Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
Prima transa primita de Europa Star Service a fost avansul. In prezent, compania a construit cladirea pentru fabrica, a achizitionat si a dat in functiune linia de panificatie, fiind in stadiul in care pregateste dosarele pentru a putea primi banii pentru aceste investitii.
Augustin Manescu estimeaza ca dosarul va fi depus peste aproximativ doua saptamani, fiind in intarziere din cauza divergentelor dintre diferitele organismele care se ocupa de finantare. Daca se pastreaza aceasta estimare, banii vor fi primiti cel mai tarziu in februarie anul viitor.
“Banii primiti vor fi folositi pentru a finanta linia de covrigi, inclusiv sistemul de ambalare”, spune omul de afaceri.
Pana acum, in fabrica (constructie si linia de panificatie) s-au investit 2,1 milioane de lei, dintre care 1,3 milioane de lei imprumutul de la banca, 278.000 de lei avansul si restul resurse proprii.
Noua fabrica
Toata productia a fost mutata in noua fabrica inaugurata luna trecuta. Cu o suprafata de 550 mp, aceasta gazduieste un cuptor cu sistem de incarcare pe vatra cu o capacitate de intre 300 si 350 de paini cu o greutate de 300 g pe sarja, la un interval de 20 de minute.
In prezent, fabrica realizeaza in medie cate 4.000 - 5.000 de paini de 300 g pe zi. Fabrica are insa o capacitate totala de aproximativ 20.000 de paini de 300 g pe zi, o productie de 15.000 de bucati fiind insa ideala.
“In panificatie, daca lucrezi sub 30% din capacitatea de productie esti pe pierdere, iar profitul incepe sa apara daca lucrezi la peste 50% din capacitate”, explica Augustin Manescu.
El mentioneaza ca in panificatie, o firma intra pe profit daca venitul adus din vanzarea unui kilogram de produs finit este de trei ori mai mare decat pretul de achizitie al fainii. Pe segmentul cofetariilor, venitul adus trebuie sa fie de cinci ori mai mare decat pretul de achizitie al fainii, pentru a se realiza profit, iar in patiserie, venitul trebuie sa fie de zece ori mai mare decat pretul de achizitie al fainii.
Cu ocazia lansarii productiei in noua fabrica, s-a investit si in crearea unui brand, Bunatarie. Investitia in realizarea acestuia nu este inclusa in investitia totala mentionata.
Asociatia Agronomica
In prezent, Augustin Manescu detine 50% din asociatia Agronomica, dupa ce, acum cinci ani, cel de-al treilea asociat s-a retras. Pe langa Augustin Manescu, in prezent mai este asociat in aceasta afacere si Gheorghe Rusu. Firma are opt angajati.
La inceput firma administra 300 de hectare iar in prezent s-a ajuns la o suprafata de 780 de hectare. Terenurile sunt cultivate cu grau, rapita, orz si floarea soarelui, productia fiind vanduta angrosistilor de cereale.
Anul trecut, Augustin Manescu a inceput demersurile de a obtine fonduri europene si pentru aceasta afacere. Solicitarea a fost depusa in cadrul masurii 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”, prin FEADR.
Desi era eligibila, compania nu a primit finantarea in 2008, pentru ca nu mai erau fonduri. Insa, in decembrie anul trecut, a fost depus din nou dosarul de finantare iar in iunie, anul acesta, a fost semnat contractul pentru obtinerea banilor.
Valoarea proiectului Agronomica este 430.000 de euro, destinati utilajelor agricole.
“Valoarea finantarii nerambursabile este de 55% din valoarea eligibila (n. red. - 236.500 de euro), dar, real, suma finantata de ei este de 50% (n.red. - 214.500 euro)”, mai spune Augustin Manescu.
Suma va fi primita la un curs de 3,9 lei pentru un euro, dar compania a facut achizitiile la un curs de 4,3 lei pentru un euro.
“Initial, voiam o singura transa, dar pentru ca obtinerea finantarii s-a prelungit, am impartit finantarea in doua transe”, explica Augustin Manescu.
Prima transa va fi de 185.000 de euro si a doua de 30.000 de euro.
“Dupa ce o primesc pe prima voi incepe achizitiile pentru cea de-a doua etapa. La Agronomica, pana la 15 decembrie sper sa depun dosarul pentru a putea lua banii pentru prima etapa, iar in februarie sa se intoarca bani”, adauga Augustin Manescu.
O parte din investitia in proiect este completata cu un credit bancar, imprumutul fiind accesat de la CEC.
Problemele
Augustin Manescu spune ca problemele accesarii fondurilor europene sunt birocratia si lipsa de organizare intre organismele responsabile - cea de contractare, cea de achizitii si cea de plata.
In cazul ambelor finantari europene obtinute, 20% din fiecare suma nerambursabila reprezinta ajutor de stat.
“Da, as mai lua finantare nerambursabila pentru constructii simple sau constructii standardizate, dar pentru ceva neverificat nu recomand nimanui”, adauga Augustin Manescu.
Pe langa banii pe care trebuie sa ii mai primeasca din fondurile europene, firmele in care este implicat Augustin Manescu asteapta si alte plati de la stat.
“Acum sunt la mana statului. Suntem legati de data la care vin banii de la fondurile europene si trebuie sa primesc si bani de la APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura). Cei de la APIA le dau banii mai intai pogonarilor (n.red. - persoanele fizice). Daca se adanceste criza, intru in colaps”, mai spune Augustin Manescu.
Europa Star Service trebuie sa primeasca de la stat peste un milion de lei, iar Agronomica 1,5 milioane de lei. Aceste sume reprezinta subventii, TVA etc.
Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1
DE RETINUT:
Europa Star Service si Agronomica sunt firmele in care este actionar Augustin Manescu, ambele incepand activitatea acum 15 ani
Suma totala pe care trebuie sa o primeasca din fonduri europene este de 565.000 de euro.
Intarzierea acordarii sumelor a scazut cu 5% - 10% valoarea sumelor nerambursabile in valoarea toatala a investitiilor.
Valoarea totala a investitiei in fabrica este de 778.000 de euro din care, din care in jur de 40% reprezinta fonduri nerambursabile.
Perioada de la incepere a demersurilor pana la primirea banilor poate ajunge, in cazul fabricii, pana la doi ani si jumatate.
Cel mai simplu sunt de finantat prin fonduri nerambursabile achizitiile de constructii simple si utilaje.
Neplata sumelor pe care statul trebuie sa le dea celor de la Europa Star Service si Agronomica poate aduce companiile intr-o situatie dificila.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.
Publicat pe 02 Decembrie 2009 la ora 01.34