Creditele destinate dezvoltarii zonelor rurale, de la construirea de ferme pana la sustinerea mestesugurilor, pot fi garantate de catre FGCR (Fondul de Garantare a Creditului Rural), o institutie financiara nebancara.
Prin FGCR se pot garanta si scrisori de garantie, cum sunt cele in favoarea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit. Acestea pot fi folosite pentru a garanta avansul acordat finantarilor europene provenite prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), Fondul European pentru Pescuit (FEP) si Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).
“De asemenea, de la mijlocul anului trecut, FGCR este implicat in emiterea de evidente si garantarea certificatelor de depozite pentru cereale, prin Ordonanta de Urgenta de Guvern 141/2002, pentru persoanele juridice sau fizice care depoziteaza cereale”, detaliaza pentru startups.ro Ileana Bratu, directorul FGCR.
Certificatele de depozit pentru cereale sunt acordate depozitarilor. Acestea pot fi garantii pentru creditele luate de depozitari.
"Administram certificatele emise si le garantam. De asemenea, le achitam contravaloarea, daca nu pot fi fructificate in lichiditati de catre banci", adauga Ileana bratu.
De anul trecut, FGCR gireaza si creditele emise de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Acestea sunt acordate pentru suprafata agricola, productia zootehnica (inclusiv neutralizarea deseurilor de origine animala) si productia vegetala.
Istoria FGCR
FGCR a fost infiintat in 1994, actionarii fiind, in proportie egala, BCR, BRD, Raiffeisen, (fiecare cu cate aproximativ 33,3%), precum si Ministerul Agriculturii, cu o participatie simbolica.
Obiectivul de activitate este exclusiv acordarea de garantii pentru creditele destinate dezvoltarii zonei rurale.
"Suntem sau vom fi acoperiti in orice moment si putem asigura sprijin bancilor. Nu exista posibilitatea sa spunem ca nu putem garanta", mai spune Ileana Bratu.
Cine poate solicita garantii
Beneficiarii garantiilor pot fi atat persoane fizice, cat si firme, cu conditia ca banii sa fie utilizati pentru afaceri in zonele rurale si in domenii precum agricultura (procesarea si prelucrarea produselor agricole), agroturism si mestesuguri. Singura activitate din mediul rural care nu primeste garantii este cea de comert.
Fondul garanteaza inclusiv achizitionarea de teren care sa fie folosit in scop agricol, dar Ileana Bratu spune ca s-au primit putine astfel de solicitari. De asemenea, se pot garanta si activitati in domeniul pescuitului, insa nu au fost primite astfel de cereri.
Pentru proiectele finantate din fonduri europene, FGCR acorda garantii si pentru primarii si organizatii non-guvernamentale. In plus, daca banca le crediteaza, fondul garanteaza si imprumuturile start-up-urilor.
Mai putin de 10% din cererile de garantie primite de FGCR sunt respinse.
"Avem niste indicatori pe care ii calculam in functie de capacitatea de rambursare si in general motivul respingerii este neeligibilitatea", mentioneaza Ileana Bratu.
Sumele garantate
Suma garantata nu are o limita, ci depinde de capacitatea de rambursare a clientului. Garantia medie acordata pana in prezent este de 500.000 de lei.
"Cele mai mari garantii au fost, in general, de cinci milioane de lei, putand fi numarate pe degete cazurile de peste zece milioane de lei", precizeaza Ileana Bratu.
Garantia este valabila pe toata perioada desfasurarii contractului de credit. Perioada pe care se acorda creditele garantate variaza intre trei luni si ajunge pana la 15 ani, insa aceasta depinde doar de banca.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
FGCR garanteaza creditele destinate dezvoltarii rurale, scrisorile de garantie, in favoarea APDRP, certificatele de depozit pentru cereale, scrisorile de garantie si certificatele emise de APIA pentru agricultura.
Clientii eligibili sunt persoanele fizice, companiile, precum si primarile si ONG-urile, daca isi finanteaza proiecte din fondurie europene.
Suma garantata nu are o limita, ci depinde de capacitatea de rambursare a clientului.
Spre deosebire de anul trecut in acest an, Fondul poate garanta maxim 80% din valoarea creditului si nu 100%.
De obicei, comisionul este de 1,6% - 2% din valoarea sumei garantate.
Termenul de raspuns la solicitarea de garantie este de aproximativ zece zile lucratoare.
Pe parcursul procesului de garantare reprezentantii FGCR discuta doar cu bancile si nu au nicio legatura cu beneficiarul final.
Documentele necesare garantiei de la FGCR sunt cele solicitate de banca.
Pe langa cei 24 de colaboratori din prezent, fondul poate garanta si creditele altor institutii financiare, daca se incheie o conventie de lucru.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.