Adriana Grecu, International Desk Manager la brokerul de asigurari Asigest, spune ca in principiu nu exista sume minime asigurate, dar atunci cand se stabilesc este obligatoriu sa tinem cont de ceea ce trebuie sa reflecte valorile respective, pentru ca polita sa fie corect intocmita si in cazul producerii riscului asigurat, firma asigurata sa-si poata recupera cat mai mult din prejudiciu.
“Spre exemplu, daca asiguram o cladire pentru riscurile de incendiu, explozie, cutremur etc, trebuie sa stim ca suma asigurata va trebui sa reflecte valoarea de reconstructie a cladirii respective”, spune pentru startups.ro Adriana Grecu.
In acest caz, pretul de vanzare al cladirii nu este un criteriu pentru a stabili suma asigurata, deoarece aceasta valoare este stabilita in functie de cererea si oferta de pe piata si include elemente care nu fac obiectul asigurarii, cum ar fi terenul pe care se afla imobilul.
“In ceea ce priveste suma maxima pentru care se poate incheia o asigurare, din punct de vedere al principiilor asigurarii, niciun bun nu poate fi asigurat la o valoare mai mare decat valoarea lui reala”, mentioneaza Adrian Grecu.
In general, valoarea de achizitie de nou a unui bun este valoarea maxima la care poate fi asigurat si care poate fi ajustata si cu eventuale costuri de transport, montaj si punere in functiune.
“Din perspectiva companiei de asigurari exista si o suma maxima per locatie pe care aceasta nu o poate depasi deoarece tratatele de reasigurare nu ii permit”, mai spune Adriana Grecu.
De exemplu, pentru asigurarea bunurilor unei firme, suma asigurata este egala cu valoarea acelor bunuri, iar la o polita de raspundere civila fata de terti, limita de despagubire este stabilita de comun acord cu societatea de asigurare.
“In cazul asigurarii laptop-urilor, de exemplu, pretul politei este mai mare decat daca se asigura computere desktop de aceeasi valoare”, explica pentru startups.ro Silvia Stoica, specialist marketing la brokerul de asigurari Ink Broker.
Pentru polita de frauda, asiguratorii nu dau cotatii generale de prima, deoarece astfel de produse au un grad ridicat de personalizare, in functie de fiecare client in parte.
“Prima anuala de asigurare poate fi, de exemplu, de cateva mii de euro la o limita de despagubire de un milion de euro. De regula, acest tip de polita prevede si o fransiza (partea din paguba suportata de asigurat)”, mai spune Silvia Stoica.
Prima de asigurare
“Costurile cu asigurarea se numesc prime de asigurare, se calculeaza la inceputul perioadei de asigurare si, in functie de felul in care au fost stabilite sumele asigurate sau pur si simplu de dinamica activitatii asiguratului, se mai pot ajusta pe parcursul anului”, explica Adriana Grecu.
Situatiile care duc la variatii ale primelor de asigurare sunt cele in care se asigura stocuri a caror valoare fluctueaza, daca se deschid noi puncte de lucru si se achizitioneaza bunuri noi sau sunt vandute din bunurile pe care le avea compania la inceputul politei de asigurare.
“Ca exemplu foarte general, pentru o polita de bunuri care asigura un patrimoniu constituit din cladire, utilaje sau alte mijloace fixe si stocuri, daca activitatea firmei care doreste sa se asigurare nu are un grad ridicat de risc (cum ar fi productia de hartie, textile etc.) si sunt indeplinite toate normele de prevenire a incediilor stipulate de legislatia in vigoare, firma ar putea plati o cota de prima intre 0,13% - 0,3% din suma totala asigurata”, mentioneaza Adriana Grecu.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Sumele asigurate si primele pot varia in functie de tipul politei de asigurare, dimensiunea afacerii, numarul de angajati si numarul de clienti.
Valoarea maxima la care poate fi asigurat un bun este valoarea de achizitie de nou a acestuia, care poate fi ajustata si cu eventuale costuri de transport, montaj si punere in functiune.
Pretul unui pachet de asigurari este de circa 2% - 3% din cifra de afaceri, plus sau minus 1%, in functie de specific.
Daca bunurile asigurate sunt garantia pentru un credit bancar atunci va fi nevoie si de o evaluare a acestora.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.