Estimarea a fost facuta de Lucian Anghel, presedintele Asociatiei Romane de Facility Management (ROFMA) si managing parter al firmei de profil Building Suport Services.
Acest ritm de crestere este mai scazut decat in ultimii trei ani, cand, anual, cifra de afaceri s-a dublat fata de anul precedent.
Lucian Anghel motiveaza evolutia din acest an prin livrarea unei suprafete mai reduse de spatii in proiecte imobiliare noi, fata de anii trecuti.
In plus, in acest an va creste si suprafata de spatii libere. Lucian Anghel spune ca cea mai mare rata de spatii neocupate este pe piata spatiilor logistice, de 30%, iar pe birouri de 15%.
Pentru anul trecut, piata de property & facility management a fost apreciata la 160 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa al ROFMA. Valoarea este preluata dintr-un studiu realizat de IFMA (International Facility Management Association).
Studiul a fost facut pe 689 de firme din Romania care au codul CAEN 6832 - ”Adminstrarea imobilelor pe baza de tarife si contracte”, dintre care 542 sunt active. Cele mai multe companii de profil (339) sunt in Bucuresti.
De mentionat ca 30% dintre companii reprezinta 82% din valoarea pietei, iar primele trei firme reprezinta jumatate din aceasta.
Din valoarea totala a pietei, de 160 de milioane de euro, circa 70 de milioane de euro revin firmelor specializate, cu capital local sau mixt, care ofera sevicii profesionale externalizate si al caror numar este evaluat la circa 500 in toata tara.
Lucian Anghel mentioneaza ca, pe langa firmele care au acest cod CAEN, de property si facility management se mai ocupa in tara noastra si unii consultanti imobiliari, unele firme care realizeaza softuri specializate si companii care ofera servicii in domeniu.
In Romania, aceasta piata a inceput sa se dezvolte la inceputul anilor ‘90.
Lucian Anghel spune ca, in prezent, in cladirile de birouri din Bucuresti costurile de property & facility management pot ajunge la peste 5 euro/metru patrat/luna, dintre care costurile pentru serviciile prestate de companiile de profil reprezinta 1,5 euro/metru patrat/luna. Cealalta parte din suma este formata din costurile pentru utilitati, proprietate si asigurarea cladirii.
Ce este ROFMA
ROFMA a fost infiintata in luna mai acest an si este o asociatie profesionala non-profit, constituita cu scopul de a sustine, dezvolta si promova serviciile de Property & Facility Management in Romania, precum si de a stabili si dezvolta relatii cu firme si asociatii internationale de profil.
Membrii fondatori ai ROFMA sunt Arhibus, BSS - Building Suport Services, MT&T, ISS Facility Services, Drees&Sommer, Coral Construct si CB Richard Ellis Eurisko.
Din septembrie acest an, ROFMA a devenit membra a EuroFM (European Facility Management Network), asociatia europeana in domeniu, care este prezenta in peste 15 tari si cuprinde mai mult de 80 de organizatii.
Taxa pentru a deveni membru ROFMA este de 900 de euro/an per firma.
Conceptul de property & facility management a aparut spre sfarsitul anilor 1970 in Statele Unite ale Americii si Europa occidentala. Cifra de afaceri pe acest segment in economiile dezvoltate din Uniunea Europeana este estimata pentru acest an la 440 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 60% revine firmelor specializate care ofera servicii profesionale externalizate.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.