Afirmatia a fost facuta de Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.
"S-a inregistrat o crestere a incidentelor de plata in ultimul trimestru din 2011. Sumele inca se colecteaza, dar exista intarzieri mari la plata si trendul este ingrijorator. In prezent, noi, la Coface, recu¬peram 70% din creante (n.red. - printre activitatile Coface Romania se numara si cea de recuperare a creantelor). Dar de la un termen mediu de plata de 60 de zile, am ajuns la termene de 90 de zile - 120 de zile pentru decontarea facturilor", a mai spus Cristian Ionescu, intr-o conferinta de presa.
Conform datelor Coface, alte tendinte ingrijoratoare sunt ca din ce in ce mai multe insolvente sunt autodeclasate, desi creditorii au devenit flexibili, precum si faptul ca au inceput sa aiba probleme de lichiditate companiile de dimensiune mare si medie, fata de anii trecuti, cand astfel de probleme aveau cele mai mici.
Cristian Ionescu a mentionat ca acest an va fi mai dificil pentru economia romaneasca decat anul trecut, din cauza contextului european - recesiunea din zona euro si restrangerea creditului pe fondul recapitalizarii bancilor straine prezente pe piata locala.
De asemenea, el a mai spus ca orice decizie de austeritate (reducerea cheltuielilor etc.) a marilor economii europene afecteaza negativ Romania.
"Singura sansa pentru o avea crestere economica in acesta an este de a creste semnificativ investitiile publice si gradul de absorbtie a fondurilor europene. Fiind si un an electoral, este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economica, si sa nu alimenteze eventuale dezechilibre", a precizat Ionescu.
Pentru acest an, Coface estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 1% - 1,5%, iar cursul leu - euro va fi intre 4,3 lei/euro si 4,4 lei/euro.
Iancu Guda, directorul departamentului de macroeconomie al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia, a subliniat ca depasirea acestui prag al cursului leu - euro poate determina Banca Nationala a Romaniei sa intervina pentru a-l mentine.
Cristian Ionescu a mai spus ca protestele din ultimele zile nu influenteaza negativ investitorii straini, fiind considerate un exercitiu democratic bun, atata timp cat nu se ajunge la violente.
Coface a mentinut Romania in clasa de risc "B", care indica un mediu economic si politic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor deja sarac.
Coface Romania activeaza pe piata asigurarilor de credite comerciale, factoring, ratinguri, recuperari de creante si rapoarte de credit.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.