Angela Rosca, Taxhouse: In vara ma astept sa vad, din nou, modificari ale legislatiei fiscale


Managing Partnerul Taxhouse - Taxand Romania spune ca modificarile sunt legate de faptul ca exista inca multe neclaritati, mai ales in ceea ce priveste contributiile sociale, dupa ce au fost introduse schimbari in Codul Fiscal, la inceputul acestui an.

Angela Rosca a mai spus, in cadrul conferintei "Modificari fiscale de ultima ora in 2011", organizata de Avocatnet.ro, ca modificarile fiscale care au intrat in vigoare la inceputul acestui an nu trebuie sa sperie, chiar daca sunt multe, dar problema lor este ca sunt neclare.

Una din cele mai mari probleme este legata de contributiile sociale. Acestea au fost introduse in Codul Fiscal, dar legile speciale, pe baza carora existau, n-au fost abrogate si in Codul Fiscal nu se face niciun fel de referire la contributiile pentru persoanele autorizate.

Gabriel Sincu, Partner la Head of Tax&Outsourcing Services la Mazars Romania, a spus ca se asteapta la modificari fiscale in acest an, similare cu cele de anul trecut, daca veniturile statului nu vor creste conform cu ceea ce este prevazut in bugetul de stat pe acest an - cu 15% in plus, in acest an fata de anul trecut. 

Managing Partner-ul de la Taxhouse a mai spus ca anul acesta capitalul romanesc va migra in exterior, din cauza lipsei legislatiei holdingului, desi pentru adoptarea acesteia este nevoie de putine modificari ale legislatiei.

"Alt trend este ca sunt controale fiscale tot mai agesive, cu interpretari abuzive ale autoritatilor. Se ajunge din ce in ce mai des in tribunal pentru solutionarea unor probleme fiscale", a adaugat Angela Rosca.

Gabriel Biris, Partner la Biris Goran, a spus si el ca inspectiile fiscale sunt din ce in ce mai agresive, autoritatile au practici abuzive, tergiverseaza foarte mult situatia cand are loc inspectia pentru returnarea de TVA, prelungesc termenele de solutionare cu mult mai mult decat perioada care trebuie.

De exemplu, inspectia fiscala nu poate dura mai mult de trei luni (sase luni pentru marii contribuabili), dar in practica aceasta ajunge si pana la un an sau chiar mai mult.

Gabriel Biris a detaliat ca, in cazul fiecarei etape si fiecarui pas dintr-o inspectie fiscala, autoritatile se folosesc de toate mijloacele pentru a o prelungi si verifica documente care uneori n-au legatura cu situatia verificata.

Gabriel Sincu a mai spus ca reintroducerea regimului microintreprinderilor nu a fost o decizie fericita, pentru ca va incuraja abuzul, dar s-a facut la presiunea organizatiilor micilor intreprinzatori.

Gabriel Sincu a adaugat ca, de exemplu, se va reveni la situatia in care salariile mari se vor plati prin micriintreprinderi si ca, pentru a preveni aceasta situatie, statul ar trebui sa plafoneze coplata contributiilor la trei - patru salarii, medii.   

Angela Rosca se asteapta ca anul viitor sa fie mai stabil din punct de vedere fiscal, dar totul depinde de factorul politic.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii