Ioan Hidegcuti, presedintele directorat al Fondului Roman de Contragarantare (FRG), spune ca decizia a fost adoptata pe 26 aprilie, cand au fost aprobate noi norme de functionare ale institutiei.
Conform FRC, starea de dificultate este evaluata prin raportare la conditiile cumulative referitoare la evolutia capitalului, datoriile si pierderile inregistrate, ca fiind exclusive si raportate la doua exercitii financiare consecutive.
Ioan Hidegcuti a mai spus, in cadrul conferintei Mediafax Talks about SMEs, ca daca nu se pot restructura in sase luni, atunci aceste firme intra in administrarea institutiei.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele in executare silita pentru a-si putea garanta creditele sunt:
- sa solicite credite cu destinatie specifica de plata a obligatiilor fiscale restante;
- sa vrea credite pentru finantarea capitalului de lucru, din care achita si obligatiile fiscale restante;
- sa aiba aprobate inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante;
- sa aiba aprobate cereri de restituire/rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligatii fiscale.
De asemenea, de la 1 iulie, cei care vor solicita contragarantia nu vor mai achita niciun fel de comision, care in prezent este de 0,37%.
Alta masura adoptata pe 26 aprilie a fost un instrument de cogarantare, care se foloseste in etapa in care o firma solicita un credit de la banca, dar n-are suficiente garantii. Pe langa acest instrument, firma va putea solicita si garantia din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Aceasta masura s-ar putea sa nu intre in vigoare de la 1 iulie. Pentru instrumentul de cogarantare FRG ar putea colabora cu bancile si fondurile de investitii.
Pentru aplicarea acestui instrument, precum si adoptarea altora asemanatoare, capitalul FRG va fi majorat, dar presedintele insitutiei nu a spus cand se va intampla acest lucru.
De asemenea, specialistii FRG au pus la punct o aplicatie informatica prin care o firma isi poate verifica situatia financiara. Aceasta aplicatie contine date referitoare la restantele bugetare si inceperea procedurii de executare silita. Aplicatia permite verificarea eligibilitatii companiei in cazul expunerii din contragarantii si ajutorului de minimis acordat.
De la infiintare, acum doi ani, si pana in prezent, FRG a acordat 11.000 de contragarantii, in valoare de 800 de milioane de euro, iar pentru acest an obiectivul este de 16.000 de contragarantii, in valoare de un miliard de euro.
Un material startups.ro Toate drepturile rezervate.