Ce afaceri poti sa incepi cu 10.000 de euro


Tinerii, persoanele cu mici economii care vor sa aiba inca o sursa de venit sau cei care au lucrat pentru multinationale si au identificat un potential pe care il pot valorifica pe cont propriu, incep in general afaceri cu investitii de pana in 10.000 de euro. De asemenea, francizele de pana in 10.000 de euro sunt cele mai cautate.

 


"Evident ca amploarea pe care o va avea acest business (n. red. - inceput cu pana in 10.000 de euro) va fi una de dimensiuni reduse, cel putin in primii ani ai afacerii, iar numarul de angajati va fi tinut in maximum cinci, incluzandu-l pe antreprenor. Dupa ce afacerea se echilibreaza si se pune pe picioare (din banii pe care aceasta ii produce si cu un istoric de cativa ani in spate), compania poate avea access la finantare pentru dezvoltarea afacerii", spune Iulia Antonescu, consultant la compania de consultanta Visionwise Consulting.

Alexandru Alecu, fondatorul videt.ro, spune ca daca incepi cu 10.000 de euro, asteptarile nu pot fi foarte mari.

"Spre exemplu, nu cred ca poti ajunge la o cifra de afaceri de cateva sute de mii de euro din primul an de functionare si nu poti avea un numar mare de angajati. Probabil, la inceput, poti avea maxim doi - trei angajati, insa, mai intai sa vinzi ce ai de vandut, sa obtii profit si apoi sa incepi sa angajezi. Initial, consider ca intr-un start-up de 10.000 de euro este bine sa lucreze doar fondatorii si colaboratorii", explica pentru startups.ro Alexandru Alecu.

El a investit 3.000 de euro in videt.ro, un magazin online de produse de optica medicala, pe care l-a deschis in vara acestui an. Suma a fost alocata pentru platforma de comert electronic, elementele grafice ale firmei, ambalaje si fotografiile produselor.

"In ceea ce priveste produsele, ochelarii de vedere, ochelarii de soare si lentilele de contact, am ales la inceput sa lucram cu stocurile furnizorilor pentru a reduce investitia initiala si a minimiza riscurile. Intotdeauna, suma de care are nevoie un antreprenor este mai mare decat dispune efectiv. Eu nu reprezint o exceptie din acest punct de vedere. Insa nici nu am calculat ce suma de bani ar fi necesara pentru a deschide afacerea, ci doar am stiut de ce suma dispun", spune pentru startups.ro Alexandru Alecu.

Pentru a reduce din investitie, fondatorul videt.ro a construit site-ul cu ajutorul unor prieteni.

"Dezavantajul acestei solutii este timpul mai mare de dezvoltare. Avantajele sunt majore: economie de bani, posibilitatea de a urmari pas cu pas dezvoltarea fiecarei parti a site-ului si intelegerea posbilitatilor tehnice. De asemenea, tot un prieten, fotograf profesionist, m-a ajutat cu pozele produselor", detaliaza Alexandru Alecu.


Cine incepe afaceri cu pana in 10.000 de euro
"In principiu, apetenta fata de antreprenoriat este mult mai ridicata in randul tinerilor decat in alte categorii de varsta. Cel putin in perioada aceasta (n.red. - in ultimii trei ani), majoritatea start-up-urilor pe care le-am intalnit erau infiintate de persoane sub 30 de ani", spune pentru startups.ro Eusebiu Burcas.

Mirela Serban, Managing Partner la compania de consultanta R&M Audit, spune ca cei care incep afaceri cu 10.000 de euro sunt cei cu mici economii, care vor sa obtina inca o sursa de venit.

"Experienta isi spune cuvantul in orice domeniu, iar anumite companii nu fac angajari fara experienta. Atunci, cei care isi doresc sa reuseasca pornesc propria afacere. Sunt alte persoane care, din diverse motive, au ramas fara un loc de munca si atunci continua ceea ce stiu sa faca, dar nu din postura de angajat, ci din cea de antreprenor. O alta categorie de persoane este reprezentata de cei care au lucrat pentru multinationale si au identificat un potential pe care il pot valorifica pe cont propriu", spune pentru startups.ro Mirela Serban.

