Specialistii Contexpert spun ca principalele schimbari din reglementarile contabile din acest an au vizat tratamentul contabil al reducerilor de pret si al retururilor care au loc in exercitiul financiar urmator si care sunt cunoscute la definitivarea situatiilor financiare.
Este vorba de reevaluarea lunara a anumitor creante si datorii in valuta, precum si de tratamentul fondului comercial negativ in situatiile finaciare anuale.
Schimbarile din contabilitate se gasesc in Ordinul Ministerului Finantelor Publice (OMFP) nr. 2869/2010 pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 882, la data de 29 decembrie 2010, care au intrat in vigoare la inceputul acestui an.
Eduard Pavel, Partner la BG Conta, spune pentru startups.ro ca schimbarile contabile din acest an nu influenteaza in mod deosebit activitatea contabililor, desi au fost facute multe modificari care intra in vigoare intr-o perioada scurta de la data publicarii.
Ce se face in cazul reevaluarii unor conturi
Una din cele mai importante modificari ale reglementarilor contabile este reevaluarea, lunara, a conturilor de avansuri acordate sau primite, a conturilor de creante imobilizate si investitii pe termen scurt.
Astfel, in ordin se mentioneaza ca pana la sfarsitul fiecarei luni trebuie reevaluate:
- creantele, respectiv datoriile (conturile 481 "Decontari intre unitate si subunitati" si 482 "Decontari intre subunitati", acordate de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate)
- avansurile acordate pentru imobilizari corporale si necorporale (conturile 232 "Avansuri acordate pentru imobilizari corporale" si 234 "Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale")
- avansurile acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii contul (contul 409 "Furnizori - debitori", respectiv contul 419 "Clienti - creditori")
- depozitele bancare constituite in valuta (conturile 267 "Creante imobilizate" si 508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate").
"Desi aceasta prevedere exista si in forma initiala a reglementarilor contabile, companiile fiind obligate la reevaluarea lunara a tuturor datoriilor si creantelor exprimate in valuta, este posibil insa ca, urmare a faptului ca exprimarea era mult prea generala, multe companii sa nu fi interpretat in acest mod si sa nu fi reevaluat luna de luna conturile puse in discutie", explica pentru startups.ro specialistii Contexpert.
Ce se intampla cu produsele returnate sau reducerile
Eduard Pavel spune pentru startups.ro ca, dupa noile reglementari contabile, daca marfurile returnate se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 ("Clienti - facturi de intocmit"), respectiv contul 408 ("Furnizori - facturi nesosite").
Aceasta situatie se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, daca se stiu acele sume la data bilantului.
"In cazul returului de produse finite vandute, se corecteaza conturile corespunzatoare - 701 <Venituri din vanzarea produselor finite>, 711 <Venituri aferente costurilor stocurilor de produse> si 345 <Produse finite>", spun specialistii Contexpert.
Acestia adauga faptul ca, la fel ca la retururi, in cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea trebuie inregistrate la data bilantului in contul 408 ("Furnizori - facturi nesosite"), respectiv contul 418 ("Clienti - facturi de intocmit") si sa se reflecte in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea, daca sumele respective sunt cunoscute la data bilantului.
"Aceste prevederi inseamna aproape o revenire la prevederile vechilor reglementari contabile aprobate prin Ordinul 1752/2005 cand, in cazul reducerilor comericale trebuiau ajustate veniturile, respectiv cheltuielile cu marfurile, daca acestea nu mai erau pe stoc la data primirii discount-ului, sau se ajusta valoarea stocului, daca reducerile erau primite pentru marfa care inca mai era pe stoc la data primirii facturii de discount", mai spun specialistii Contexpert.
Aceasta reglemenare contabila se aliniaza cu prevederile fiscale, pentru ca, fiscal, reducerile ar trebui reflectate in anul la care acestea se refera.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Principalele schimbari din reglementarile contabile din acest an au vizat tratamentul contabil al reducerilor de pret si al retururilor care au loc in exercitiul financiar urmator si care sunt cunoscute la definitivarea situatiilor financiare.
Una din cele mai importante modificari este reevaluarea, lunara, a conturilor de avansuri acordate sau primite, a conturilor de creante imobilizate si investitii pe termen scurt.
O schimbare contabila care a intervenit ca urmare a unei modificari fiscale este posibilitatea entitatilor economice care in exercitiul financiar precedent (anul anterior) au avut o cifra de afaceri sub 35.000 euro (echivalentul in lei) sa nu mai depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice raportari contabile in cursul exercitiului financiar.
Toate schimbarile contabile ar trebui sa se aplice inainte de intocmirea situatiilor financiare aferente anului trecut.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.