Evenimente

Cloud computing si social media la BizSpark Camp

Antreprenorii si dezvoltatorii din domeniul tehnologiei au impartasit din experienta dezvoltarii in cloud pentru aplicatiile la care lucreaza. Discutiile au abordat atat aspecte tehnice, cat si elemente legate de promovare si gasire a clientilor.
Cloud computing si social media la BizSpark Camp

Spre deosebire de celelalte intalniri Start&Grow, aceasta a fost o editie speciala, organizata impreuna cu Microsoft Romania si destinata in special start-up-urilor din tehnologie inscrise in BizSpark (program lansat de Microsoft la nivel international acum doi ani, prin care start-up-urile primesc acces gratuit la software, suport si vizibilitate).

Pe langa reprezentantii start-up-urilor din BizSpark, au participat la intalnire si o parte din antreprenorii din tehnologie inscrisi in Start&Grow, program lansat de startups.ro impreuna cu Microsoft Romania.

Prima parte a intalnirii a fost deschisa de Todi Pruteanu (vezi foto), Platform Strategy Manger la Microsoft Romania, si Zoli Herczeg, Evangelist la Microsoft Romania.

Zoli Herczeg a subliniat faptul ca BizSpark nu este un program destinat doar celor care dezvolta deja proiecte pe tehnologia Microsoft, ci se adreseaza si celor care intentioneaza sa faca asta. Referindu-se la Windows Azure, el a spus ca provocarea pe care o lanseaza pentru dezvoltatori si programatori este de a crea si a gandi aplicatii si solutii software inca de la inceput pentru cloud, inainte de a le prezenta clientilor.
 
Windows Azure este o abstractizare a platformei de dezvoltare. Nu mai interactionati direct cu sistemul de operare si va concentrati pe ceea ce aveti de facut voi ca developeri”, a spus Todi Pruteanu.

Principalele avantaje pe care le-au mentionat dezvoltatorii prezenti la BizSpark Camp in legatura cu dezvoltarea in cloud se refera la timpul mai mic pentru go-to-market (dezvoltare, deployment) si costurile mai reduse fata de alte solutii traditionale (n. red. - costurile de mentenanta a echipamentului, administrare de soft-uri etc.)


De la web development la Windows Azure
Prima prezentare din cadrul intalnirii a fost facuta de Catalin Criveteanu, partener la Equilobe, care a vorbit despre trecerea de la web development la Windows Azure Platform, exemplificand cu modalitatea de realizare a Asimnia, produsul software la care lucreaza echipa Equilobe.

Asimnia este o aplicatie integrata in Outlook care ajuta la modelarea proceselor repetitive dintr-o afacere, indiferent de nivelul lor. De exemplu, cand se incepe o activitate, precum organizarea unui eveniment, project managerul ordoneaza etapele ce trebuie urmate pentru realizarea evenimentului si desemneaza cine se ocupa de fiecare pas. Cand activitatile dintr-o etapa sunt realizate, aplicatia trece la etapa urmatoare si le semnaleaza celor din sistem ca trebuie sa se ocupe de o anumita activitate. Pe viitor, Asimnia va putea fi integrata si cu alti clienti de e-mail, in afara de Outlook.

Catalin Criveteanu spune ca aplicatia ii permite managerului sa urmareasca performanta si randamentul angajatilor, comparand timpul mediu de care este nevoie pentru executarea unei activitati cu ceea ce fac cei insarcinati cu acestea.

Obiectivul este de a face produsele atat de simple, incat companiile sa-si faca singure procesele de business", a mai spus Catalin Criveteanu.

Realizarea Asimnia a inceput in primele luni ale acestui an. La inceput s-a lucrat in sistem clasic iar apoi s-a trecut in cloud. Echipa Equilobe a fost atrasa de cloud computing datorita rapiditatii executiei.

Catalin Criveteanu a spus ca Windows Azure este o platforma pentru care dezvolti rapid, pentru ca nu exista diferente foarte mari cu care trebuie sa te obisnuiesti. Principalul motiv pentru care echipa Equilobe a decis sa treaca Asimnia pe Azure este modelul bazat pe consum - ei platesc doar numarul de instante de calcul pe care-l folosesc.

Din punct de vedere al dezvoltarii, Windows Azure a reprezentant varianta cea mai buna, datorita timpului scurt pentru a lansa produsul”, a adaugat Catalin Criveteanu.

Hotel Peeps - cloud computing pentru reducerea costurilor de dezvoltare
Discutiile din prima parte a BizSpark Camp au continuat cu Lucian Daia, PHP developer la Zitec. El a explicat cum au folosit norul pentru a reduce costurile de dezvoltare ale Hotel Peeps, o aplicatie Facebook ce permite utilizatorilor sa impartaseasca experiente de calatorie cu prietenii lor.

HotelPeeps a fost lansata in luna martie, anul acesta, si este prima aplicatie pe Facebook a Zitec. (Citeste aici mai multe despre aceasta lansare.)

Aplicatia ii ajuta pe utilizatori sa impartaseasca experiente despre calatorii si vacante, sa isi planifice vacanta si sa afle preturile (inclusiv tendinte legate de pret in 25 de orase populare), compatibilitatile cu alti utilizatori (in functie de destinatiile in care calatoresc) si sa faca rezervari.

Hotel Peeps cuprinde informatii despre 120.000 de hoteluri din lume, ceea ce le-a permis dezvoltatorilor sa lanseze tendintele legate de preturile din 25 de orase. Pe viitor, se intentioneaza extinderea acestor informatii pana la 50 de orase, precum si lansarea unor alerte de preturi.

Am plecat de la ideea ca decat sa vezi review-uri anonime este mult mai important sa vezi review-uri din partea prietenilor tai. Am ales Facebook pentru ca ne ajuta intr-un scop important al aplicatiei: sa obtinem informatii despre utilizatori. Simplul fapt de a folosi Facebook iti aduce o posibilitate de conversie in aplicatie mult mai mare, pentru ca utilizatorii au deja toate datele completate, trebuie doar sa foloseasca un sistem prin care sa-ti acorde tie, ca dezvoltator, permisiunea", a spus Lucian Daia, PHP Developer la Zitec.

Pana acum, Zitec a investit aproximativ 40.000 de euro in aceasta aplicatie. Hotel Peeps are in jur de 11.000 de utilizatori, cei mai multi din Romania, insa dezvoltatorii vor sa se extinda mai mult in strainatate, aplicatia fiind una destinata pietei internationale.

Au inceput cu Marea Britanie, unde obiceiul consumatorilor de a-si face rezervarile prin internet este mult mai frecvent decat in tara noastra. Partenerii din prezent sunt WHS si Paravion.ro. Alte parteneriate au fost cu Air France, fiind in discutii si cu alti parteneri internationali.

In Marea Britanie, desi avem mai putini utilizatori, acestia fac mult mai multe cautari decat cei din Romania. In Romania, piata inca nu este obisnuita cu asa ceva", mai spune Alexandru Lapusan, CEO si Founding Partener al Zitec.

Pentru extinderea in afara tarii, una din problemele pe care Zitec trebuie sa le rezolve este legata de expunere si promovare.

VIDEO