9,46 miliarde de dolari: piata globala a dronelor din sectorul energetic si de utilitati


Utilizarea intr-un mod creativ a vehiculelor aeriene fara pilot transforma modul in care companiile isi construiesc, opereaza si intretin retelele.


Potrivit raportului "Clarity from above: Leveraging drone technologies to secure utilities systems", realizat de echipa globala PwC Drone Powered Solutions, o drona aruncatoare de flacari folosita pentru a curata deseurile de pe liniile electrice este unul dintre exemplele spectaculoase de utilizare intr-un mod inovativ a vehiculelor aeriene fara pilot.

Alte aplicatii variaza de la cercetari/studii geo-spatiale folosite in planificarea investitiilor, prin monitorizarea procesului de constructie si gestionarea resurselor, pana la gestionarea in mod proactiv a riscurilor si amenintarilor, cum ar fi vegetatia excesiva.

Se preconizeaza ca retelele de transmisie a energiei electrice vor fi extinse, ajungand la 6,8 milioane de km de circuite in 2020, in crestere cu 15% fata de nivelul din 2016, pe masura ce productia de energie este influentata de dezvoltarea surselor de energie regenerabila, iar cererea pe pietele emergente precum China si India creste.

Autoritatile de reglementare sunt din ce in ce preocupate de fiabilitate, oferind stimulente pentru reducerea intreruperilor si aplicand penalizari pentru perioadele de nefunctionare. In fiecare an, sectorul pierde 169 miliarde de dolari din cauza defectiunilor la nivelul retelelor energetice si inchiderilor fortate.

"Presiunea de a trece de la combustibili fosili la surse regenerabile, reducand in acelasi timp preturile, obliga companiile din sectorul energetic si de utilitati sa caute noi modalitati de a ramane profitabile. In timp ce companiile isi reinventeaza modelele de afaceri, tehnologiile bazate pe drone ajuta la cresterea fiabilitatii productiei, transmiterii si distributiei de energie", spune David Trow, Partener, Servicii de Audit, Liderul Echipei de Servicii pentru Sectorul Energetic, PwC Romania.

Cel mai recent raport PwC din seria "Clarity from above" surprinde povesti de succes despre moduri creative prin care manageri din industria utilitatilor din intreaga lume apeleaza la drone pentru a rezolva unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confrunta industria, sporind atat fiabilitatea retelelor, cat si siguranta muncitorilor.

De exemplu, in majoritatea tarilor, monitorizarea cresterii vegetatiei si taierea copacilor in apropierea liniilor electrice reprezinta cel mai mare cost de intretinere pentru companiile din domeniul energetic. Cu ajutorul dronelor, procesul de taiere este mai eficient, si in plus acestea pot furniza date care ajuta la anticiparea si evitarea defectiunilor cauzate de caderea copacilor.

"Folosirea tehnologiilor bazate pe drone pentru a strange o varietate de date despre centralele, sub-statiile sau liniile electrice devine un motor de schimbare pentru intreaga industrie a energiei si utilitatilor. Dronele pot colecta date standardizate si tangibile intr-un mod mai eficient decat oamenii aflati pe teren, si in plus, spre deosebire de vehiculele aeriene cu echipaj, pot sa o faca fara riscul de pierderi de vieti omenesti”, spune David Trow.

De asemenea, in serviciile de furnizare de apa, dronele pot fi mai utile decat satelitii in procesul de monitorizare a calitatii apei. Aplicatia PwC Geospatial.App permite integrarea, prezentarea si gestionarea informatiilor colectate de drone echipate cu camere de supraveghere, cu infrarosu si alte tipuri de camere, care sunt foarte utile in domenii precum monitorizarea procesului de dezvoltare a infrastructurii, monitorizarea necesitatii de intretinere si evaluarea pagubelor dupa dezastre naturale sau provocate de om.

Acest raport este al treilea din seria "Clarity from above". Primul, lansat in mai 2016, analiza piata globala a aplicatiilor tehnologiilor bazate pe drone, cu o valoare estimata la peste 127 miliarde de dolari. Cel de-al doilea raport estima o piata in valoare de 45 de miliarde de dolari pentru aplicatiile acestor tehnologii in sectorul infrastructurii de transport.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii