Alexis Eremia, fondatoare a organizatiei Emersense din Austria, este de parere ca Romania este la inceput in acest domeniu, insa are un potential imens, atat datorita dezvoltarii slabe a sistemului social care “tipa” dupa solutii noi, cat si interesului investitorilor sociali din regiune.
“Exista foarte multi suporteri financiari care doresc sa investeasca in solutii noi si de impact in Estul Europei. Trebuie sa renuntam un pic la mentalitatea de atragere de donatii si fonduri europene si sa incepem sa inovam - sa dezvoltam modele noi de a adresa problemele sociale”, spune pentru startups.ro Alexis Eremia, care va vorbi la Connection 2011, conferinta internationala pe tema inovarii sociale in Europa Centrala si de Est.
Vorbind de impactul antreprenoriatului asupra comunitatii, ea este de parere ca acesta este un element vital pentru sfera sociala, o reflectie a angajamentului real al cetatenilor, a contributiilor individualo-colective pornite de la baza, si nu de la varf.
“Antreprenoriatul este un semn al unei societati colective active ce doreste sa contribuie cu adevarat si in mod direct la crearea de valoare”, mai spune Alexis Eremia.
In ceea ce priveste factorii care influenteaza pozitiv dezvoltarea antreprenoriatului social in Romania, ea considera ca acestia tin de spiritul antreprenorial ridicat, nevoia de solutii reale, reducerea fondurilor europene si a donatiilor caritabile, interesul investitorilor sociali pregatiti sa investeasca in solutii noi, dorinta de a face ceva pentru societate si de a nu mai astepta ca solutiile sa vina de la stat ori din afara, precum si o generatie cu o mentalitate activa si deschisa.
Exista si o serie de factori negativi ce pot influenta dezvoltarea acestui sector, precum: mentalitatea generala actuala a sectorului social; rezistenta la schimbare; dificultatea de finantare a unui start-up social in faza initiala, pana ce impactul devine vizibil.
Pentru antreprenori, dar si pentru cei care isi doresc sa devina antreprenori, sfatul fondatoarei Emersense este sa incerce intotdeauna sa inteleaga si sa maximizeze valoarea reala pe care o aduc societatii, pe care o creeaza prin actiunile organizatiei lor.
Emersense este organizatia pe care Alexis Eremia a fondat-o in urma cu patru ani, in Austria, impreuna cu doi dintre partenerii actuali. Ea spune ca organizatia este umbrela sub care s-a creat si continua sa se creeze un context propice pentru inovatie si dezvoltare a diverse initiative si organizatii orientate catre impact.
Conferinta Connection 2011 va include atat prezentari de studii de caz, expunerea de modele de buna practica si discutii cu potentiali finantatori si investitori in primele doua zile, cat si lucru dedicat pe proiectul fiecarui participant, crearea de noi legaturi si parteneriate, precum si imbunatatirea modului de operare curent pe parcursul celei dea doua parti a conferintei.
(Citeste aici mai multe despre conferinta.)
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.