Victor Emanuel Ciuperca, Area Manager la AMB Holding, mentioneaza ca acest istoric arata productivitatea suprafetei.
Area Manager-ul la AMB Holding a mai spus, in conferinta "Focus pe Agricultura", organizata de Business Review, ca tendinta in tara noastra, in urmatorii ani, in agricultura, va fi de a achizitiona si comasa terenuri, dar nu va atrage speculatori, pentru ca nu este un castig facil.
"In prezent, in Romania, 90% dintre cei care apeleaza la subventii au sub 10 ha, neatractive pentru a fi achizitionate si exploatate de catre un investitor insitutional", a precizat Victor Ciuperca.
Area Manager-ul la AMB Holding a mentionat ca solutia pentru a exista ferme mai mari este impunerea unui prag de suprafata de la care se pot obtine subventiile prin legea comasarii, care este in stadiu de proiect depus la Ministerul Agriculturii.
Irina Dimitriu, Senior Associate la casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, a subliniat ca legea comasarii poate deschide Cutia Pandorei, pentru ca impunerea unei suprafete minime pentru o ferma poate crea discutii privind drepturile constitutionale.
Cornel Stefan, General Director al Dezvoltarii Rurale din cadrul Autoritatii de Management pentru Programul National al Dezvoltarii Rurale de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a precizat si el ca nu se poate impune o dimensiune a fermei, prin lege, dar aceasta poate fi recomandata.
Fermierii prezenti in sala au spus insa ca problema dimensiunii fermei se poate rezolva prin taxele diferite aplicate in functie de suprafata si ca nu ar fi corect sa se impuna o suprafata, pentru ca aceasta depinde de tipul fermei.
Dorin Cojocaru, directorul general al APRIL (Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui), a spus ca fermele comerciale, cu minimum 300 de vaci, sunt o prioritate pentru tara noastra.
"83% dintre fermele de vaci sunt de subzistenta, dar acel lapte nu ajunge in comert, nu creeaza plus valoare. Fermele de vaca de carne sunt o oportunitate in Romania, in completarea celor de lapte, vin in intampinarea normelor din 2015", a adaugat Dorin Cojocaru.
Directorul general al APRIL a precizat ca cei din agricultura nu ar trebui sa uite ca de la sfarsitul anului viitor se incheie derogarea Uniunii Europene la laptele neconform, neigienic.
"Nu putem impune un pret, dar poate exista un pret minim, sub care statul sa sustina pretul (n.red. - producatorului). In industria lactatelor si alimentara, pretul este volatil, acum nu iti poti face o prognoza de pe o saptamana pe alta", a completat Dorin Cojocaru.
Johannes Becker, proprietarul companiei de consultanta cu acelasi nume, a precizat ca in zonele rurale din Austria sunt ferme mici, ceea ce nu este o problema, pentru exista un Codex Alimentar prin care sunt impuse norme de calitate, dar sunt si strategii clare dupa care se pot ghida producatorii.
Vasile Dreve, consilier pentru Afaceri Europene la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a precizat ca tara noastra ar trebui sa-si axeze strategia de dezvoltare a agriculturii pe produsele bio si pe cele traditionale si sa se concentreze mai mult pe calitate decat pe cantitate.
Neculai Apostol, General Managerul Kosarom, a spus ca o oportunitate in tara noastra sunt fermele de porci, deoarece producatorii locali importa 70% din aceasta carne pentru procesare.
"Importam purcei pentru ca nu am avut un program national pentru fermele de dezvoltare a purceilor. La sfarsitul acestui an si inceputul anului viitor vor scadea preturile la carne de porc, pentru ca va creste productia, dar anul viitor, din aprilie, vor creste mult preturile, din lipsa de productie", a detaliat Neculai Apostol.
General Managerul Kosarom a subliniat ca alta oportunitate este carnea de taurina, pentru ca la nivel global este criza de astfel de carne.
George Stanson, Business Manager al Case IH&Steyr Balkans pentru Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia, a precizat ca, in tara noastra, potential este in toate domeniile care tin de agricultura, pentru ca exista mult teren nelucrat.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.