Autoritatile pregatesc pentru urmatoarele luni lansarea unui apel de fonduri europene, prin care IMM-urile isi pot cumpara softuri si echipamente IT&C pentru managementul afacerilor.
Finantarile oferite in cadrul acestui apel vor fi intre 35.000 de lei si 1,3 milioane de lei, conform variantei in lucru a Ghidului Solicitantului.
Aceste fonduri vor fi disponibile odata cu deschiderea apelului de depunere a cererilor pentru operatiunea 3.3.1 "Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor", in Domeniului Major de Interventie "Sustinerea e-Economiei", din Axa III a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) - "Tehnologia informatiei si comunicatiilor pentru sectoarele privat si public".
"La acest moment, Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale (OIPSI - entitatea responsabila de gestionarea axei III din POS CCE) asteapta avizul Autoritatii de Management pentru forma finala a Ghidului Solicitantului. Din discutiile purtate cu reprezentantii OIPSI, urmatorul apel de propuneri va fi lansat la inceputul lunii iunie si va fi cu depunere continua. Inca nu este definitivata valoarea totala a bugetului alocat acestui apel de propuneri, urmand ca aceasta informatie sa fie comunicata la momentul lansarii apelului", spune pentru startups.ro Laurentiu Dinu, Director General la Accreo Romania.
Cosmin Dragoi, Partner la M27 Euronet Advisory, spune insa ca, in prezent, valoarea unui proiect din aceasta operatiune poate fi de 10.000 lei.
Rata de cofinantare depinde de tipul firmei (microintreprindere sau IMM) si de regiunea de dezvoltare din tara in care este implementat proiectul (una dintre cele opt regiuni de dezvoltare in care este impartita Romania).
In Bucuresti-Ilfov, rata de cofinantare este de 60% din valoarea eligibila a proiectului, in cazul unei microintreprinderi sau a unei firme mici, si de 50% pentru una mijlocie, conform OIPSI, care citeaza varianta in lucru a Ghidului Solicitantului.
"Daca proiectul este implementat in oricare dintre celelalte sapte regiuni de dezvoltare din Romania, se mai adauga 10% la aceste rate de cofinantare", mai spune Laurentiu Dinu.
Pentru cei din transporturi, indiferent de marimea IMM-ului, rata de cofinantare este de 40% pentru Bucuresti - Ilfov si de 50% pentru celelalte judete, potrivit variantei in lucru a Ghidului Solicitantului.
"Dimensiunea proiectului propus spre finantare este limitata de capacitatea proprie de cofinantare a firmei, avand in vedere ca prin POS CCE se ramburseaza doar 50%-70% din cheltuielile eligible, in functie de tipul intreprinderii solicitante si zona in care se implementeaza proiectul. In plus, toate cheltuielile neeligibile raman in responsabilitatea solicitantului, TVA-ul fiind o astfel de cheltuiala neeligibila", spune pentru startups.ro Ozana Giusca, Director la Bridge Europe Consulting.
Valentin Lingurar, consultant senior la Bridge Europe Consulting, spune ca dimensiunea grantului acordat nu este strict legata de performantele financiare anterioare ale companiei solicitante sau de vechimea acesteia.
Laurentiu Dinu adauga faptul ca unul dintre avantajele de care poate beneficia solicitantul este primirea unei pre-finantari, de 35% din valoarea eligibila a proiectului, acest fapt usurand procesul de implementare a proiectului.
"Dupa semnarea contractului de finantare, beneficiarul trebuie sa prezinte Organismului Intermediar urmatoarele documente: contractul de achizitie, incheiat intre beneficiar si un operator economic, care contine cel putin o cheltuiala eligibila; cererea de prefinantare, conform contractului de finantare incheiat intre Organismul Intermediar si beneficiar (in formatul standard solicitat prin contract); scrisoarea de garantie bancara pentru suma aferenta prefinantarii solicitata", mentioneaza Laurentiu Dinu.
Cine poate beneficia de aceste fonduri
Conform datelor OIPSI, solicitantul trebuie sa fie inregistrat la Registrul Comertului ca societate comerciala, sa opereze pe teritoriul Romaniei, sa fie direct responsabil de pregatirea, managementul si implementarea proiectului si sa nu actioneze ca intermediar pentru proiectul propus a fi finantat.
"In privinta domeniilor de activitate, legislatia este permisiva, incurajandu-se accesul la acest instrument de cofinantare pentru cat mai multe IMM-uri", subliniaza Laurentiu Dinu.
Cosmin Dragoi adauga faptul ca pot aplica firmele cu profit operational anul trecut, care au inregistrat un an fiscal intreg de activitate si nu produc armament, bauturi, tigari etc.
Firmele care solicita finantare trebuie sa fi avut profit din exploatare in ultimul exercitiu financiar incheiat.
"Solicitantul nu are obligatii de plata nete ce depasesc 1/12 din totalul obligatiilor datorate in ultimele 12 luni si obligatiile de plata nu depasesc 1/6 din totalul obligatiilor datorate in ultimul semestru", mai spun reprezentantii OIPSI.
Ozana Giusca subliniaza ca firma nu trebuie sa se afle in situatie de datorii mari, insolventa, lichidare, condamnari definitive etc.
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
IMM-urile isi vor putea cumpara softuri si echipamente IT&C prin fonduri europene pentru managementul afacerii, prin operatiunea 3.3.1 "Suport pentru implementarea sistemelor informatice integrate si a altor aplicatii electronice pentru managementul afacerilor" din POS CCE.
Sumele care pot fi acceste sunt intre 35.000 de lei si 1,3 milioane de lei, conform OIPSI, care citeaza varianta in lucru a Ghidului Solicitantului.
De aceste fonduri pot beneficia IMM-urile fara datorii la bugetul de stat sau local si fara activitati precum producerea de armament, bauturi alcoolice sau tigari.
Sumele pot fi folosite pentru achizitionarea de aplicatii software (ERP, CRM, solutii software pentru design si/sau productie, business intelligence), echipamente IT&C, servicii de consultanta si training specializat.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.