Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

 

Avantajele cursurilor
Antreprenorii deprind competente de a incepe si dezvolta o afacere, isi dezvolta abilitati de planificare, organizare, control si conducere, precum si competente in fructificarea resurselor”, explica Marius Dontu.

In opinia sa, competentele de leadership il ajuta pe antreprenor sa se descurce instinctual in rezolvarea problemelor, sa identifice oportunitatile si sa le fructifice fara sa foloseasca proceduri standard. Cursurile de pregatire antreprenoriala ajuta, totodata, la intelegerea notiunilor de baza privind finantele firmei si administrarea eficienta a banilor astfel incat sa nu apara blocaje financiare.

Anda Racsa mentioneaza printre avantajele faptul ca participarea la aceste cursuri dezvolta abilitatile de negociere si vanzare si ajuta in acelasi timp la identificarea oportunitatilor de business intre participantii la seminar.

Alegerea in functie de evolutia afacerii
Anda Racsa recomanda antreprenorilor sa participe la sesiuni de training sau workshop-uri, in functie de “varsta” afacerii pe care acestia o detin.

Aceste cursuri trebuie sa aiba ca tematica planificarea si organizarea afacerii (in faza de start-up, crestere, stagnare), finantele firmei din perspectiva manageriala (analize, bugete, rapoarte), precum si comunicare, negociere si vanzari. Consultantul precizeaza ca sesiunile de training trebuie sa contina abordari practice si studii de caz specifice mediului de afaceri.

Este foarte important ca trainerul acestor sesiuni dedicate antreprenorilor sa aiba, pe langa pregatirea profesionala necesara acestei ipostaze, si o experienta consistenta de business (ca angajat, dar mai ales ca antreprenor), pentru ca astfel <rezoneaza> mai bine la solicitarile participantilor”, explica Racsa.

Ce cursuri sunt cautate
Considerat de specialistii in training drept un grup tinta aparte in cadrul celor care apeleaza la serviciile de formare, antreprenorii formeaza un auditoriu pragmatic, interesat mai ales de aplicabilitatea notiunilor discutate.
Nineta Ceaus, Consultant Training si Dezvoltare la Codecs spune ca tipurile de cursuri spre care se indreapta antreprenorii sunt cu precadere cele de tip “open”, “datorita costului, dar si pentru flexibilitate si networking”.

Totusi, acest tip de curs permite inscrierea unui numar limitat de persoane, de la 1 pana la maxim 5 persoane din aceeasi companie, insuficient pentru a forma o grupa individuala.

Prin urmare, cel mai adesea inscrierile din partea anteprenorilor sunt cele la cursul de <Train the Trainers>, curs care ofera o calificare, o diploma Codecs, precum si o certificare CNFPA (Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor), singurul organism romanesc care certifica acest tip de programe”, adauga Nicoleta Ceaus.

Consultantul Codecs spune ca un anteprenor cauta doua lucruri importante pentru activitatea pe care o desfasoara: “acreditarile pe care unele organisme le cer pentru a putea derula o activitate (certificarile de tip CNFPA) si asimilarea unor instrumente usor transferabile de la o industrie la alta, de la un tip de vanzare la altul”.

Tendinte pe piata
Prezent de peste 10 ani pe piata de training din Romania, Octavian Pantis spune ca abia in ultimii cinci ani se constata o prezenta mai puternica a antreprenorilor la cursuri, “in mare parte datorata cresterii companiei lor si nevoii pe care au resimtit-o de a sti mai bine cum sa faca fata cresterii”.

De asemenea, directorul TMI Romania spune ca din ce in ce mai multe companii antreprenoriale cumpara training, la inceput pentru top management, si ulterior pentru ceilalti manageri.

Intoarce-te la prima pagina a articolului - pagina 1

Redactor: Lidia Ionita

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.