Articole
Articole:   Toate

Investitii de pana la 500.000 de euro in start-up-urile finaliste din programul Start&Grow 2014

Start&Grow 2014, programul lansat de startups.ro pentru a sustine dezvoltarea unor afaceri promitatoare, ajutandu-i pe antreprenori sa intre in legatura cu investitori si sa obtina finantare de pana la 500.000 de euro, si-a desemnat finalistii.
Investitii de pana la 500.000 de euro in start-up-urile finaliste din programul Start&Grow 2014

Antreprenorii care au intrat in negocieri directe cu investitorii pentru obtinerea finantarii au fost stabiliti in urma unui riguros proces de analiza si selectie prin care au trecut toate cele aproape 400 de inscrieri in editia de anul acesta a Start&Grow.

Alin Giurea (foto), principalul investitor din Start&Grow 2014, a finantat deja doua start-up-uri inscrise in program si este in discutii avansate cu alte trei echipe de antreprenori.

Sumele investite in cele doua afaceri se incadreaza in plafonul de pana la 500.000 de euro iar Alin Giurea detine sub 50% din firmele pe care le-a finantat.

Una din companiile in care Alin Giurea a devenit actionar este Benefit, un business ce functioneaza ca un magazin online, prin care angajatii au acces la o gama variata de beneficii flexibile, in limita bugetului setat de angajator.

Compania lansata de Adrian Sarbu, Adriana Dumitru si Stelian Bogza faciliteaza folosirea eficienta a bugetului, asigurandu-se ca fiecare cheltuiala a companiei este relevanta pentru angajat. Angajatul poate alege, dupa plac, dintr-o varietate de categorii, de la beneficiile "clasice" cum ar fi training-uri, bonuri de masa, contributii la planurile de pensii private sau asigurari de viata, pana la contributii la activitati sportive, cultura, sanatate, calatorii sau educatie.

Antreprenorii fondatori ai Benefit au inceput sa lucreze la acest proiect in ianuarie 2013 iar la inceputul acestui an platforma Benefitonline.ro a devenit functionala pentru clienti.

"Este o investitie cu mare potential de dezvoltare. Orice CEO si/sau Board executiv al unei firme care intr-adevar considera salariatii <bunul cel mai de pret> de care dispune, si face acest lucru nu numai declarativ, acorda atentie ofertei Benefit si astfel  descopera realele avantaje ce pot fi obtinute prin colaborarea cu aceasta echipa de tineri antreprenori. Este un concept care are deja succes in afara tarii, in marile economii, si care acum este aplicat si dezvoltat si in Romania", declara Alin Giurea.

Finantarea obtinuta va fi utilizata pentru accelerarea ritmului de crestere al afacerii.

Cea de-a doua companie in care Alin Giurea a devenit actionar este Fashion Tribes, care opereaza platforma Fashiontribes.ro, o comunitate de "triburi" stilistice, reunite intr-un magazin online de imbracaminte, accesorii, produse cosmetice si parfumuri, destinat femeilor, barbatilor si copiilor.

Adina Mocanasu a inceput sa lucreze la acest proiect in 2013 iar magazinul a fost lansat oficial in ianuarie 2014.

"Investitia in comertul online a fost una dintre intentiile si dorintele mele, avand in vedere ritmul interesant de crestere al acestui gen de afaceri din ultimii ani. Diferenta intre succesul si insuccesul unei astfel de afaceri o face cu siguranta echipa aflata la conducere, cea care creeaza strategia, diferentierea, diversificarea si, desigur, confera incredere investitorilor sa li se alature si sa asigure cash-ul necesar cresterii. Intrarea ca partener in Fashion Tribes a fost, de asemenea, decisa de ideea care o diferentiaza si totodata ii ofera acel <ceva> in plus fata de competitie, iar Adina Mocanasu, cea care a pornit afacerea, mi-a inspirat increderea care m-a facut sa investesc. Nu in ultimul rand, decizia mi-a fost destul de mult influentata de fiica mea Ioana, care are o afinitate fata de acest gen de afaceri si care a simtit potentialul de dezvoltare in perioada urmatoare, alegand chiar sa ofere propria expertiza si propriile idei echipei fondatoarei", declara Alin Giurea.

In perioada urmatoare, site-ul va fi relansat, reflectand conceptul de triburi stilistice. Finantarea obtinuta va fi utilizata pentru dezvoltarea platformei, extinderea numarului de furnizori si promovarea magazinului online.

Dupa stabilirea cadrului general al parteneriatului, Alin Giurea si echipele de antreprenori au primit sprijinul unei echipe de avocati ai Tuca Zbarcea & Asociatii, pentru definitivarea tranzactiilor. Societatea de avocatura s-a alaturat programului Start&Grow  oferind servicii de asistenta juridica pentru realizarea tranzactiilor prin care start-up-urile finaliste primesc finantarea din partea investitorilor.

"Ne bucuram de oportunitatea de a fi colaborat in calitate de consultanti in cadrul proiectului <Start & Grow 2014>, atat cu investitorii, cat si cu antreprenorii finalisti. Consideram ca succesul deplin al unor astfel de tranzactii ce implica finantarea unor start-up-uri prin investitii tip <business angel> rezulta din modul in care cunostintele si ideile de business ale investitorului si ale antreprenorilor se completeaza cu experienta avocatiala in redactarea documentelor propriu-zise ale tranzactiei si a documentelor adiacente acestora. Prin implicarea in acest proiect, Tuca Zbarcea & Asociatii a urmarit sa sprijine dezvoltarea unor business-uri <de viitor> si sa raspunda in cel mai bun mod cerintelor tuturor partilor implicate, dand astfel valoare juridica ideilor de afaceri care s-au bucurat de aprecierea investitorilor in cadrul proiectului <Start&Grow 2014>", a declarat Oana Mina, Avocat senior al Tuca Zbarcea  &  Asociatii si team leader-ul echipei de avocati implicata in proiectul Start&Grow.

Pe langa investitiile deja realizate, Alin Giurea se mai afla in discutii avansate pentru a finanta alte trei afaceri: o companie din domeniul IT, care a lansat o aplicatie de mobile ce targeteaza atat segmentul B2B, cat si B2C; un producator de cosmetice naturale cu o abordare diferita fata de alte start-up-uri romanesti pe acest segment; un producator din domeniul fashion.

De asemenea, Alin Giurea isi mentine interesul si pentru alte patru propuneri de afaceri, aflate in acest moment in stadiul de idee, discutiile cu initiatorii acestora urmand sa se prelungeasca pentru primul trimestru din anul viitor, in contextul in care mai sunt necesare analize suplimentare de business sau parcurgerea anumitor etape din dezvoltarea afacerilor.

In perioada urmatoare, antreprenorii, investitorii si consultantii Start&Grow 2014 vor impartasi  din experienta lor in legatura cu  dezvoltarea si finantarea unei afaceri prin investitii tip business angel.

Start&Grow 2014 este un proiect startups.ro realizat cu sprijinul Hotel Intercontinental Bucuresti, TreeWorks, Elevate si Finantare.ro.