Articole
Articole:   Toate  |  Parteneri / Tuca, Zbarcea&Asociatii

Cum sa fii un business angel de succes

Multi dintre antreprenorii aflati la inceput de drum, care nu au reusit sa puna pe picioare propria afacere, dar care au o idee buna de afaceri, care prezinta toate atuurile unui business de succes si care nu dispun de resurse financiare proprii, pot apela la suportul unui "business angel".
Cum sa fii un business angel de succes

Rolul cel mai important al unui "business angel" este acela de a oferi sprijin financiar unor proiecte de afaceri care nu pot accesa usor alte tipuri de finantare (credite bancare, leasing, factoring), ca urmare a faptului ca, fiind intr-un stadiu incipient al dezvoltarii lor, prezinta un risc crescut pentru institutiile financiare clasice. Un alt avantaj al antreprenorilor care decid sa solicite sprijinul unui "business angel" consta in faptul ca acestia nu au nevoie de garantii in vederea obtinerii finantarii acordate de investitor, precum in cazul celorlalte tipuri de finantare.

In cadrul proiectelor de tip "business angel", antreprenorul si investitorul realizeaza un parteneriat, rolul investitorului fiind unul activ, intrucat investitorul va urmari, pe langa contributia sa financiara initiala, sa isi protejeze investitia. Daca aportul antreprenorului in cadrul parteneriatului consta in "ideea de business" care trebuie foarte bine pusa la punct si structurata intr-un plan de afaceri concret, care sa atraga atentia investitorului, "business angel"-ul contribuie, pe langa suportul financiar, cu experienta sa in afaceri.

Persoana care investeste intr-o afacere care prezinta toate "atuurile" pentru a deveni o afacere de succes va dori sa contribuie la realizarea "succesului" acesteia, care sa duca, in cele din urma, la cresterea profitului sau.

Totodata, investitorul va dori sa isi protejeze investitia in cadrul societatii de proiect, iar o astfel de protectie se realizeaza din punct de vedere juridic prin stabilirea exacta a criteriilor si a modului de guvernare a societatii finantate, aspecte ce sunt reflectate in documentele societare, respectiv in cadrul actului constitutiv si, in special, in cadrul acordului asociatilor. Acesta din urma va cuprinde toate detaliile cu privire la luarea deciziilor in cadrul societatii si va detalia rolul fiecaruia dintre asociati/actionari.

Un aspect important ce trebuie avut in vedere de catre investitor este modalitatea prin care investitorul va decide sa acorde finantarea sa societatii de proiect. Aceasta modalitate va fi aleasa de catre investitor in functie de "rolul" pe care va dori sa il joace in cadrul societatii. Astfel, "business angel"-ul va putea decide ca investitia sa sa fie utilizata in vederea majorarii capitalului social, devenind astfel actionar majoritar ?i deci asigurandu-?i controlul asupra societatii. in acest caz, el i?i va putea recupera investitia din profitul distribuit sub forma de dividende. Aceasta modalitate de acordare a finantarii este preferata de acei "business angels" care i?i doresc un rol activ in cadrul societatii finantate, participand la luarea tuturor deciziilor privind dezvoltarea afacerii. Pe de alta parte, cei care nu isi doresc un astfel de rol pot decide sa acorde finantare sub forma unui imprumut acordat societatii de proiect, stabilind si modalitatea de restituire a acestuia, respectiv: dobanda, termenele de rambursare ?.a.m.d. intr-un astfel de caz, "business angel"-ul poate sa fie actionar minoritar in cadrul societatii, fiind interesat sa participe doar la adoptarea celor mai importante decizii privind dezvoltarea societatii. De asemenea, investitorul va putea decide ca finantarea sa sa fie acordata parte sub forma majorarii capitalului social si parte sub forma unui imprumut.

