Ascensiunea robotilor - o veste buna sau rea pentru afaceri si societate?


Potrivit unui raport PwC, robotii industriali sunt in plina ascensiune: in 2005 existau mai putin de un milion de roboti, astazi exista 1,8 milioane, iar in trei ani vor ajunge pana la 2,6 milioane.

 

Tehnologia joaca deja un rol major in sectorul de productie industriala. Dar, pe masura ce robotii devin mai performanti si mai sofisticati, se asteapta ca impactul lor sa se resimta treptat in mai multe industrii - inclusiv in sectorul serviciilor, care insumeaza cele mai multe locuri de munca in economiile industrializate, sunt de parere expertii PwC.

Liderii de afaceri iau deja in considerare aceste schimbari si le integreaza in strategia lor. Conform sondajului PwC Global CEO Survey 2016, 77% dintre executivi cred ca progresele tehnologice reprezinta mega tendinta care va transforma cel mai mult modul in care companiile interactioneaza cu toate partile interesate (stakeholders).

Tehnologia poate sa reduca costurile si sa creasca eficienta. De exemplu, robotica poate ajuta companiile sa-si utilizeze mai bine capitalul si sa creasca marjele. Astfel, cererea pentru forme traditionale de investitii, cum ar fi in depozite si utilaje, ar putea la randul ei creste.

De asemenea, pretul bunurilor si serviciilor ar putea scadea (sau creste intr-un ritm mai lent) daca companiile transfera aceste castiguri de productivitate catre consumatori prin preturi mai mici, ceea ce ar si trebui sa faca, atata timp cat pietele sunt competitive.
 

Ce impact ar putea avea schimbarile tehnologice tot mai rapide asupra locurilor de munca?
"Este de asteptat ca tehnologia care completeaza mana de lucru sa aiba mai putine efecte adverse asupra locurilor de munca decat tehnologia care o disloca. in multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, in cele in care contactul uman este esential, exista mai putin interes ca robotii sa inlocuiasca oamenii - cel putin pentru moment", spune Ionut Sas, Partener, Consultanta Fiscala, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media si Telecomunicatiilor, PwC Romania.

Cu toate acestea, in alte zone automatizarea poate prezenta o amenintare mai mare la adresa locurilor de munca - desi amploarea acestei amenintari variaza: Frey si Osborne (2013) estimeaza ca aproximativ 47% din locurile de munca actuale din SUA sunt expuse riscului in urmatoarele doua decenii, comparativ cu un studiu al OCDE care plaseaza cifra la doar 9%.

Insa, tehnologiile digitale creeaza si noi locuri de munca, asadar efectul nu este in totalitate unul negativ.

"Inovatiile tehnologice reprezinta o forta disruptiva pentru companii si angajati. Dar pentru acele afaceri care se pot adapta mai rapid la noile tehnologii, precum si pentru angajatii care detin competente pe care masinile nu le au in prezent (cum ar fi creativitatea si empatia) progresele tehnologice le-ar putea aduce castiguri substantiale", adauga Ionut Sas.
 

Se simt beneficiile redresarii economice la nivelul gospodariilor?
Economistii PwC au analizat cheltuielile gospodariilor (pe persoana), din economiile grupului G7, ca un indice al redresarii dupa criza economica globala. Rezultatul la care au ajuns este ca redresarea din punct de vedere al cheltuielilor reale ale gospodariilor (pe persoana) nu a tinut pasul cu redresarea PIB-ului real in majoritatea celor 12 economii analizate.

Astfel, in economiile din grupul G7, cheltuielile reale ale gospodariilor (pe persoana) raman sub nivelul din perioada pre-criza din Marea Britanie si Italia.

Ionut Sas spune ca acesti indici contureaza o imagine mai putin optimista asupra redresarii post-recesiune si prezinta o provocare pentru companiile axate pe bunuri de consum si servicii, dat fiind faptul ca veniturile lor sunt mai sensibile la obiceiurile de cheltuieli ale gospodariilor. Astfel, acest aspect subliniaza ideea ca unele companii ar trebui sa se uite dincolo de tendintele PIB atunci cand fac proiectii de venituri.
 

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii