Expertii in reusurse umane spun ca stilul ideal de a conduce o companie este cel participativ, manifestat prin delegare partiala si bunavointa. Antreprenorii romani prefera insa managementul democrat-participativ, foarte familiar, sau, in cazul nefericit, managementul autocrat.
“In general, exista trei stiluri de management: democrat-participativ, participativ si autocrat. Nu putem spune ca un anume stil este predominant intr-un anume tip de companie, pentru ca antreprenorul este cel care imprima stilul de management”, spune pentru startups.ro Daniela Necefor, Managing Partner la compania de resurse umane Total Business Solutions.
In opinia ei, in cazul unui start-up este foarte bine sa se aplice stilul democrat-participativ, care presupune realizarea obiectivelor fara neglijarea problemelor, delegarea autoritatii si a responsabilitatii etc.
“Cand compania creste, stilul de familie nu mai functioneaza, iar managerului ii este mai greu sa imprime o anumita conduita in firma, aparand discrepante intre angajatii vechi. Atunci se produc perturbari”, considera Necefor.
Consultantul Total Business Solutions considera ca ideala ar fi trecerea dinspre stilul democrat-participativ catre cel participativ, care este echilibrat, stilul autocrat nefiind recomandat pentru niciun tip de companie.
“O abordare manageriala orientata mai degraba catre sarcini transforma antreprenorul intr-un <control de procese> privit cu suspiciune si lipsa de incredere de angajati, iar o orientare mult prea centrata pe oameni va pierde din vedere anumite aspecte importante legate de obtinerea rezultatelor de business”, explica pentru startups.ro Sorin Paun, partener in cadrul companiei Ascendis Consulting.
Management in functie de dezvoltarea companiei
Stilul de management trebuie adaptat in functie de nivelul la care se aplica, considera specialistii. Prin urmare, exista anumite diferente intre a conduce un numar mic de angajati middle sau entry level si un numar la fel de redus, dar care sa cuprinda angajati de top level.
Daniela Irimia, project manager in cadrul departamentului training la Vision Consulting, considera ca managementul se realizeaza in primul rand, asupra oamenilor, si prin urmare numarul de angajati, media de varsta, motivatiile personale si profesioanale sunt cele care indica stilul de management eficient in fiecare caz in parte.
“Fiecare antreprenor ar trebui sa isi aleaga stilul de management in functie de echipa pe care o are, de business-ul pe care il conduce, dar si de personalitatea lui”, spune Irimia.
In opinia ei, problemele care apar la nivel de management nu tin insa de dimensiunea afacerii sau de numarul de angajati. Consultantii agreeaza insa ca start-up-ul este perioada de aur din punct de vedere managerial, “in care se poate incerca absolut orice”.
Sorin Paun, partener Ascendis Consulting considera ca orice start-up cere din partea antreprenorului multa initiativa, creativitate si deschidere catre oportunitati. El spune ca riscurile sunt mici in acest caz, deoarece intr-un start-up sunt de obicei putini angajati, iar efortul managerului este sa pozitioneze firma pe piata si sa ii creeze o identitate si o structura. Astfel, toate eforturile trebuie concentrate pe parte procesuala.
Consultantul Ascendis precizeaza insa ca pe masura ce compania se dezvolta, creste si numarul angajatilor, fapt care determina orientarea liderului catre gestionarea culturii organizationale.
“Aceasta (n. red - cultura organizationala) se formeaza cand firma este mica si se cizeleaza si este definitorie in perioada de evolutie”, spune Paun, adaugand ca exista un stil personal de conducere care evolueaza odata cu experienta si expertiza.
Reprezentantul Vision Consulting este de parere ca in etapa de start-up a afacerii antreprenorul trebuie sa isi evalueze constant realizarile - “managementul cu tine”, care usureaza trecerea la urmatorul stadiu al business-ului.
Management de start-up
Desi antreprenorii au tendinta de a aplica propriul stil de management in companiile pe care le conduc, situatii diferite cer metode diferite de conducere. Astfel, in cazul unui start-up, sunt specialisti care considera ideal ca managerul sa apeleze la un stil mai riguros.
“Atmosfera creata de stilul de leadership democratic este cea mai buna, insa acest stil nu este indicat cand managerul trebuie sa ia decizii rapide, cum este cazul unei companii aflate la inceput”, explica pentru startups.ro Petra Votisky, country manager la Human Value International Romania.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Lidia Ionita
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.