Pornind de la "rolul" pe care va dori sa il joace in cadrul societatii finantate, investitorul va avea interesul ca, in cadrul documentelor societare, sa fie stabilita foarte clar modalitatea de luare a deciziilor in cadrul societatii de proiect. Acest aspect este in stransa legatura cu procentul din capitalul social detinut de fiecare dintre asociati. Astfel, investitorul care va decide sa detina efectiv controlul societatii prin asigurarea detinerii majoritatii capitalului social va beneficia de o pozitie ce ii va permite sa ia parte la adoptarea tuturor acelor decizii care sunt importante in dezvoltarea afacerii. intr-un astfel de caz, "business angel"-ul nu va avea nevoie de protectii suplimentare, majoritatea detinuta in societate asigurandu-i controlul afacerii. Investitorul care va decide sa nu se implice la un astfel de nivel va contribui la adoptarea unor anumite decizii pe care le va considera importante in dezvoltarea afacerii, precum: decizii privind numirea administratorului, majorarea sau reducerea capitalului social, decizii privind cooptarea de noi asociati - terte parti, incheierea de catre societate a unor contracte avand o anumita valoare, aprobarea/modificarea planului de afaceri, schimbarea obiectului de activitate, posibilitatea investitorului de a-si instraina participatia sa in cadrul societatii etc. in acest caz insa, "business angel"-ul va trebui sa isi protejeze aceasta pozitie prin stabilirea foarte clara a modalitatii de adoptare a unor astfel de decizii. Astfel, este recomandat ca, in ceea ce priveste luarea deciziilor importante, sa fie stabilit prin actele societare ca acestea nu pot fi adoptate fara acordul investitorului.

Totodata, investitorul poate fi interesat si cu privire la stabilirea modalitatii de participare la beneficii si pierderi, care, in principiu, este determinata de cota de participare la capitalul social. Acest aspect este important din perspectiva investitorului, intrucat, pe de o parte, acesta va fi interesat in repartizarea profitului sub forma de dividende, in special in cazul in care finantarea a fost acordata sub forma majorarii capitalului social, iar pe de alta parte, antreprenorul poate fi interesat de reinvestirea profitului.

Un "business angel" investeste intr-un proiect aflat la inceput de drum, astfel incat succesul acestuia nu poate fi garantat. Acesta este motivul pentru care investitorul trebuie sa acorde atentie sporita modalitatii prin care se poate retrage din acea afacere care, in ciuda "atuurilor" initiale nu reuseste sa ii asigure profitul pe care il astepta. Intr-un astfel de caz, investitorul va putea fi interesat sa isi instraineze participatia sa la capitalul acelei societati, creand astfel un mecanism de "exit", fie prin acordarea participatiei sale antreprenorului initial, fie prin cedarea participatiei sale catre terte parti.

Totodata, un "business angel" care nu participa efectiv la viata de zi cu zi a societatii va fi interesat ca antreprenorul sa nu se poata retrage din acea societate, respectiv sa nu poata sa isi instraineze participatia sa in societate catre o terta parte fara acordul sau, intrucat antreprenorul este cel ce detine know how-ul cu privire la acea afacere. in acest sens, este importanta stabilirea exacta in cadrul documentelor societare a unor conditii de cvorum si de majoritate necesare in legatura cu adoptarea unor astfel de hotarari in cadrul societatii. Este important ca, in cadrul documentelor societare sa fie stabilit in mod expres ca, in cazul in care antreprenorul va dori sa isi instraineze participatia fie investitorului, fie catre terte parti, o astfel de decizie sa poata fi adoptata doar in conditii de unanimitate (cu acordul investitorului).

Pe de alta parte, in cazul in care investitorul se implica efectiv in viata societatii, iar antreprenorul va dori la un moment dat sa isi poata instraina participatia, "business angel"-ul va putea fi interesat sa detina un drept de preemptiune. Un astfel de mecanism va trebui si el reflectat in cuprinsul actului constitutiv al societatii, precum si in acordul asociatilor.

Intrucat parteneriatul de tip "business angel" se realizeaza intre un antreprenor/antreprenori care detin o "idee" de afacere si un investitor ce detine o experienta in domeniul afacerilor, este important ca acestia sa se sprijine reciproc, sa contribuie in comun la dezvoltarea afacerii. In cazul in care apar divergente sau neintelegeri intre acestia, este important ca documentele societare (respectiv acordul asociatilor si actul constitutiv al societatii) sa le permita luarea unor decizii privind solutionarea diferendelor. In acest sens, precizam ca este atat in interesul investitorului, cat si in cel al antreprenorului ca documentele societare agreate cu privire la parteneriatul de tip "business angel" sa stabileasca modalitati clare de luare a deciziilor, care sa nu duca la blocarea efectiva a afacerii (ex. societati detinute 50% de catre antreprenor si 50% de catre investitor si in cadrul carora deciziile se iau cu unanimitate de voturi).