De multe ori, in Romania, am vazut cum se dadea feedback de proasta calitate, aproape asemanator celui din reclama cu ”Feedback is 50”, de unde mi-a venit si inspiratia pentru denumirea aceastui articol. Iar asta m-a facut sa ma gandesc la faptul ca e foarte important sa cunosti cum sa ceri feedback si mai ales cui sa il ceri.
Cui sa ceri feedback?
Cel mai important lucru e sa stii daca cel caruia ii ceri feedback a trecut prin situatii asemanatoare cu ale tale. Daca esti antreprenor si vrei sa vorbesti despre problemele tale antreprenoriale, cere feedback unui antreprenor care a mai trecut prin asta, iar daca ai un proiect nou si vrei sa ceri feedback, cere-l unuia care a facut un proiect similar cu al tau sau cu o experinta mai mare decat a ta in domeniu si totodata gandeste-te ca ai in fata niste posibili utilizatori ai produsului tau.
Cand ceri sau ti se ofera feedback doar pentru a te face sa te simti slab sau prost, de la oameni care nu au trecut prin ce treci tu, pur si simplu asculta-i, vezi ce au de zis si indreapta, daca ai descoperit ca ai ceva de indreptat, insa nu intra in polemici in care sa arati ca tu ai dreptate si ei nu stiu despre ce vorbesc. Iti vei consuma si timp, si energie in alte directii decat cele in care ar trebui sa le indrepti.
Asadar, cauta oameni cu experienta si cauta feedback constructiv, iar cu ei intra in discutii si descopera mai multe. Cand primesti feedback negativ, doar asculta si invata.
Cum sa ceri feedback?
In primul rand incepe prin a asculta. Vezi din discutie daca are rost sa iti prezinti proiectul sau ideea. Daca simti ca e momentul potrivit, prezinta-le, insa ai grija sa nu le descrii in mai mult de doua - trei propozitii. Daca celalalt incepe sa-ti puna intrebari, inseamna ca ai reusit sa ii atragi atentia si atunci poti primi mai multe tipuri de feedback legat de proiectul tau.
1. "Este exact la ce ma gandeam. Ma gandeam si eu sa-mi rezolv problema asa, insa m-am blocat aici. Tu cum ai facut?" Vei primi acest tip de feeback de la un antreprenor care a descoperit si el problema pe care o rezolvi tu, care vedea si o parte din solutie insa nu avea solutia finala, sau nu a avut motivatia necesara sa faca proiectul respectiv. Este cel mai bun feedback pe care il poti gasi si primi. Fii foarte atent la discutie si nu iti fie teama sa vorbesti foarte deschis despre proiect, pentru ca daca ar fi vrut sa il faca, probabil ca il facea pana acum.
2. "Nu m-am gandit niciodata ca as putea avea problema asta, insa suna interesant. Care sunt beneficiile pentru mine, mai da-mi detalii". Acest tip de feedback il primesti in general de la cei care inca nu au identificat problema pe care tu vrei sa o rezolvi si aici iti poti verifica cel mai bine ipoteza poiectului.
3. "Foarte interesant, insa eu folosesc deja produsul X pentru asa ceva. Nu ti se pare ca e acelasi lucru?" In acest caz, tocmai ai descoperit ca e posibil sa ai competitori si nu incerca sa demonstrezi ca produsul tau e mai bun, ci intreaba cum anume il foloseste si daca vezi diferente poti sa i le expui. In urma discutiei vei afla cum se aseamana produsul tau cu un altul. Daca nu ai auzit niciodata de produsul de care iti spune, mergi ulterior si verifica, exerimenteaza-l singur.
4. "Da, eu nu am problema asta." In cazul acesta, poti sa il intrebi daca are prieteni sau cunostinte care ar putea folosi produsul tau.
5. "Nu ai nici o sansa. Eu am facut asta deja si stiu cat de greu este. Cu experienta ta nu iti dau mai mult de patru - cinci luni." In cazul acesta discutia e personala. Nu incerca sa arati ca esti mai bun, dar intreaba de ce a fost greu pentru el, care au fost punctele critice. In urma acestor intrebari vei identifica probleme pe care altfel poate ca nu le-ai fi prevazut.
Ma gandesc ca si in Romania putem ajunge sa primim feedback constructiv, argumentat si elaborat, si nu neaparat incercand sa ii schimbam pe cei care il dau, ci schimband modul in care il cerem.
Sper sa va fie de folos aceste "tips-uri" si daca aveti un proiect inovator, facut din pasiune, iar visul vostru este prea curajos pentru cei din jur, si va doriti o discutie mai detaliata, sau chiar un feedback referitor la acesta, mi-ar placea sa stam de vorba. Ma gasiti pe Twitter sau pe e-mail.
Vlad Stan - antreprenor de peste 9 ani in online. Detalii pe vladstan.com.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Citeste aici alte articole din "Jurnal de start-up".