vandute raman de departe nuntile in aer liber.
Reprezentantii e-corturi.ro spun ca din ce in ce mai des clientii doresc oferte complete de cort prevazut cu podea si mocheta, candelabre, drapaje, mese si scaune.
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.