Ce roade dau investitiile la Spicul
Atestat documentar in 1848, producatorul de morarit si panificatie Spicul Bucuresti va finaliza in primul trimestru de anul viitor programul de investitii inceput acum trei ani. Primele roade incep deja sa fie culese.
La inceputul acestei veri, Spicul a redevenit unic furnizor de produse de morarit si panificatie al Casei Regale a Romaniei, contractul fiind semnat pe trei ani. Pe vremea cand tara noastra era regat, Spicul detinuse aceasta calitate timp de aproximativ 90 de ani, pana la sfarsitul anului 1947.
Pana a ajunge aici, compania a inceput inca de acum patru ani o noua etapa de dezvoltare. In acel moment, firma a vandut catre dezvoltatorul imobiliar Hercesa terenul pe care il detinea in zona Orhideelor din aria central - vestica a Bucurestiului.
Un an mai tarziu, au inceput lucrarile de constructie pentru noua fabrica Spicul Bucuresti, amplasata in Chitila. In aceasta zona Spicul detine un teren cu o suprafata de 3,6 hectare, pe care a fost construita o cladire de 23.000 mp construiti, care cuprinde si sediul unde compania s-a mutat anul trecut.
In prezent, in fabrica functioneaza o brutarie, doua linii de paste, o linie de clatitute (o prajitura umpluta) si una de biscuiti, care include un tunel de racire a biscuitilor, astfel ca aceste specialitati se pot realiza si vara.
Pe langa investitiile de acum, se estimeaza ca, in trimestrul trei din acest an, va fi pusa in functiune fabrica de gluten si amidon. Aceasta investitie s-a bazat pe pretul ridicat al glutenului (n.red. - in jur de 1.500 dolari/ tona) si amidonului (400 de dolari - 500 dolari/tona) si lipsa acestuia din Europa. Capacitatea de productie de la Spicul este suficienta pentru a acoperi necesarul de gluten al Romaniei din prezent.
"Este printre foarte putinele fabrici de acest tip din Europa Centrala si de Est. Stiu ca mai exista asa ceva in Polonia, iar in rest, numai in tarile occidentale - Franta, Germania, Belgia. Glutenul pentru produsele de panificatie este ca otel-betonul pentru constructii, fara asta nu se poate face. Ca produse secundare vom avea amidonul, inclusiv amidonul modificat, care se foloseste in industria farmaceutica, in zootehnie, sunt produse cu caracter special", spune pentru startups.ro Gheorghe Ilie, presedintele si CEO al Spicul.
Capacitatea de productie a fabricii va fi de patru tone de faina prelucrata pe ora, reprezentand aproape o suta de tone de faina prelucrata pe zi.
Dintr-o suta de tone de faina prelucrata se obtin intre 9% si 12% gluten, iar restul amidon, amidon modificat si materiale reziduale folosite la furajul animalelor.
Pana in primul trimestru de anul viitor vor fi functionale si morile.
Valoarea investitiilor
Pana in prezent, Spicul a investit aproximativ 30 de milioane de euro in noua fabrica, iar pana in primul trimestrul de anul viitor va mai investi inca cinci milioane de euro.
In valoarea totala de 35 de milioane de euro este inclusa achizitionarea terenului din Chitila, construirea cladirii, utilajele si echipamentele, inclusiv montarea lor, acestea din urma atragand cele mai multe investitii.
Gheorghe Ilie adauga faptul ca in jur de 15 milioane de euro din investitie a fost facuta din surse proprii, iar restul din credite, pentru care compania lucreaza cu BCR.
Se estimeaza ca investitia va fi recuperata in aproximativ zece ani.
"Este o perioada relativ lunga pentru ca si investitia este mare si in business-ul nostru nu avem marje de profit atat de mari, incat sa recuperam foarte rapid. Sunt si cheltuielile financiare (dobanzi, comisioane etc) destul de mari, la care se adauga creditele", mai spune Gheorghe Ilie.
O parte din investitii ar putea fi acoperite prin fonduri europene. In prezent, Spicul incearca pentru a treia oara sa acceseze fonduri europene, dupa ce, anterior, a mai incercat de doua ori, dar nu au obtinut punctajul necesar.
Cine sunt actionarii Spicul
Spicul are in jur de 120 de actionari, dintre care circa 10 - 15 sunt seminificativi, detinand pachetul majoritar.
Cel mai mare pachet de actiuni il detine Gheorghe Ilie. Alti actionari semnificativi sunt Dan Radescu (directorul tehnic al companiei), Mariana Sararu si Gheorghita Iliescu.
Numarul mare de actionari se datoreaza faptului ca in perioada 1993 - 1995 compania a fost privatizata prin metoda MEBO (Management Employee Buyouts). De altfel, la sfarsitul acestui proces, numarul era si mai mare, in jur de 200 de actionari.
Portofoliul de produse
Compania are in portofoliu in jur de 200 de produse, categoriile fiind paine, paste fainoase, biscuiti, clatitute si produse traditionale.
"Clatituta se mai face in Spania, in Iran si in Rusia. Este o linie pe care, in Romania, am luat-o noi si am inscris-o la OSIM (n.red. - Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci)", adauga Gheorghe Ilie.
Cand va finaliza intreaga investitie, in primul trimestru al anului viitor, Spicul va ajunge la aproximativ 250 de produse, printre care si faina.
Distributia se face prin intermediul retailerilor si prin magazinele proprii (12 magazine in Bucuresti, 10 in Teleorman, 7 in Dambovita, 4 in Ilfov si 3 in Giurgiu).
Citeste continuarea articolului - pagina 2
DE RETINUT:
Spicul Bucuresti are o traditie de 162 de ani, fiind atestat documentar de la 1848.
Planul de investitii al companiei din perioada 2007 - 2011 este de 35 milioane de euro.
In zona Chitila de langa Bucuresti firma detine un teren de 3,6 hectare, pe care a construit o cladire de 23.000 mp, care cuprinde fabrica si birourile.
In prezent, in fabrica functioneaza o brutarie, doua linii de paste, o linie de clatitute (o prajitura umpluta) si una de biscuiti, iar de anul viitor va functiona linia de gluten si amidon.
Compania are in jur de 120 de actionari (a fost privatizata prin MEBO), dintre care circa 10 - 15 seminificativi, pachetul majoritar fiind detinut de Gheorghe Ilie.
Cifra de afaceri a companiei in acest an este estimata la opt - zece milioane de euro.
Redactor: Alina Botezatu
Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.