Accesul la finantare ramane cea mai mare problema a start-up-urilor


Potrivit unui studiu realizat de EY si Impact Hub, antreprenorii care au un start-up in Romania muncesc in medie zece ore pe zi la propria afacere iar 38% dintre acestia castiga sub 500 de euro pe luna.

 

In topul obstacolelor identificate de antreprenori, atat maturi, cat si aflati la inceput de drum, intra birocratia, aspectele fiscale, accesul dificil la finantare si lipsa educatiei antreprenoriale, dupa cum reiese din studiul “Barometrul afacerilor de tip start-up din Romania - 2016” la care au participat 301 de antreprenori romani cu afaceri care au o vechime mai mica de trei ani (66% dintre respondenti au intre 25 de ani si 35 de ani, 19% au peste 35 de ani, in timp ce 15% se situeaza ca varsta sub 25 de ani).

Cei mai multi antreprenori aflati la inceput de drum dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce indica faptul ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania. Conform unui studiu Eurofound, angajatii romani au lucrat in anul 2014 cel mai mult dintre angajatii Uniunii Europene, numarul de ore lucrate ajungand la 41 pe saptamana. Desi cei mai multi dedica 10 ore propriei afaceri, 27% dintre antreprenori depasesc limita celor zece ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 18 ore de munca in fiecare zi.

Daca 38% dintre antreprenorii respondenti in cadrul studiului au un venit lunar situat sub 500 de euro, 11% nu depasesc nivelul de 2.000 de euro pe luna. in Romania, venitul mediu net in luna noiembrie 2015 a fost de 432 de euro.

In ceea ce priveste finantarea, 69% dintre respondenti au indicat fondurile proprii, inclusiv imprumuturi de nevoi personale si salariul incasat dintr-un alt loc de munca decat start-up-ul, ca fiind cea mai importanta sursa de finantare. Pe urmatoarele doua locuri se situeaza fondurile europene si finantarile nerambursabile oferite de statul roman, familia si prietenii reprezentand doar a patra cea mai importanta sursa pentru start-up-urile locale.

Din totalul respondentilor, 15% au intentia de a accesa fonduri europene in urmatoarele 12 luni, in timp ce 13% intentioneaza sa acceseze programe guvernamentale pentru start-up-uri. Creditele bancare se claseaza pe locul al saselea in intentia start-up-urilor, iar pe locurile sapte si opt se situeaza fondurile de capital de risc si cele de private equity.

In linie cu antreprenorii respondenti ai Barometrului EY al antreprenoriatului romanesc – editiile 2012-2015, birocratia a fost indicata si de catre antreprenorii de start-up ca fiind cel mai important obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania. Neclaritatile legislative, lipsa de informatii, legislatia stufoasa – sunt doar cateva aspecte pe care antreprenorii de start-up le coreleaza cu fenomenul birocratiei.

26% dintre respondenti isi doresc o relaxare fiscala care sa vizeze numai start-up-urile, in timp ce 20% considera ca o relaxare fiscala generala la nivelul firmelor ar avea cel mai mare impact in sustinerea antreprenorilor. in topul masurilor de urmat de catre autoritati pentru a sustine initiativa antreprenoriala intra si reducerea birocratiei (14%), crearea mai multor programe de finantare pentru start-up-uri din Fonduri Europene sau fonduri nerambursabile din partea statului roman, dar si crearea unor institutii care sa sprijine in mod real start-up-urile prin consultanta, spatii de lucru, incubatoare de afaceri administrate si finantate de stat; un e-ghiseu functional si digitalizarea institutiilor.

In mod specific in domeniul fiscalizarii, scaderea impozitarii muncii - atat pentru angajati, cat si pentru angajatori (78%), simplificarea reglementarilor si taxarii start-up-urilor (78% dintre raspunsuri) si scaderea impozitarii veniturilor start-up-urilor (74%) sunt cele mai importante masuri din perspectiva antreprenorilor pentru a imbunatati mediul de reglementare si fiscal pentru start-up-uri.

Antreprenorii romani care conduc o afacere de tip start-up considera scaderea impozitarii muncii cea mai importanta masura fiscala pentru dezvoltarea acestui tip de afaceri. Astfel, 78% dintre acesti antreprenori ii atribuie un impact major.

In 2016, cei mai multi antreprenori de startup vor aloca resursele cele mai mari pentru promovare (32%) si vanzare si distributie (28%). Definirea produsului sau serviciului este a treia zona de investitii, cel mai probabil datorita faptului ca 50% dintre firmele respondente au sub un an vechime. Operationalul si HR-ul sunt ultimele zone de investitii planificate, la fel ca si definirea si optimizarea modelului de business.

Majoritatea antreprenorilor intelege importanta construirii de relatii pentru succesul initiativei antreprenoriale. Astfel, 64% dintre respondenti participa la cel putin un eveniment de networking in medie intr-o saptamana, fata de 29% dintre respondenti care nu participa la niciun astfel de eveniment. Fie ca vorbim despre construirea de parteneriate de business, de vanzari si marketing sau de identificarea de furnizori de servicii pentru start-up sau de mentori, dezvoltarea de relatii de business este vitala pentru cresterea afacerii.

Antreprenorii de start-up considera intr-o masura covarsitoare (86%) ca scoala romaneasca nu ii pregateste pe tineri pentru a deveni antreprenori. Educatia precara a antreprenorilor este indicata chiar drept al treilea obstacol in dezvoltarea antreprenoriala. Oamenii de afaceri subliniaza lipsa mentorilor si a unei educatii relevante in domeniul financiar, de management, marketing si vanzari.

Frica de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului in Romania, in conditiile in care eliminarea stigmatului esecului este critica pentru dezvoltarea initiativei personale. Cea mai mare pondere a antreprenorilor de start-up considera esecul in afaceri un esec in cariera (26%), in timp ce 22% cred ca acesta va constitui o bariera pentru viitoarele initiative antreprenoriale, iar 20% cred ca indica lipsa abilitatilor necesare. Doar 18% considera esecul un prilej de invatare, iar 5% cred ca acesta nu are un impact asupra viitoarelor start-up-uri.


Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii