Consultantii spun ca in contextul financiar actual, furnizorii sunt tot mai dispusi sa ofere reduceri start-up-urilor, din cauza lipsei de lichiditati din piata. Companiile aflate la inceput pot sa obtina discount-uri daca platesc cash intreaga suma datorata furnizorului sau daca fac o comada mare de bunuri si servicii.
“Acum sunt producatori sau furnizori care prefera sa vanda si fara profit, numai sa genereze cash-flow si sa reziste pe piata. Acestia trebuie sa tina cont ca, daca nu isi vand marfa, au costuri mai mari pentru depozitarea si manipularea acesteia, iar in sezonul de vara se adauga si costurile pentru conditiile speciale de depozitare”, explica pentru startups.ro Cornel Dinu, Managing Partner la DAIO Investment & Development.
Care sunt cele mai importante conditii
Norina Boru, Senior Consultant si Director General la Pro East Consulting, mentioneaza pentru startups.ro ca in conditiile unor termene de plata cat mai scurte si a achizitiontari unor cantitati mai mari, discount-ul va fi si el mai mare.
Daca nu se plateste integral, Anda Racsa, Manager General la ABC Training Consulting, precizeaza pentru startups.ro ca plata partiala este, in cazul unui start-up, de minimum 20% din valoarea de achizitie a bunului sau serviciului, care include contravaloarea TVA-ului cu termen scadent in luna urmatoare efectuarii tranzactiei.
Alexandru Constantinescu, consultant la Vivalex, completeaza pentru startups.ro ca in conjunctura economica actuala furnizori impun si achitarea unui avans de cel putin 75% - 80% din valoarea marfii. In cazul unui start-up, el spune ca si acceptarea esalonarii platilor pe o perioada mai extinsa poate fi asimilata discount-urilor.
Cornel Dinu subliniaza ca cel putin la primele cinci livrari start-up-ul va trebui sa plateasca toata marfa.
In functie de cantitatea de produse cumparata, fiecare furnizor are anumite grile in functie de care acorda reduceri. Reprezentantul DAIO Investment & Development spune ca unii dintre furnizori au si grile mai flexibile, prin care calculeaza toata cantitate de produse cumparate intr-o luna si la sfarsitul acesteia acorda reducerile in functie de cat s-a achizitionat. O astfel de metoda le permite start-up-urilor sa preia un volum mare de marfa pentru care sa nu cheltuie mult cu depozitarea.
Perioada pe care furnizori incearca sa incheie contracte este de intre unul si doi ani, mergand pe o perioada cat mai aproape de cea maxima. Cornel Dinu adauga faptul ca, pentru a obtine reduceri, un start-up trebuie sa indeplineasca toate conditiile mentionate mai sus.
Ce se poate negocia
Norina Boru spune ca un antreprenor care are un start-up poate negocia cu furnizorul termenele de plata, modalitatile de plata si cantitatiile de bunuri sau servicii comandate. De asemenea, se pot negocia si conditiile de livrare iar unii furnizori ofera reduceri start-up-urilor care acopera costurile de transport ale produselor.
“Foarte important este sa se negocieze retururile, pentru care se poate cheltui foarte mult cu depozitarea. In cazul retailerilor insa, uneori, este mai important sa aiba un anumit produs pe raft si sa accepte o pierdere de 3% - 5%, decat sa nu aiba deloc produsul pe raft”, adauga Cornel Dinu.
Alte elemente care pot fi negociate pentru a obtine un discount sunt garantia si service-ul pentru echipamente.
Cornel Dinu spune ca in cazul unui start-up din productie sunt mai importante conditiile de achizitionare ale echipamentelor, fiind analizate inclusiv conditiile financiare.
Alexandru Constantinescu adauga faptul ca un alt element care poate fi negociat este exclusivitatea privind comercializarea produsului.
Conditii legate de tipul partilor implicate in tranzactie
Obtinerea unei reduceri depinde si de marimea start-up-ului, daca este o franciza si ce dimensiune are aceasta.
“Daca esti un start-up al unei mari francize, atunci poti sa negociezi, iar furnizorii mai mari sunt dispusi sa iti dea discount-uri”, mai spune Cornel Dinu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.