(1) Inceputurile


Mi se intampla, de multe ori, sa ma gandesc cu nostalgie la momentele de acum cativa ani, cand eram la inceputul aventurii mele ca si antreprenor. Problema mea e ca, de cele mai multe ori, imi vin in minte momente diferite pe care le pot considera 'punctul 0' pentru aventura mea. Si acum am exact aceeasi problema, deci, cred ca va trebui sa va fac o poveste cu mai multe variante de inceput.

 

Despre subsemnatul
Nu am fost nici in gimnaziu si nici in liceu un elev model, dupa standardele de atunci (sau de acum). Am insistat in ideea mea ca invat doar ce-mi place, iar restul le voi lua asa cum sunt. Nu m-au interesat notele, motiv pentru care nu am iesit in evidenta decat cu pasiunea mea pentru informatica (rezolvam probleme de informatica dupa probleme, eram pasionat de grafuri si recursivitate, de algoritmi si de optimizari, lucruri care imi folosesc si azi).

Imi aduc aminte ca, in acele vremuri, aveam vise de angajare la marile companii despre care tocmai incepeam sa aud (Microsoft, Yahoo, etc.), iar pasul logic urmator era Bucurestiul si "Automatica". Pas care a venit in 2000, la un an dupa ce am terminat liceul.


Punctul -1
In pauza mai mult sau mai putin auto-impusa 1999-2000 m-am angajat ca si "ajutor analist programator" intr-un liceu ploiestean (Grupul Scolar Toma Socolescu) unde, dupa cum spune titulatura, eram baiatul cu calculatorul, bun la toate (de la documente de scris pana la softuri de salarii pe programat, softuri pe care nu le-a folosit nimeni, evident (poate mai bine, la ce reguli de salarizare au bugetarii, cine stie ce bug-uri lasasem pe acolo...) si prost platit.

Acolo am aflat ce inseamna sa castigi bani prin munca, sa ai satisfactia unui lucru pe care-l duci de la A la Z, dar sa porti si raspunderea rezultatelor tale. A fost un an care m-a maturizat cat cinci, si e o experienta pe care v-o recomand oricand, va va pregati pentru facultate de 100 de ori mai bine decat orice liceu sau orice meditator.


Primul punct 0
Asadar, a venit toamna lui 2000, am venit plin de entuziasm in Bucuresti, intr-un camin din Regie si, incet-incet am intrat in ritmul facultatii. Mi-a luat cam un semestru sa inteleg ca nu voi avea parte de ceea ce speram sa fie pentru mine studentia, si m-am decis ca e timpul sa  invat mai multe pe cont propriu, iar pentru ca ma pasiona zona web din ce in ce mai mult, am inceput sa invat PHP, care, in cateva luni de la un simplu "Hello world", mi-a devenit ocupatia de baza.

Ocupatie care in 2001 mi-a adus si primul job din Bucuresti, ca programator web. Sa-i spunem un prim punct 0? Poate ca da...


Al doilea punct 0
Doi ani de outsourcing mi-a luat sa-mi dau seama ca pot face mai mult decat programare. Anii 2001, 2002 au fost raiul outsourcing-ului in Romania. Cei care s-au trezit la timp, au facut bani frumosi atunci, pentru ca puteai infiinta relativ usor o firma, iar programatori cu adevarat ieftini si buni erau la discretie, Romania avand avantaje evidente in competitia cu India sau Rusia pe piata mondiala.

Avand 2-3 exemple in fata, imi incoltea in minte ideea de a incepe un mic business pe cont propriu, si anume sa nu mai muncesc pentru cei ce gaseau proiecte din afara, ci sa-mi gasesc propriile proiecte, si sa devin un freelancer complet. Dar, cumva, ne-am gasit 4 cu aceeasi idee. Eu, Iulia (fosta Cireseanu actuala Scarlatescu), Alex Baciu si ultimul dar nu in ultimul rand Tudor Panturu.

Momentul care a inclinat balanta definitiv a fost o conferinta organizata de AIESEC prin care o serie de oameni de afaceri de la firme destul de importante ne convingeau cat de bine ne va fi noua, daca avem curaj sa ne deschidem o afacere.

De la acea conferinta pana la data de 14 Noiembrie 2003 au fost doar 2 luni. De atunci, am trecut de la stadiul de angajati la cel de patroni, o afacere mica, fara cine stie ce perspective, dar cu 4 colegi plini de entuziasm si cu speranta ca ceea ce au reusit altii vom reusi si noi.

Restul, e istorie, despre care veti afla mai multe in episoadele viitoare....
 

Mircea Scarlatescu este cofondator al agentiei web FitYourBusiness , Imobiliare-Rezidentiale.ro, portal de prezentare a ofertei de ansambluri rezidentiale din zona Bucuresti si imprejurimi, FloriLaBucuresti.ro, magazin online de buchete si aranjamente florale si Termopane.com, portalul firmelor din domeniul productiei, comercializarii si montarii de tamplarie cu geam termopan.

 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.

 

Citeste aici articolele anterioare din "Jurnal de start-up".


Nu exista comentarii