Evenimente

Cum devii un antreprenor mai bun


De unde mai poti invata cum sa-ti dezvolti afacerea
Alte resurse recomandate antreprenorilor au fost Harvard Business Review si INSEAD.

Pentru dezvoltarea personala, cu beneficii in activitatea profesionala, Todi Pruteanu a recomandat testele Myers Briggs (un test de personalitate) si Belbin (pentru echipe). Primul l-a ajutat sa se cunoasca si a invatat ca trebuie sa lucreze cu cei cu care se completeaza. Al doilea l-a facut sa-si dea seama cum se impart rolurile intr-o echipa.

Vlad Stan a adaugat insa ca aceste teste trebuie folosite cu atentie intr-un start-up, pentru ca, in acest caz, lucrurile sunt intr-o schimbare rapida, antreprenorul insusi putand fi alt om dupa sase luni.

Mihai Stanescu a completat ca testele de acest tip arata cat efot trebuie sa depui ca sa fii intr-un anumit fel.

Ne putem seta business-ul ca sa ne arate asa cum suntem noi (n.red. - antreprenori). O poti face si ca sa stai acasa, daca acest lucru este bun pentru tine”, a mai spus Mihai Stanescu.

Materialele motivationale si orice alte resurse online pot fi alte surse de informatii.

Insa, in conditiile in care toti antreprenorii au la dispozitie aceleasi informatii, Alexandru Bordei a subliniat ca in orice afacere trebuie sa ajungi sa stii sa faci mai mult decat stiu altii sa faca.

De asemenea, Todi Pruteanu a precizat ca este nevoie sa faci distinctie intre timpul dedicat afacerii si cel pentru devoltarea personala, deoarece nu este sanatos sa le combini.

Ce trebuie sa faca un antreprenor
Mihai Stanescu a spus ca un studiu facut la nivel european arata ca abilitatile de care are nevoie si pe care le poate invata un antreprenor sunt sa genereze si sa execute un plan de afaceri, sa faca networking si sa stie sa se conecteze cu oamenii la un eveniment, precum si sa stie sa vanda.

Problema este ca oamenii care vin la networking nu se conecteaza cu adevarat, iar pentru a face afaceri este nevoie de ceilalti. Nu cred in antreprenorul singur”, a mai spus Mihai Stanescu.

Vlad Stan a adaugat ca, ideal, este ca intr-o afacere sa fie doi parteneri, pentru ca pot imparti frica inceputului si se pot incuraja.

Mihai Stanescu a mentionat ca unul dintre motivele pentru care cele mai multe afaceri realizate in parteneriat esueaza este acela ca nu se creeaza o diferenta clara intre rolul pe care il are fiecare partener intr-o afacere.

In plus, el a subliniat ca intr-o afacere sunt doua etape distincte: realizarea planului de afaceri si aplicarea acestuia.

Vlad Stan a mai spus ca afacerile pot fi impartite in functie de ceea ce-si doreste antreprenorul. O categorie este cea a afacerilor mici, de familie. O alta categorie este a antreprenorilor care vor sa schimbe lumea si vor sa faca ceva maret. Vlad Stan a adaugat ca cele mai multe afaceri sunt din prima categorie.

Mihai Stanescu a mai spus ca romanii ar trebui sa ia drept model afacerile din Europa, pentru ca cele americane sunt mai greu de adaptat la tara noastra.

Cum iti conduci afacerea
In ceea ce priveste tipurile de management potrivite unei afaceri, sunt doua categorii mari - cel universal si cel care trebuie adaptat cultural.

Iulia Enescu, Business Development and Marketing pentru Salans - Moore si Asociatii, unul dintre partenerii Start&Grow, a precizat ca antreprenorii nu trebuie sa ii desconsidere pe angajati (n. red. - pornind de la ideea ca unele persoane incep o afacere considerand ca un antreprenor este mai presus de un angajat) si sa tina cont ca o afacere nu poate exista fara acestia - intre antreprenori si angajati exista o simbioza, niciunul nu poate fara celalat.

In plus, antreprenorii nu trebuie sa se ocupe de toate aspectele afacerii, ci sa si delege catre echipa. Mihai Stanescu a spus ca delegarea responsabilitatilor este o cunostinta care se invata in management.   

De asemenea, in conducerea unei afaceri, este important sa stii sa te opresti din a face un lucru si sa incepi sa faci altceva.

El a precizat ca acest lucru (a te opri), tine de abilitatile de management, in care totul trebuie impartit in secvente mici.

Vlad Stan a completat ca la inceput antreprenorul trebuie fie autoritar, pana cand afacerea intra pe profit, iar dupa acest moment antreprenorul trebuie sa aiba doar rolul de a motiva si de a-i incuraja pe angajati. Antreprenorul nu trebuie sa fie cel mai bun din companie - nu trebuie sa stie cum se face totul din punct de vedere tehnic.

Nu-i poti promite unui om ca va ajunge la destinatie, dar ii poti arata cum va fi calatoria pana la acea destinatie si sa-l intrebi daca vrea sa o parcurga alaturi de tine”, a spus Vlad Stan.

Tocmai de aceea, Mihai Stanescu a adaugat ca un talent in management este de a sti sa ridici calitatea angajatilor.