Consultantii de business spun ca afacerilor din servicii (IT&C, consultanta de orice tip etc.) si mica productie li se potriveste cel mai bine Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri (6/2011), care au cel mult 35 de ani.
Eusebiu Burcas, project manager si fondator al Burcash.ro, spune ca 80% dintre afacerile incurajate de ordonanta vor fi din zona serviciilor, ceea ce este un lucru bun, pentru ca antreprenoriatul de astazi se bazeaza foarte mult pe internet, servicii de consultanta de web design si alte activitati de acest tip.
Marian Manolache, Consultant Antreprenorial la Skill Team Consulting, spune ca punctajul maxim pentru intrarea in programul lansat de stat ar putea fi obtinut de afacerile din productie, insa el considera ca daca antreprenorul nu este pregatit sau nu are ideea castigatoare, mai bine sa nu castige inscrierea.
Madalina Popescu, General Manager la Pluri Consultants Romania, spune ca, daca ar fi tanar antreprenor, cu maximum 20.000 euro, ar infiinta o micro-ferma de legume si fructe bio, care sa livreze produsele unui grup selectat de clienti (home-delivery), persoane fizice si mici restaurante.
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de progarm
Prin aceasta ordonanta, cei cu varsta pana in 35 de ani (impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a firmei la Registrul Comertului) isi pot infiinta microintreprinderi, sub forma de SRL debutant (SRL-D).
Acestii tineri nu trebuie sa mai fie sau sa fi fost actionari, asociati sau membri de conducere intr-o companie din spatiul economic european (n.red. - cuprinde cele 27 de tari din Uniunea Europeana si cele patru din Asociatia Europeana a Liberului Schimb - Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia).
"Limitarea totala a accesului in actionariat, chiar in proportie minoritara, a unui individ sau a unei alte companii cu experienta mi se pare discriminatorie. In momentul in care faci un business de la zero si n-ai prea multa experienta, poate n-ar fi rau sa aduci in actionariat, chiar intr-o zona de actionar minoritar, pe cineva care mai are idee de business, stie ce este o proiecte bugetara, ce sunt indicatorii financiari pe care sa-i urmaresti, sa te fereasca de oarece curse din punctul acesta de vedere", spune Eusebiu Burcas.
Daca sunt indeplinite conditiile (maximum 35 de ani si neimplicarea in actionariatul sau conducerea altei firme), microintreprinderea debutanta isi pastreaza calitatea si facilitatile oferite daca:
- pentru infiintarea ei se asociaza cel mult cinci antreprenori debutanti;
- partile sociale sunt cesionate catre un antreprenor care indeplineste conditiile;
- este reorganizata prin fuziune sau divizare.
Firma infiintata poate avea in obiectul de activitate cel mult cinci grupe de activitate din CAEN.
Activitatile alese nu pot fi cele de intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, jocuri de noroc, productia sau comercializarea de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, orice fel de substante interzise si activitati excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.
Ordonanta este implementata de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), prin cele opt Oficii Teritoriale pentru IMM-uri si Cooperatie (OTIMMC).
Ce facilitati sunt oferite
Suma nerambursabila acordata conform Ordonantei este de 10.000 de euro sau echivalentul in lei, reprezentand maximum 50% din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare. TVA-ul aferent investitiilor nu este suportat prin acest program.
Pentru restul sumei necesare investitiei, antreprenorii pot solicita un credit prin intermediul unei banci care va fi agreata de AIPPIMM si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Agentia urmeaza sa semneze un acord cu o banca pana la sfarsitul acestei luni.
FNGCIMM va garanta cel mult 80% din valoarea creditului, in limita sumei de 80.000 de euro sau echivalentul in lei.
Pe langa bani, microintreprinderea infiintata de intreprinzatorii debutanti nu va trebui sa plateasca taxele de inmatriculare la Registrul Comertului si va primi consiliere, instruire si sprijin din partea OTIMMC unde-si are sediul.
Aceste firme vor fi scutite de plata contributiilor de asigurari sociale pentru patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata, pentru suma din salariul lunar care reprezinta salariul mediu brut din anul anterior.
Care sunt obligatiile firmelor infiintate pe baza ordonantei
Microintreprinderea debutanta este obligata ca, atata timp cat are acest statut, sa aiba minimum doi angajati, cu un contract de munca pe o perioada nedeterminata, si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent.
Alta obligatie este ca firma sa depuna la AIPPIMM situatiile financiare semestriale si anuale, cu dovada inregistrarii acestor situatii la autoritatile competente, precum si un raport semestrial de progres.
Beneficiarii alocatiilor financiare nerambursabile sunt obligati sa raporteze efectele participarii la program catre OTIMMC, timp de trei ani, incepand cu anul urmator acordarii alocatiei financiare nerambursabile.
Care sunt efectele si acestei ordonante
Consultantii de business spun ca, oricat de restrictive sunt conditiile pentru a beneficia de facilitati, prin aceasta ordonanta se rezolva in mare masura principala problema a tinerilor care au o idee de afaceri si vor sa se lanseze pe piata - lipsa finantarii.
"Acest program va avea drept consecinta stimularea infiintarii de start-up-uri, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private. De asemenea, prin infiintarea de noi microintreprinderi, tinerii debutanti in mediul de afaceri vor capata mai multa experienta, se va diversifica piata produselor si serviciilor, iar piata romaneasca va deveni mai competitiva cu cele europene", spune pentru startups.ro Mirela Serban, Managing Partner al R&M Audit.
Alina Rinciog, avocat la Boboc&Asociatii, spune ca prin aparitia acestei ordonante Guvernul a dorit sa creeze premisele atragerii tinerilor spre mediul de afaceri, avand ca scop reducerea somajului si crearea de noi locuri de munca si diminuarea efectelor negative ale crizei economice.
"In masura in care acest program va fi sustinut si de sistemul bancar, am putea asista in viitorul apropiat la o revigorare a creditului bancar catre companii, in special al celui pentru start-up-uri, atat de putin utilizat in Romania, fapt ce ar duce si la crestere competitivitatii in mediul de afaceri autohton", adauga Alina Rinciog.
Madalina Popescu spune ca efectele ordonantei pot fi considerabile, daca bugetul total alocat este suficient de mare, deoarece, in primul rand, scade somajul in randul tinerilor si se creeaza locuri de munca.
Marian Manolache considera ca efectul ordonantei este dat de modul in care va fi promovata si cunoscuta aceasta de potentialii beneficiari.
"Daca vor fi 10.000 de cereri si se va face o evaluare atenta, va creste sansa ca cei care vor fi alesi sa fie cu adevarat pregatiti sa construiasca firme de succes", explica Marian Manolache.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Varsta de cel mult 35 de ani si conditia ca antreprenorul sa nu mai fi fost implicat in actionariatul sau conducerea unei firme reprezinta criterii de eligibilitate pentru programul menit sa ii sprijine pe tinerii intreprinzatori.
Firmele acceptate in program primesc 10.000 euro nerambursabili - maximum 50% din planul de afaceri, facilitati fiscale si garantii de 80%, pentru un credit de cel mult 80.000 de euro de la banca care va fi acceptata in acest program.
Consultantii de business spun ca aceasta ordonanta se potriveste afacerilor din servicii (IT&C, consultanta de orice tip etc.) si celor din mica productie.
Microintreprinderile debutante vor putea fi inregistrate dupa 19 februarie 2011, iar solicitarile de finantare vor putea fi depuse la inceputul lunii martie.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.