Articole
Articole:   Toate  |  Parteneri / Mihai Stanescu

Focus pe cercetare, invatare si actiune

Noii antreprenori au nevoie sa caute si sa gaseasca informatia relevanta pentru ei, sa o invete, sa o foloseasca, sa o puna in sisteme. Cred ca asta ar fi cel mai important lucru in primii doi - trei ani de antreprenoriat. Si este necesar sa invete din experienta, din contactul cu piata.
Focus pe cercetare, invatare si actiune
Cei care nu au experienta de business si vor sa lanseze o afacere vor fi obligati sa se concentreze pe cercetare si invatare si sa fie deschisi la ceea ce este in jur. Toata perioada de pre-launch ar trebui sa fie concentrata pe cercetare, invatare si actiune. Si pe contactul cu piata.

Multi, prea multi antreprenori, incep o afacere bazandu-se ori pe fler ori pe pe replicarea unui lucru pe care l-au vazut la altii si cred ca ar trebui sa mearga si in cazul lor. Consider ca ai nevoie de o baza de pornire mult mai solida decat flerul.

Atitudinea specifica antreprenorilor, aceea in care vor sa faca un anumit lucru, indiferent ce spune lumea, trebuie dozata cu un pic de realism. Sigur ca poti sa ajungi sa vinzi nave spatiale, insa hai sa o luam pe componete, s-ar putea sa fie nevoie sa incepi de la anvelope sau de la suruburile de titaniu. Antreprenorii de succes au nevoie sa mentina legatura cu realitatea, cu ceea ce spune clientul de fapt. Si clientul inseamna omul care iti da bani, omul care ti-a platit facturile, nu omul care s-ar putea sa iti dea bani sau cel care iti promite multe lucruri si cu care nu reusesti sa semnezi nici macar un contract.

De ce cercetarea este importanta? Pentru ca sunt absolut convins ca ei nu vor inventa ceva absolut nou. Cineva pe lumea asta a mai facut ceea ce fac ei. Implicit, cea mai bune cale de actiune este sa intre in legatura cu acel om, sa il intrebe cum a procedat, sa ii ceara o documentatie. Mai mult decat atat, e necesar sa citeasca literatura de specialitate din industria in care vor sa se lanseze sau sa participe la evenimente axate pe domeniu si sa discute cu oamenii cu experienta din acel domeniu specific. Una din problemele pe care le vad eu este individualismul feroce pe care il manifesta antreprenorii romani: “eu stiu cel mai bine, am toate solutiile etc.”.

Rolul antreprenorului intr-un start-up
Intr-un start-up, antreprenorul are mai multe roluri, insa cred ca cel mai important este sa tina directia. Adica, odata stabilit un plan de actiune, sa fie foarte atent sa pastreze directia si sa se adapteze numai cat cere piata. Am vazut o multime de oameni care au inceput o afacere care s-a transformat in altceva, apoi a devenit altceva si in final a murit, in termen de cateva saptamani sau luni.

In afara de pastrarea directiei, antreprenorul trebuie sa isi dozeze efortul - sa faca lucrurile intr-un ritm in care sa controleze atat cresterea, cat si sa pastreze o privire lucida, strategica, asupra afacerii. In conditiile in care pe piata se misca foarte multe oportunitati, cred ca avantajul foarte mare al unui antreprenor este acel radar interior care ii spune daca a dat peste o oportunitate sau nu.

In esenta, business-ul este ceva repetitiv care aduce din ce in ce mai mult profit. Si cred ca antreprenorul roman ar trebui sa stie asta foarte bine si sa arate prin actiunile sale ca stie sa faca business.

Crearea si gestionarea de sisteme
Gandindu-se la viitorul start-up-ului lor, antreprenorii au nevoie sa creeze sisteme care sa functioneze. Nu le poti face singur pe toate! Iar de un sistem ai nevoie si cand ai o echipa, dar si pana in acel moment.

Romania este o tara foarte relationala: romanii se bazeaza de obicei pe relatii in ceea ce fac, iar acest lucru scade foarte mult concentrarea pe rezultat. Fie fac singuri anumite lucruri, fie stiu pe cineva de foarte buna valoare care i-ar putea ajuta, dar nu se gandesc la conditiile in care fac acele lucruri, ce se intampla daca persoana respectiva nu ajuta.

De aceea, sugestia ar fi sa inceapa sa isi construiasca un sistem pornind de la ei, adica distributia timpului pe parcursul zilei - un fel de mini time management (de exemplu, dimineata sa se ocupe doar de ceea ce tine de viitoarea afacere iar seara sa aiba doua intalniri cu oameni care i-ar putea ajuta). Sau sa creeze sisteme care gestioneaza relatii - de exemplu, daca stiu niste persoane foarte bune intr-un anumit domeniu, sa incerce sa se apropie de acestea cu o propunere de business foarte clara.

Cei care au experienta ca angajati sau au experienta in zona de managament inainte sa inceapa o afacere sunt obisnuiti sa gestioneze sisteme (sisteme IT care gestioneaza date, un sistem de sedinte, care este repetitiv si aduce valoare etc.), sunt obisnuiti cu disciplina.

Cei fara experienta invata de nevoie sa creeze sisteme, insa majoritatea nu fac asta niciodata. Si atunci compenseaza cu efortul propriu pana cand ajung destul de sus in business sau, in capatul opus, deleaga tot, fara nici un control. Isi gasesc “parteneri” si tind sa creada ca acestia acopera o nevoie, insa nevoia este de a se replica pe sine. De exemplu, “vreau sa gasesc un vanzator care sa vanda ca mine”. Nu o sa il gaseasca niciodata. Ideea este sa faca un sistem de vanzari pe care sa il gestioneze foarte bine si care sa aduca mai multe rezultate decat vanzarea “foc cu foc” pe care o fac ei ca antreprenori.