Iulia Antonescu spune ca cei care lanseaza afaceri cu investitii de cel mult 10.000 de euro isi doresc sa devina propriul lor angajator si, cel mai probabil, pornesc pentru prima data pe drumul antreprenoriatului, dar nu pot sau nu vor sa riste foarte mult.Sunt oameni care poate au acumulat cativa ani de experienta de lucru si au reusit sa economiseasca aceasta suma.


Este suficienta suma de 10.000 de euro?
Mirela Serban mentioneaza ca, indiferent de perioada, suma de 10.000 de euro este rezonabila pentru a demara business-uri care nu necesita investitii initiale majore.

"Este important cum incepi si ce iti doresti pentru cei 10.000 de euro. Trebuie sa o faci atat cu pasiune, cat si cu pricepere. Orice intreprinzator are mult curaj, dar in perioada de fata acesta trebuie imbinat cu o anumita prudenta, previziunile privind mediul economic fiind destul de incerte", explica Mirela Serban.

Iulia Antonescu completeaza ca, in conditii de recesiune economica, asistam la contractia activitatii economice, regasita in reducerea firmelor - atat ca numar total de entitati juridice, cat si ca numar de firme mici.

"Luand ca reper de marime cifra de afaceri, in 2010, in Romania, s-au infiintat cu 25% mai putine firme mici, cu cifra de afaceri sub 10.000 de euro, comparativ cu 2008. Firmele mici sunt, in general, foarte afectate de mediul extern, in principal din cauza ca nu pot beneficia, precum cele mari, de ajutoare de la compania mama, de dobanzi negociate cu bancile, de know-how extern sau de dobanzi preferentiale de la furnizori", mai spune Iulia Antonescu.

Eusebiu Burcas, fondatorul programului de educatie financiara Burcash, precizeaza ca tinand cont de valoarea de piata a celor 10.000 de euro in conjunctura din acest moment, suma ar trebui sa fie mai indestulatore in 2011, comparativ cu 2008. De asemenea, el spune ca cele mai multe afaceri lansate in ultimii trei ani au necesitat o investitie de aproximativ 10.000 de euro.

Iulia Antonescu adauga faptul ca, daca ne gandim la 10.000 de euro ca bani cash, se poate afirma ca valoarea lor a crescut considerabil din 2008 pana acum, dar, daca inainte era mult mai usor sa dispui de 10.000 de euro, astazi este mult mai greu, din cauza accesului restrans la creditare si a scaderii puterii de cumparare.

"Din acest punct de vedere, a avea 10.000 de euro pentru a incepe o afacere este mult mai dificil astazi decat acum trei ani", detaliaza Iulia Antonescu.

Alexandru Alecu mentioneaza ca, probabil, suma de 10.000 de euro reprezinta doar o bariera psihologica pentru demararea unui start-up, dar nu crede ca are legatura cu initierea business-ului in sine.

"Exista start-up-uri care au nevoie de cateva sute de euro si altele care au nevoie de 100.000 de euro. Conteaza foarte mult piata pe care intri, competitorii, segmentul de clienti vizat, cum lucreaza furnizorii, ce poti externaliza etc. Fata de acum trei ani nu cred ca exista diferente majore, dar nu stiu exact", spune Alexandru Alecu.

In 2008, fondatorul videt.ro a incercat un start-up cu reviste digitale, iar investitia a fost de cateva mii de euro, insa banii au provenit din vanzarea produsului inainte de a fi gata.

Citeste continuarea articolului - pagina 2


DE RETINUT:
Cei care infiinteaza afaceri cu cel mult 10.000 de euro sunt tineri, au mici economii cu care vor sa obtina inca o sursa de venit si vor sa-si furctifice experienta intr-un domeniu.
Consultantii spun ca 10.000 de euro este o suma rezonabila pentru a incepe o afacere care nu necesita investitii initiale majore.
Printre afacerile care necesita investitii mici se numara website-urile de comert de nisa, covrigariile, patiseriile, magazinele alimentare sau mixt, firmele de brokeraj de asigurari,  firmele de contabilitate etc.
Francizele pot fi o solutie de afacere cu investitie mica, pentru ca ofera o idee coerenta si know-how.
Cele mai cautate francize din Romania sunt cele care necesita investitii de pana in 10.000 de euro.


Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.


Nu exista comentarii