12 mituri despre antreprenori


Antreprenorii au mult timp liber, multi bani, neaparat studii de business si se ocupa de toate lucrurile din compania lor. Sa fie oare asa in realitate? startups.ro a identificat 12 mituri despre antreprenori si, impreuna cu doi consultanti in resurse umane, antreprenori la randul lor, a verificat cat adevar se afla in spatele afirmatiilor legate de oamenii de afaceri.

 

Un antreprenor are mult timp liber
Sigur ca da. Si cat se odihneste, mai scrie doua oferte, calculeaza situatia financiara si viseaza la continutul urmatoarei prezentari”, spune pentru startups.ro Dorina Paun, managing partner al companiei de consultanta DC Skope.

Insa, pentru ca timpul liber este o optiune personala, ea considera ca este dificil de spus cat de adevarat sau fals este acest mit.

Un antreprenor are timpul liber pe care si-l face. Mi-e mai usor sa spun ca in perioada de inceput alergatura e multa, grijile sunt mari, iar timpul liber e putin. Succesul este legat de efort”, adauga Dorina Paun.

La randul sau, George Butunoiu, specialist in resurse umane in cadrul companiei cu acelasi nume (George Butunoiu Ltd.), este de parere ca un antreprenor ajunge sa aiba mai mult timp liber abia dupa ce se imbogateste si nu mai ocupa pozitii executive in companie, pentru ca, pana atunci, lucrurile stau exact invers.


Un antreprenor castiga multi bani
Dorina Paun crede ca acest mit este legat de perceptia ca banii sunt marea miza a unui antreprenor cand, in realitate, “miza reala este exprimarea nevoii de dezvoltare”, considera ea. Astfel, afirmatia legata de castigurile financiare ale unui om de afaceri trebuie nuantata, pentru ca, in realitate, exista atat perioade bune si contracte banoase, cat si perioade rele si bani putini.

Daca e antreprenor de pompe funebre si e singurul intr-un oras de un milion de locuitori care a fost distrus ieri de un cutremur, atunci e 100% adevarat. Daca nu, nu putem baga mana-n foc”, glumeste Dorina Paun.

De asemenea, George Butunoiu atrage atentia asupra faptului ca, indiferent daca oamenii de afaceri pot avea castiguri nelimitate, asta nu inseamna ca toti antreprenorii castiga. Iar mitul ar putea fi adevarat doar daca ar fi reformulat, in ideea ca un antreprenor poate sa castige mai multi bani decat un angajat.


Antreprenorii vin din familii bogate
O familie bogata poate sa te ajute cu resurse financiare si cu relatii, care prind foarte bine – te scutesc de grija finantarii debutului si te scapa de dobanzi. Insa, acest lucru nu este suficient. Daca nu ai spirit si motivatie, banii sunt doar o forma de risipa”, explica Dorina Paun.


Antreprenorii sunt lupi singuratici
Managerul DC Skope considera ca acest mit este fals si are la baza vechiul mit al supra-omului, sustinut de clisee mediatice.

Antreprenorii au un vis, o viziune pe care o urmaresc si spre care isi canalizeaza toate resursele. Asta ii face mai concentrati, dar nu-i insingureaza. Dimpotriva, in drumul spre success se insotesc de multi oameni si isi fac prieteni. Antreprenoriatul inseamna dezvoltare: a ta, a conceptului si a celor din jur”, spune Dorina Paun.


Antreprenorii se nasc, nu se formeaza

Desi, teoretic, acest lucru ar putea sa fie adevarat, George Butunoiu atrage atentia asupra faptului ca nimeni nu a demonstrat asta pana acum si nici nu o va putea face. Dorina Paun este de parere ca acest mit poate fi o scuza promovata de cei care se tem sa-si asume riscurile si eforturile care insotesc o schimbare de statut si dezvoltarea unui proiect nou.

Mitul acesta ascunde un adevar pe care l-as exprima asa: sa fii antreprenor fara sa ai spirit intreprinzator, este ca si cum ai incerca sa faci ciorba fara apa. Spiritul acesta tine intr-o oarecare masura de inzestrarea genetica. Dar, mai este nevoie si de alte ingrediente - parinti care incurajeaza curiozitatea, educatori care cultiva gandirea critica, manageri si colegi de la care inveti, parteneri cu care evoluezi. Totul se invata daca ai atitudinea necesara”, spune Dorina Paun.


