Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Politele de asigurare se pot plati integral, in rate trimestriale, semestriale etc. si se pot achita in lei sau valuta, numerar sau prin transfer bancar.

Costul unui pachet  de asigurari care sa protejeze afacerea (cladiri, bunuri, echipamente, asiguarea angajatilor) se ridica la circa 2% - 3% din cifra de afaceri plus sau minus 1%, in functie de specific”, adauga pentru startups.ro Ana Camelia Isache, General Manager la brokerul Millenium Insurance Broker.

Asigurarea de raspundere profesionala a directorilor si administratorilor de societati pe actiuni poate fi cumparata si platita de manager sau de companie.

Potrivit companiilor de asigurari, pretul politelor de raspundere profesionala variaza intre 0,3% si 1,5% din suma asigurata. Pentru o acoperire de un milion de euro, suma platita ca prima incepe de la 3.000 de euro si poate ajunge la 15.000 de euro pe an”, detaliaza Silvia Stoica.

In general, o polita de asigurare se incheie pe o perioada de un an, dar durata de timp variaza in functie de tipul politei.

Daca dorim sa asiguram o cantitate de marfa care va fi transportata din China in Romania si transportul dureaza doua saptamani, polita se va incheia pentru doua saptamani. Apoi, daca dorim sa asiguram aceasta marfa in depozit, impreuna cu celelalte bunuri ale firmei (de exemplu,, utilaje, echipamente, instalatii, mobilier etc.) vom incheia o polita pe o perioada de 12 luni”, spune Adriana Grecu. 

Care sunt etapele asigurarii
Daca se alege semnarea unui asigurari prin intermediul unui broker, Ana Camelia Isache spune ca brokerul va solicita minim trei oferte de asigurare de la asiguratorii agreati de client si va negocia conditiile cele mai avantajoase pentru acesta.

De asemenea, sunt identificare riscurile la care este expusa afacerea sau care ar putea influenta activitatea firmei. In cazul in care bunurile asigurate sunt garantia pentru un credit bancar, atunci va fi nevoie si de o evaluare a acestora.

In strainatate exista o uzanta conform careia firmele mari isi evalueaza anual patrimoniul si folosesc valorile respective si pentru politele de asigurare. Probabil, cu vremea, aceasta procedura va fi implementata si in Romania”, spune Adriana Grecu.

Ana Camelia Isache adauga faptul ca in cazul creditelor se folosesc de obicei rapoartele evaluatorilor agreati de banca, iar pentru restul cazurilor, evaluarile le fac brokerii de asigurare sau inspectorii de asigurare ai societatilor de asigurare.

Contextul din piata
Adriana Grecu spune ca in primele sase luni din acest an solicitarile de incheiere a politelor din partea companiilor s-au redus cu circa 50% pe zona corporate si cu aproximativ 20% pe retail.

Multe firme si-au redus bugetele si au decis sa nu mai incheie anumite polite de asigurare, altele si-au inchis activitatea cu totul sau au o activitate mult redusa si atunci aleg sa nu mai asigure toate capacitatile de productie”, spune Adriana Grecu.

Pe de alta parte, Ana Camelia Isache precizeaza ca numarul de solicitari pentru asigurari din partea firmelor a crescut in primele sase luni ale acestui an cu 10%, dar numarul de polite efectiv incheiate a scazut cu 25% fata de aceasi perioada a anului trecut, din cauza contextului economic defavorabil.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

DE RETINUT:
Sumele asigurate si primele pot varia in functie de tipul politei de asigurare, dimensiunea afacerii, numarul de angajati si numarul de clienti.
Valoarea maxima la care poate fi asigurat un bun este valoarea de achizitie de nou a acestuia, care poate fi ajustata si cu eventuale costuri de transport, montaj si punere in functiune.
Pretul unui pachet de asigurari este de circa 2% - 3% din cifra de afaceri, plus sau minus 1%, in functie de specific.
Daca bunurile asigurate sunt garantia pentru un credit bancar atunci va fi nevoie si de o evaluare a acestora.

Redactor: Alina Botezatu

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.