13 martie 2015
Articole: Toate  | Parteneri / Tuca, Zbarcea&Asociatii
(I) Cum sa organizezi eficient activitatea societatii pentru a fi atractiva pentru investitori
De cele mai multe ori, a fi un antreprenor de succes inseamna mai mult decat a obtine profit, a cunoaste business-ul sau nevoile pietei.
Un aspect deseori neglijat este cel al organizarii interne a societatii de proiect, lucru care poate avea consecinte dintre cele mai vatamatoare pentru antreprenor, pentru business angel si pentru afacere in general. Astfel, uneori se ajunge in situatia in care se blocheaza intregul flux operational: fie pentru ca se intrerup negocierile dintre antreprenor si investitor, fie pentru ca, desi finalizate, investitorul ajunge sa se razgandeasca, caz in care urmarile si prejudiciile sunt nu numai greu de estimat, dar de multe ori imposibil de recuperat.
Un investitor hotarat initial sa finanteze o societate de proiect ajunge sa se razgandeasca din mai multe motive, cele mai importante fiind legate de obicei de aspecte juridice privind organizarea si conducerea societatii detinute de antreprenor. De exemplu, investitorii gasesc adesea neatractive pentru finantare societatile asupra carora este exercitat un control (chiar si indirect) de catre o alta persoana decat antreprenorul.
Prin urmare, este foarte important pentru un antreprenor care cauta finantare de tip business angel, sa se asigure ca, din punct de vedere al organizarii juridice, societatea sa este atractiva.
Un business angel poate considera neatractiva o societate in care exista si alti asociati decat antreprenorul.
Situatia tipica pentru antreprenorul care isi incredinteaza si este dispus sa isi partajeze ideea cu un business angel este cea in care antreprenorul detine deja o societate, in care este asociat si cu alti parteneri, dar care nu au neaparat legatura cu noul proiect.
Astfel, antreprenorul detine un produs care prezinta interes pentru investitor, produs care face parte din fondul de comert al unei societati in care acesta nu este singurul actionar. Motivele pentru care antreprenorul s-a asociat in trecut cu alti parteneri de business pot fi dintre cele mai diverse, de la nesiguranta specifica unui inceput de proiect sau incertitudinea succesului, la dorinta de a imparti riscurile si de a beneficia de convingerea de a avea un sprijin din partea unui partener de incredere (chiar daca, de multe ori, acesta nu detine cunostintele necesare si nici un grad de implicare optim pentru derularea proiectului).
Desigur ca un business angel diligent va prezenta o doza mai mare sau mai mica de scepticism, daca nu va renunta chiar la ideea de a fi asociat cu alti parteneri de business care nu au nicio legatura cu proiectul avut in vedere pentru finantare.
Intr-o astfel de situatie, antreprenorul, pentru salvgardarea proiectului sau, are de ales, in principiu, dintre urmatoarele variante:
1. Sa incerce sa rascumpere partile sociale ale celuilalt partener de afaceri care nu are legatura cu proiectul finantat de investitor;
2. Sa-i cointereseze pe celalalt asociat si pe investitor sa fie parteneri de afaceri, devenind, astfel, asociati ai aceleiasi societati de proiect. In acest caz, va fi obligatoriu sa se stabileasca o intelegere intre asociati materializata in asa-numitul shareholders agreement. Acest instrument juridic va consfinti cu putere de lege intre asociati relatia dintre acestia: fie ca va fi vorba despre chestiuni legate de impartirea beneficiilor si a pierderilor, fie ca va fi vorba despre modul efectiv de administrare a societatii sau de adoptare a hotararilor.
Astfel, potrivit art. 1.902 alin. (3) din Codul civil, „[a]sociatii pot participa la castig in proportie diferita de contributia la pierderi, cu conditia ca astfel de diferente sa fie rezonabile potrivit cu imprejurarile si sa fie expres prevazute in contract”. Desigur, din intelegere vor fi excluse clauzele leonine, intrucat, potrivit art. 1.902 alin. (5) din Codul civil, „[o]rice clauza prin care un asociat este exclus de la impartirea beneficiilor sau de la participarea la pierderi este considerata nescrisa”.
O atentie deosebita va trebui acordata clauzelor specifice shareholders agreement-urilor (cum ar fi dreptul de preferinta al asociatilor la vanzarea partilor sociale - lock up, dreptul de prim refuz - right of first refusal, dreptul de tag along, de drag along sau de buy-back etc.).
Acordul dintre asociati va servi, asadar, la reducerea sau chiar inlaturarea disputelor ce s-ar putea ivi intre acestia, in special in ceea ce priveste administrarea societatii. Astfel, asociatii dobandesc drepturi si obligatii, iar remediile de solutionare a unor eventuale conflicte vor fi eficientizate.
Un acord intre asociati va putea fi incheiat fie de toti asociatii societatii, fie doar de o parte a acestora. Mai mult, trebuie mentionat ca inclusiv asociatii care detin participatii in mai multe societati pot incheia un acord referitor la toate societatile.
Acordul poate avea in vedere fie intreaga activitate a societatii de proiect, dar poate privi si doar un singur proiect sau activitatea societatii pana la definitivarea respectivului proiect.
3. Sa incerce sa transfere produsul ce va fi finantat catre o alta societate nou-infiintata (sau chiar preexistenta, dar care, de aceasta data, sa corespunda necesitatilor business angel-ului).
Mai prudent este, insa, sa se puna la punct organizarea interna a societatii inainte de inceperea negocierilor cu un business angel - chiar de la momentul pornirii afacerii de catre antreprenor. Acesta trebuie sa fie informat din punct de vedere juridic, pentru a putea preintampina eventuale situatii vatamatoare pentru el si afacerea lui (inclusiv prin pierderea unor finantari importante din partea unor investitori care, in alte circumstante, ar fi interesati).
Daca nu se reuseste organizarea societatii conform cu interesele investitorului inca de la constituirea acesteia sau inainte de demararea negocierilor cu investitorul, este important ca antreprenorul sa-l instiinteze in timp util pe acesta despre structura capitalului social si celelalte aspecte care ar putea sa-i pericliteze interesele si sa impiedice proiectul.
Desfasurarea activitatii prin intermediul a doua sau mai multe societati de proiect poate constitui, de asemenea, un obstacol in cooptarea unui business angel.
Este cunoscut faptul ca un business poate fi divizat in functie de interesele asociatilor, astfel incat activitatea sa se desfasoare prin intermediul mai multor societati. Astfel, de pilda, nu este exclus ca operatiunile de productie sa se desfasoare printr-o societate, iar operatiunile de vanzare prin alta societate.
Intr-o astfel de situatie, un business angel diligent va urmari intotdeauna sa detina participatii in ambele societati, la activitatea carora sa poata participa si sa poata avea un rol activ in adoptarea deciziilor importante.
Prin urmare, este esential ca antreprenorul sa informeze investitorul in timp util cu privire la divizarea activitatii pe care acesta doreste sa o finanteze. Desigur ca va putea opta pentru dobandirea de parti sociale doar in una din societati, dar nu este exclus nici ca investitorul sa doreasca sa fie asociat in ambele societati. Si in aceasta din urma situatie, este recomandat sa se incheie un acord al asociatilor (shareholders agreement) prin care sa se reglementeze relatia dintre asociati prin raportare la toate societatile in care acestia detin participatii in comun.