Antreprenorii trebuie sa aiba studii de business
Studiile pot ajuta din cand in cand, este de parere George Butunoiu, insa, rareori au un rol decisiv in succesul antreprenorului sau al afacerii sale.

"Daca numim <antreprenor> omul care are ideea si curajul de a porni o intreprindere noua, atunci mitul este fals. Pentru lansarea unei afaceri, nu iti trebuie neaparat carte. Este de-ajuns sa intuiesti ocazia, sa ai incredere in tine, energie sa pui proiectul pe picioare si puterea sa-ti asumi esecul posibil. Daca rolul antreprenorului include si administrarea pe termen lung, atunci studiile ajuta mult”, spune Dorina Paun.

Managerul DC Skope consiera ca o sursa a acestui mit ar putea fi confuzia permanenta dintre cei doi termeni - intreprinzator si manager – si rolurile care li se asociaza.


Antreprenorii tineri au cea mai mare rata a succesului
„Este dificil de demonstrat. Probabil ca acest mit are la baza faptul ca cei care au succes sunt mult mai mediatizati”, spune George Butunoiu.

Dorina Paun considera ca tineretea aduce energia si curajul necesare unei investitii, dar nu este suficienta.

Succesul este legat de organizare, experienta si atitudinea fata de succes. Asta inseamna maturitate. In esenta, oricine poate face o afacere de succes daca are ideea si isi asuma eforturile pentru implemenarea ei”, adauga ea.


Un angajat de succes poate fi un antreprenor de succes

"Daca poate, atunci de ce mai pierde vremea ca angajat?”, intreaba Dorina Paun.

Ea este de parere ca un angajat de succes si un antreprenor de succes au un singur lucru in comun: amandoi isi fac bine treaba. Insa, angajatul functioneaza in interiorul unui sistem dat si foloseste resursele acelui sistem, in timp ce antreprenorul creeaza si dezvolta un sistem nou cu resursele proprii.

La limita, mitul poate fi adevarat. Asa cum orice soldat poarta in ranita bastonul de maresal, orice angajat de succes poate deveni un antreprenor de succes, daca are spiritul necesar”, spune Dorina Paun.


Un antreprenor trebuie sa fie sef in compania pe care o detine
George Butunoiu spune ca atunci cand antreprenorul se afla la inceput de drum si lanseaza prima sa companie, este de preferat sa se implice in managementul afacerii. Insa, pe masura ce acesta ajunge sa aiba succes si sa detina mai multe companii, acest lucru nu mai este posibil.


Un antreprenor trebuie sa se ocupe de toate lucrurile din companie

N-ar fi rau ca, din cand in cand (dar nu prea des!) sa le treaca in revista, daca nu pe toate, atunci macar pe o parte dintre ele”, spune George Butunoiu.

Insa, nici nu se pune problema ca antreprenorul sa se ocupe singur de gestionarea afacerii.

Ar fi o scurtatura spre cimitir pentru persoana care isi ia in carca o asemenea povara si o posibila reteta de stagnare si de faliment pentru afacere. Acest mit este o scuza pentru cei obsedati de control si o buna acoperire pentru greselile facute in delegare si management”, explica Dorina Paun.


Un antreprenor trebuie sa aiba experienta in toate elementele legate de afacerea lui

Daca incearca asta, are sanse mari sa ajunga direct la spitalul de psihiatrie”, spune George Butunoiu.

La randul sau, Dorina Paun da exempul dirijorilor care nu trebuie sa stie sa cante la toate instrumentele dintr-o orchestra.

Un antreprenor trebuie sa aiba viziune, sa stie cum functioneaza mecanismul si sa-si aleaga colaboratori buni, cu care sa construiasca o echipa”, explica ea.


Cei mai multi antreprenori de succes au ani de vechime si experienta in industriile in care activeaza

George Butunoiu este de parere ca acest mit se bazeaza pe adevar, pentru ca multi incep o afacere in domeniul pe care il cunosc cel mai bine.

Este partial adevarat. Cu cat vechimea si experienta sunt mai mari, cu atat intelegi mai bine cum functioneaza industria si iei decizii mai bune”, spune Dorina Paun.

Insa, managerul DC Skope este de parere ca poti avea success si daca implementezi o idee geniala intr-un domeniu putin cunoscut sau daca esti investitor si intuiesti potentialul, dar angajezi specialisti in industrie.


Redactor: Andreea Marinas

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
 


Nu exista comentarii