Cum te poate ajuta FNIMM sa obtii finantare


FNIMM (Fondul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) faciliteaza accesul firmelor la finantari, oferind garantii pentru instrumentele financiare contractate de companii de la bancile comerciale sau din alte surse. Reprezentantii Fondului spun ca orice beneficiar care se incadreaza in categoria IMM are acces la garantia oferita.

 

Fondul poate garanta orice suma mai mica decat echivalentul in lei a 2.500.000 de euro”, spune pentru startups.ro Stela Alexandru, Consilier de marketing la FNIMM.

IMM-urile care doresc sa contracteze un credit utilizand garantiile Fondului trebuie mai intai sa se adreseze unei banci, pentru a obtine un credit. In cazul in care garantiile reale, personale, de care firma dispune nu sunt suficiente, aceasta solicita bancii completarea garantiilor proprii cu garantia Fondului.


Procedura de garantare
Dosarul de credit se depune la banca, iar institutia finantatoare face o analiza in urma careia stabileste daca proiectul este viabil. Daca banca va considera ca nu exista suficiente garantii materiale pentru acordarea creditului, solicita Fondului participarea la impartirea riscului, prin emiterea unei garantii financiare.

Urmatorul pas presupune ca banca, direct sau prin unitatile sale teritoriale (sucursale, agentii), dupa aprobarea finantarii de catre structurile sale competente, sa transmita Fondului solicitarea de garantare, insotita de Dosarul de finantare.

In termen de cel mult trei - patru zile lucratoare de la primirea solicitarii de garantare si a Dosarului de finantare intocmit potrivit prevederilor Conventiei, Fondul comunica bancii hotararea de aprobare sau de respingere a solicitarii de garantare. Hotararea este insotita de factura in original pentru plata comisionului de garantare datorat la acordarea garantiei”, spune Stela Alexandru.

Dupa achitarea comisionului de garantare, Fondul transmite finantatorului scrisoarea de garantare. Ultimul pas al procedurii este cel in care banca semneaza contractul de credit cu IMM-ul, dupa primirea deciziei Fondului de acordare a garantiei.

Pentru finantari de pana la 300.000 de lei, decizia privind acordarea garantiei se obtine si in maxim 24 de ore”, precizeaza Stela Alexandru.


Durata de garantare
Fondul isi ofera garantiile pe toata durata derularii creditului. Beneficiarul creditului, IMM-ul, poate solicita oricand renuntarea la garantia Fondului si inlocuirea acesteia cu alte garantii, in acord cu banca si reglementarile interne ale acesteia.

Fondul garanteaza credite, scrisori de garantie bancara, precum si alte instrumente de finantare acordate sau convenite de catre banca cu beneficiarul IMM. Reprezentantii Fondului spun ca exista si cazuri de contracte in urma carora antreprenorii nu au returnat banii. Totusi, acestea sunt in numar nesemnificativ.

Exista cazuri in care am garantat contracte de credit pentru  IMM-uri care nu si-au mai putut indeplini obligatiile de plata. Procentul este de aproximativ 1,2% din soldul garantiilor aflate in portofoliu”, spune Stela Alexandru.


Business existent si plan de afaceri
Planurile de afaceri ale intreprinzatorilor sunt analizate atat de banca de la care se solicita creditul, cat si de catre Fond, in vederea acordarii garantiei si asumarii riscului de credit.

Fondul garanteaza finantarile obtinute de IMM-uri de la banci, inclusiv pentru firmele nou infiintate”, precizeaza reprezentanta Fondului.

Garantarea se face inca din faza de plan de afaceri, in masura in care acel plan asigura institutia financiara ca afacerea va fi una de succes, bazata pe o idee viabila. In acest caz, conditiile sunt stabilite de fiecare banca in parte.

Trebuie ca afacerea sa fie realizabila si creditul sa poata fi rambursat. In plus, trebuie sa existe expertiza tehnica si manageriala, precum si partea de garantii personale”, explica Stela Alexandru.

Exista si domenii de activitate pentru care Fondul nu garanteaza finantari: fabricarea sau comercializarea de arme si munitie, jocuri de noroc si pariuri. Avantajoasa este accesarea fondurilor europene.

Pentru a veni in sprjinul IMM-urilor care solicita cofinantare bancara pentru accesarea de fonduri europene, comisioanele de garantare percepute sunt cu circa 37% mai mici”, adauga Stela Alexandru.


Bancile partenere
Garantia Fondului se acorda in baza unor conventii de colaborare incheiate pana in acest moment cu 24 de institutii bancare active in Romania. Acestea reprezinta majoritatea bancilor din tara si acopera peste 85% din solicitarile de creditare a sectorului IMM. Prin retelele bancilor partenere, garantiile Fondului au o acoperire nationala.

Reteaua noastra functioneaza pe principiul arondarii teritoriale si este formata din 12 reprezentante (in orasele Arad, Oradea, Baia Mare, Salaj, Timisoara, Sibiu, Targu Mures, Giurgiu, Ploiesti, Pitesti, Suceava si Constanta), 4 sucursale (in Bucuresti, Bacau, Iasi si Cluj) si 3 filiale-fonduri locale de garantare (in Craiova, Focsani si Sfantu-Gheorghe)”, spune Stela Alexandru.


Recuperarea banilor
Unicul actionar al Fondului este statul roman, prin Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri. Reprezentantii FNIMM spun ca in prezent Fondul este institutia cu cel mai inalt grad de risc de pe piata financiara.

Pentru recuperarea sumelor platite, FNIMM, in calitatea sa de fidejusor, isi inscrie creanta sa la executorul bancar/judecatoresc prin care Finantatorul deruleaza procedura de executare sau, dupa caz, procedura de insolventa”, explica reprezentanta FNIMM.

In cadrul acestei proceduri, Fondul solicita sa i se atribuie sumele rezultate din valorificarea garantiilor accesorii finantarii garantate, care au fost constituite de beneficiar si care depasesc creanta Finantatorului.


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii