Cum lansezi un produs nou pe piata


Cercetarea, crearea marcii, promovarea prin campanii de comunicare si publicitate si realizarea de investitii reprezinta cateva dintre componentele strategice ale lansarii unui nou produs pe piata. O identitate de marca distinca este ceea ce face ca produsul sa se impuna repede in mintea consumatorilor.
 

 

Pornind de la identitatea bine construita, trecand prin evenimentele de lansare, mijloacele de comunicare si promovare, pana la prezentarea brandului la vanzare, incluzand merchandisingul si atitudinea promotorului brandului intr-o locatie, fiecare aspect al brandului trebuie abordat si monitorizat cu cea mai mare atentie. Toate acestea la un loc vor crea sansele pentru afirmarea pe piata a noului brand”, spune pentru startups.ro Bogdan Branzas, CEO &
Creative Director la compania de branding Branzas Designeri si consultanti.

In opinia Roxanei Tampau, Client Service Director la Brandstalk Advertising, parte din grupul independent de agentii de comunicare theGroup, ceea ce diferentiaza un brand nou lansat de celelalte este puterea de a se pozitiona rapid in mintea consumatorilor.

Succesul unui brand nou lansat pe piata depinde de gasirea strategiei potrivite. Aceasta stabileste directia in care trebuie sa o ia brandul nou lansat, dicteaza planificarea produsului, spune cum sa comunici si ce tip de beneficii trebuie evidentiate pentru a crea o imagine diferita a brandului in mintea consumatorului”, explica pentru startups.ro Roxana Tampau.


Pro si contra educarii pietei cand lansezi un produs nou
Cand lansezi un produs nou pentru piata poti sa iti stabilesti si o strategie de educare a consumatorilor si familiarizare cu acel tip de produs.

Educarea pietei genereaza o serie de avantaje, precum un grad ridicat de awareness, insa vine si cu dezavantajul ca ii ajuta si pe concurentii care beneficiaza gratuit de campania ta iar produsul poate sa fie copiat. In general, doar jucatorii mari practica aceasta strategie, care presupune si costuri semnificative ce trebuie sustinute pe o perioada lunga.

Recurgi la o campanie de educare a pietei daca esti jucator mare si poti sa o sustii financiar pe o perioada lunga de timp sau daca esti convins ca produsul pe care il lansezi nu poate fi copiat o perioada suficient de lunga de timp, cat sa-ti poti permite sa te <asezi> ferm pe piata. Altfel, risti sa investesti si sa pregatesti terenul pentru altii”, spune pentru startups.ro Sorana Savu, Senior Partner la agentia de relatii publice Premium Communication.

Ea enumera si alte probleme ce pot sa apara cand lansezi un tip de produs care nu exista inainte pe piata: crearea unui segment de piata deschide oportunitati competitorilor care pot veni cu un “me too” mai ieftin sau mai performant de indata ce piata “e coapta”.

"Pe de alta parte, consumatorii apreciaza produsele <originale>, cele care au iesit primele pe piata, cu conditia ca acestea sa nu cedeze terenul castigat cu truda si bani”, explica Sorana Savu.

Consultantul Premium PR spune ca o situatie in care primul venit ramane primul pe piata este atunci cand acesta detine exclusivitate asupra unui ingredient, caz in care, de asemenea, este nevoie de mentinerea publicului in priza prin dezvoltarea, spre exemplu, a unei game de produse.


Strategia de branding
Bogdan Branzas spune ca procesul de branding are mai multe componente, pornind de la etapa de analiza - cercetarea pietei, a concurentei, a publicului, a produsului si a companiei, urmata de etapa creatie - construirea strategiei de brand si comunicare si a identitatii brandului, finalizandu-se cu etapa de implementare - inregistrari, monitorizare, aliniere de brand. Branzas considera ca pentru a se imoune pe piata, o marca noua trebuie sa vorbeasca publicului imediat, pe o singura voce, oferind o experienta unica si completa de brand.

Fiecare brand se construieste astfel incat sa ofere beneficii unice si relevante publicului tinta. Aceste atuuri,avantaje ori beneficii sunt identificate si selectate in procesul de branding, in etapele de analiza si strategie”, explica Bogdan Branzas.

In opinia lui, este important sa se identifice corect nisele de piata si sa se determine pozitia pe care noul brand se va lupta sa o cucereasca.

Un mare neajuns al unui nou brand poate fi tocmai ignorarea necesitatii unui branding profesionist, prin construirea brandului la intamplare si aruncarea lui pe piata cu capul inainte. Un mare atu al unui nou brand este gandirea lui ca un intreg, luand in calcul intreaga experienta a brandului care va fi oferita publicului”, spune Branzas.


Strategia de cercetare
Inainte de pregatirea celorlalte componente necesare lansarii unui produs nou, companiile care produc bunuri sau servicii pot apela la cercetarea de marketing, utila in identificarea nevoilor consumatorilor si determinarea gradului de acceptare a noului produs.

Prin intermediul unei cercetari a pietei inainte de a lansa un nou produs sau serviciu, producatorul va afla cu o marja de eroare statistica mica (3% - 5%) informatii deosebit de importante pentru evaluarea contextului existent pe piata, precum calitatile ce ar trebui sa fie intrunite de produsul ce urmeaza a fi lansat, atitudinile si perceptiile consumatorilor, pretul considerat adecvat/acceptabil pentru respectivul produs sau serviciu de catre potentialii clienti, ruta de comunicare ce este preferabil sa se utilizeze pentru promovare etc”, explica pentru startups.ro Zoe Pascale, Quantitative Research Director la Synovate Romania.

Ea spune ca in special companiile multinationale sunt cele care lanseaza un nou produs pe piata doar in urma unei cercetari de piata. Printre avantajele cercetarii anterioare se numara si reducerea costurilor pentru cazul in care produsul nu are succes la consumatori.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii