Acest numar este de 11.221 de companii, fiind raportat la aceeasi perioada de anul trecut. Dintre aceste companii, in jur de 25%, 2.717 de firme, erau in faliment.
Cele mai multe firme (6.255) se aflau in procedura generala de insolventa, iar in jur de un sfert (2.235) in procedura simplificata de insolventa si 14 in reorganizare judiciara, se arata in comunicatul de presa.
Studiul Falimentelor a fost realizat de Coface Romania pe baza datelor furnizate de Registrul Comertului.
In studiu au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.
"In ciuda cresterii numarul de companii aflate in insolventa cu +7.5% in semestrul intai din 2010, ne bucuram sa remarcam o reducere semnificativa a numarului de insolvente in trimestrul al doilea fata de anul trecut. In primul trimestru al anului 2010, deteriorarea economica, termenele foarte mari (uneori de sase luni) pronuntate de instantele de judecata, cat si amanarile din timpul anului 2009 cauzate de greva magistratilor au contribuit la cresterea numarului de insolvente de aproape doua ori, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, in trimestrul II al anului 2010, aceasta evolutie s-a temperat, numarul de insolvente scazand brusc fata de aceeasi perioada a anului trecut (1.455 fata de 5.262). Este un semn favorabil, care indica faptul ca ce a fost mai rau a trecut, iar companiile s-au adaptat la noul mediu de afaceri post-criza", spune Cristian Ionescu, Country Cluster Manager Romania, Bulgaria, Slovacia.
Comertul, constructiile si transporturile sunt sectoarele de activitate cel mai afectate de insolventa, cele patru reprezentand in jur de 60% din numarul insolventelor.
"Prelungirea recesiunii economice a facut ca primele patru pozitii ale clasamentului sa ramana neschimbate si in prima jumatate a anului 2010. De altfel, aceste domenii au fost si cele mai accesibile celor care au dorit sa inceapa o afacere in ultimii ani datorita investitiilor initiale reduse si a randamentelor mari", se mai spune in comunicatul de presa.
Unul dintre motivele acestei situatii este increderea foarte scazuta a consumatorilor - populatia este mult mai reticenta in a cheltui si a devinit mult mai dornica de economisire. Aceasta reactie a fost provocata de marirea taxelor, diminuarea veniturilor, temerile cu privire la viitoare concedieri (in special din sectorul public) si creditarea restrictiva.
"Desi ne asteptam ca semestrul I al anului 2010 sa inregistreze o evolutie pozitiva comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, datele statistice arata ca inceputul de an a fost unul deosebit de dificil, economia situandu-se in continuare pe un trend descendent", se mai spune in comunicatul de presa.
Cele mai afectate domenii de insolventa sunt agricultura, textilele, metalurgia, tranzactiile imobiliare, activitatile recreative, culturale si sportive, precum si industria prelucratoare.
Cele mai sigure domenii sunt: industria extractiva, sanatatea si asistenta sociala, productia si furnizare de energie electrica si termica, apa si gaze, care sunt caracterizate de accesul in industrie foarte restrictiv din punct de vedere al investitiilor, iar numarul jucatorilor limitat.
Cele mai afectate judete de insolventa au fost Braila, Salaj, Calarasi si Botosani.
Dintre primele zece judete ca numar de insolvente inregistrate, Bucurestiul si judetul Arad si-au pastrat pozitiile din anul anterior: Bucurestiul - primul loc cu 12.52% din totalul insolventelor, iar Aradul pe locul 9 cu 2.94% din total.
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.