Conform unui studiu, pentru 30% dintre acestia a ramas aceeasi si pentru 11% a crescut, femeile avand o scadere cea mai mare decat barbatii.
Pe categorii de venituri, cei care au o putere de cumparare mai scazuta sau aceeasi ca anul trecut sunt cei care castiga intre 25.000 de euro si 50.000 de euro/an si cei cu venituri sub 10.000 de euro/an.
“Perceptia unei puteri de cumparare in scadere se estompeaza in Europa de Vest si se consolideaza in Europa de Est, cu precadere in Romania”, se subliniaza in studiu.
Cu toate acestea, 39% dintre respondenti mentioneaza ca situatia financiara a casei se va imbunatati in urmatorul an, 28% ca va ramane aceeasi si 27% ca se va deteriora.
Pe venituri, cei mai pesimisti ca situatia financiara a casei se va deteriora, cu 31% dintre raspunsurile pentru aceasta categorie, sunt cei care castiga sub 10.000 de euro pe an.
“In mod putin surprinzator, probabilitatea ca respondentii mai tineri sa beneficieze de o situatie financiara mai buna este mai mare decat in cazul respondentilor mai in varsta”, se precizeaza in studiu.
Astfel, pe segmentele 18 - 24 de ani si 25 - 34 de ani, doar 20% dintre cei chestionati cred ca in urmatoarele 12 luni situatia financiara a casei lor se va deteriora. Pe segmentele 35 - 44 de ani, 45 - 54 de ani si 55 - 64 de ani, respondentii cred in proportie de 32% - 35% ca situatia casei lor se va deteriora in aceeasi perioada.
Dupa iesirea din criza, 46% dintre romani spun ca vor mentine nivelul actual al cheltuielilor, 35% spun ca vor cheltui mai putin si 19% spun ca vor cheltui mai mult.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 518 romani, selectat in baza anumitor criterii (sexul, categoria de varsta, regiunea,venituri). Perioada in care a fost facut acestea este septembrie (ultima saptamana) - octombrie 2009 (prima saptamana). Informatia a fost adunata prin internet, in baza unui chestionar structurat, subiectii avand peste 18 ani. Aflat la cea de-a 12-a editie, studiul Deloitte ”Craciun 2009 - A sosit momentul redresarii?” a inclus in acest an 18 state din Europa de Vest, Europa de Est si Africa de Sud, se arata in comunicatul de presa. Romania se afla la a doua editie a studiului.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.